Horata Vadisi projesinde çalışmalara devam ediliyor!
1.5 milyon metrekarelik alanda uygulanacak olan Malatya Belediyesi Horata Vadisi Rekreasyon ve Doğal Dokuyu koruma Amaçlı kentsel Tasarım, Çevre Düzenleme Projesi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor...
1.5 milyon metrekarelik alanda uygulanacak olan Malatya Belediyesi Horata Vadisi Rekreasyon ve Doğal Dokuyu koruma Amaçlı kentsel Tasarım, Çevre Düzenleme Projesi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Toplumun sosyal ve kültürel yapısını canlandıracak projede gençlik merkezi, şehir kütüphanesi de yer alacak.
BAKANLAR Kurulu'nun onayının ardından Malatya Belediye Meclisi'nce de karar alınarak ilan edilen Horata Vadisi Projesi, 800 bin metrekarelik yeşil alanıyla Malatya'ya nefes aldıracak. Çalışmaları tüm hızıyla sürdürülen projenin arazi değerlendirmesi için yapılan ihale TOKİ yan kuruluşu GEDAŞ'da kaldı. GEDAŞ tarafından arazi çalışmalarına başlanmış olup yılsonuna kadar bu çalışmaların bitirilmesi hedeflenmektedir.
Malatya'nın doğal zenginliği korunacak
Horata Vadisi bölgesi, şehrin güneyinde Beydağı eteklerinde bulunuyor. Horata çayının içinden geçtiği bu vadi, su kaynakları ve yeşil dokusuyla doğal bir güzelliktedir. Horata Vadisi, Malatya Ovasının ildim kliması ve ovanın hakim rüzgar yönü istikametindedir. 1986 yılında yapılan imar planı ile bu bölge imara açılmış, halen herhangi bir yapı ruhsatına izin verilmemiştir.
Ancak bölge şehrin gelişme istikametinde olup yapılaşma talebi her geçen gün artmaktadır.
Projenin genel amacı Malatya'nın bu bölgede olan doğal zenginliğini korumak ve bu zenginliği ön plana çıkararak ondan faydalanmaktır. Aynca bu zenginliği gelecek nesillere miras olarak bırakmaktır. Tarihte yeşil Malatya olarak bilinen bu şehrin doğal kaynaklarının olduğu bu bölge yerleşim yerleri kenara alınarak rekreasyon alanları bir araya toplanmıştır. Proje, doğa ile iç içe yüksek standartta hem bölgenin hem şehrin tamamına hizmet verecek doğal bir rekreasyon projesidir. Yapılan projede bu doğal zenginliğin sürdürülmesi amaçlanmıştır.
Projede neler var?
Horata Vadisi projesi kapsamında, 4 mevsim akan suyun doğal akışını bozmadan, çeşitli boyutlarda göletler ve kanallar oluşturulacak. Mevcut arazideki kendiliğinden oluşmuş yollar ve imar planındaki yollar dikkate alınarak projeye uygun, alana şehrin her yerinden ulaşımı sağlayacak en uygun ulaşım koordinasyon çalışması yapılarak yeni yolar tasarlanması hedeflenmiştir. 3 bin 247 konutun inşa edileceği proje alanında okullar; ibadet, sağlık, spor alanları ayrılmış bulunuyor. Sosyal ve kültürel yapı Tasarlanan projede toplumun sosyal ve kültürel yapışım canlandırmak ve sürdürebilmek için çeşitli mekanlar düşünüldü ve bu mekanlar projede yer alacak. Bu kapsamda gençlik merkezi, şehir kütüphanesi, anfi tiyatro inşa edilecek.
KONSANTRE MEYVE SUYU FABRİKASI MALATYA'YA DEĞER KATACAK
DÜNYA Kuru Kayısı Başkenti olan Malatya'da, önemli bir ihtiyaca daha cevap veriliyor. Malatya Belediyesi tarafından Esenlik bünyesinde maliyeti 20 milyon TL civarında olan konsantre meyve suyu fabrikası kuruluyor.
Ekonomiye önemli bir ivme kazandıracak olan fabrika, Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 100 dekar alan üzerinde insa edilecek. Fabrikada kayısının yanı sıra Malatya'da yetişen meyve ve sebzelerden elma, şeftali, domates gibi ürünler de konsantre hale getirilerek meyve suyu fabrikalarına gönderilecek. Belediye Başkanı Ahmet Çakır, özellikle 50 bin ailenin geçimini sağladığı kayısının sanayileşmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Malatya'nın sadece bugününe değil geleceğine yönelik yatırım ve hizmetler yapmak zorundayız. Bu kapsamda bugüne kadar önemli bir ihtiyaç olan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen konsantre meyve suyu fabrikasını da Esenlik şirketimiz aracılığıyla halkımızın hizmetine sunacağız. Fabrikayla ilgili etüd, proje, fizibilite ve yatırım hazırlık çalışmaları tamamlandı. Yakın zamanda temelini atacağız. Fabrikayla Malatya ekonomisine önemli bir katkı sağlanmıs olacak" açıklamasında bulundu.
Star Gazetesi Malatya eki