Hollanda'da sığınmacılar için yeterli konut yok!
Şu anda yeterli konut bulunmadığını belirten Dijkhoff, farklı şehirlere yönlendirilecek sığınmacıların kalacağı evlerin yerel yönetimler tarafından belirleneceğini ifade etti.
Hollanda hükümeti artan sığınmacı sayısının yol açtığı barınma sorununu yerel yönetimlerle birlikte çözecek.
Sığınmacıların kaldığı geçici barınma merkezlerindeki kapasite sorununa çözüm bulmak için ilgili bakanlarla yerel yöneticiler arasında düzenlenen toplantıda, ilk etapta iltica talepleri kabul edilmiş 10 bin kişinin farklı şehirlere yönlendirilmesine karar verildi.
Güvenlik ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Klaas Dijkhoff, toplantının ardından yaptığı açıklamada, belediyelerin bu kapsamda altı aylık süre zarfında 10 bin mülteciye ev bulmaya çalışacağını söyledi.
Şu anda yeterli konut bulunmadığını belirten Dijkhoff, farklı şehirlere yönlendirilecek sığınmacıların kalacağı evlerin yerel yönetimler tarafından belirleneceğini ifade etti.
Dijkhoff, ayrıca İskan ve Kamu Hizmetleri Bakanlığı'yla geçici konutların yapımı konusunda görüşeceklerini de kaydetti.
Bu arada De Volkskrant gazetesinde konuyla ilgili yer alan haberde ise hükümetin binlerce konteyner ve prefabrike ev yapmayı planladığı ileri sürüldü.
Mülteci Yurtları Merkezi (COA) verilerine göre, şu anda barınma merkezlerinde kalan mülteci sayısı geçen seneye kıyasla önemli oranda artarak 30 bine yaklaştı.
Söz konusu mültecilerin yarıya yakının aile birleşimi yoluyla Hollanda'ya geldiği ve bu kapsamda kiralık ev hakkı kazanmasına karşın, sosyal konutların yetersizliğinden dolayı geçici barınma merkezlerinde kalmaya devam ettiği belirtiliyor.
COA'nın verilerine göre barınma merkezlerinde kalanlar arasındaki en büyük yoğunluğu yüzde 38'le Suriyeliler oluşurken, onları yüzde 14'le Eritreliler, yüzde 7 ile Etiyopyalılar izliyor.
Hollanda'ya sığınma amaçlı gelenlerin önemli bir bölümünün başvuruları ise reddediliyor. Farklı nedenlerle iltica başvuruları kabul edilmeyerek geçici gözaltı merkezlerinde tutulan sığınmacılar gerektiğinde ülkelerine geri gönderiliyor. Aile birleşimi yoluyla gelenler ise ikamet izni alabiliyor.
AA