29 / 04 / 2024

HSBC yıl sonu enflasyon beklentisini açıkladı: Yüzde 70'e yakın olacak!

HSBC yıl sonu enflasyon beklentisini açıkladı: Yüzde 70'e yakın olacak!

Ağustos ayı enflasyon verisinin açıklanmasından sonra HSBC, Türkiye için enflasyon tahminlerinde güncellemeye gitti. Böylece 2023 sonunda enflasyonun yüzde 70’e yakın olması bekleniyor. 



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verileri dün açıklandı. Açıklanan son verilere göre, ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 9,09 oldu. Yıllık enflasyon ise ağustos ayında 58,94 olarak belirlendi.

HSBC YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI!

Dünyaca büyük bankalar da Türkiye tahminlerinde güncellemeler yaptı. HSBC, Türkiye’de enflasyonun ağustos ayında keskin şekilde hızlandığını belirterek, 2023 yılı enflasyon tahminlerinde yükselişe gitti. 

Buna göre Melis Metiner imzalı 4 Eylül tarihli değerlendirmede, “Bugün açıklanan enflasyon verisindeki yukarı yönlü sürprizin ardından tahminlerimizi yükseltiyor ve 2023 sonunda enflasyonun yüzde 70’e yakın olmasını bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.


POLİTİKA FAİZİNDE DE YÜKSELİŞ KAYDEDİLDİ!

Notta, son çeyrek için daha önce yüzde 62,4 düzeyinde açıklanan enflasyon tahmini ise yüzde 68’e çıkarıldı.

“Veriler aynı zamanda Merkez Bankası’nın 21 Eylül’deki Para Politikası Kurulu toplantısında alışılmışın üzerinde bir faiz artışı daha yapmasına neden olabilir” değerlendirmesi yapılan notta, politika faizinin de bu ay yüzde 27,5 yerine yüzde 30’a çıkarılabileceği öngörüldü.

Nota göre HSBC’nin 4. çeyrek politika faizi tahmini ise yüzde 30 seviyesinde bırakıldı.

HSBC'DEN DOLAR TAHMİNİ GELDİ!

Enflasyonda ivmenin yukarı yönlü harekete geçmesi yabancı kurumların dolar/TL beklentilerinin de değişmesine yol açtı. Son olarak HSBC ve Deutsche dolar/TL beklentisini yukarı yönlü revize etti.

HSBC müşterilerine TL ile ilgili gönderdiği değerlendirme yazısında 2023 için dolar/TL beklentisini 27'den 29 TL seviyesine çıkarırken, 2024 için dolar/TL beklentisi ise 32 TL olarak ifade edildi.

Deutsche Bank ise  yıl sonu için dolar/TL tahminlerini 27 TL'den 32 TL'ye yükseltirken, 2024 sonu dolar/TL tahminlerini ise 35 TL olarak belirledi.

Enflasyonun yeniden çıkışa geçmesiyle birlikte ekonomistler lira tahminlerini kötümser senaryo yönünde değiştirmeye başladı.

Banka analistleri, gerçekleştirdikleri revizyonlarla ilgili “Fiyatlarda artış trendi başladı. Politika yapıcıları enflasyonu daha sürdürülebilir bir yola döndürmede başarısız oldu, belli zorluklarla karşılaştılar” görüşünü dile getirdiler.

5 Eylül Salı dolar ne kadar? Dolar kuru bugün ne kadar? Güncel dolar alış satış fiyatı

Doları 42 TL olarak görmek sürpriz olmayacak diyen Selçuk Geçer tarih verdi! Dolar borcu olanlar köşe bucak kaçtı!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön