29 / 04 / 2024

Hugo Boss, ABD'deki son fabrikasını kapattı

Hugo Boss, ABD'deki son fabrikasını kapattı

Moda devi Hugo Boss, ABD'deki son fabrikasını kapatarak üretimi Türkiye'ye kaydırma kararı verdi



Fabrikanın bulunduğu Cleveland'daki işçiler direniş eylemine başladı. Fabrikanın 375 işçisi 3 aydır fabrikanın önünde eylem yapıyor. İşçilere destek veren ünlü aktör Danny Glover da Oscar töreni öncesi Hollywood yıldızlarına "Hugo Boss giymeyin" çağrısında bulunmuştu.

ABD'deki son üretim merkezi olan Ohio eyaletinin Cleveland kentindeki fabrikanın kapısına kilit vurmaya hazırlanan dünyaca ünlü moda devi Hugo Boss, Amerikalı işçilerle karşı karşıya kaldı. 30 yıldır üretim yapan ve 375 işçinin çalıştığı fabrikanın kapatılacağına dair söylentiler geçen yılın başından itibaren kulaktan kulağa yayılmaya başladı. Sadece işçiler için değil bölge ekonomisi için de büyük önem taşıyan fabrikanın kapanmaması için sendika temsilcileriyle şirket yöneticileri arasında pazarlıklar başladı. Şirket, işçiler saat başına 12.8 dolar olan ücretlerini 8.3 dolara çekerlerse üretime devam edeceklerini açıkladı. Ancak işçiler buna yanaşmayında geçen Aralık ayında fabrikanın 27 Nisan 2010'da kapatılacağı kesin olarak açıklandı.

'Türkiye'de işgücü ucuz'
Şirket yönetimi üretimin nereye kaydırılacağını resmen duyurmasa da Birleşmiş İşçiler Sendikası, "Üretimi, işgücünün ucuz olduğu Türkiye'ye taşımak istediklerini söylediler" açıklamasını yaptı. Bunun üzerine işçiler fabrika önünde eylem yapmaya başladı. Hugo Boss yetkilileri ise "Fabrika küresel rekabete uygun değildi. Ayrıca kapasitesinin altında çalışıyordu. Biz iyi niyetle bu fabrikayı rekabete açık hale getirmek için yollar aradık. Ancak bu çabalar sonuç vermedi. Şirketimiz çalışanlara tüm tazminatlarını ve yeniden iş bulmaları için danışmanlık hizmeti de önerdi. 1.5 milyon dolara mal olacak bu hizmetle tüm yasal yükümlülüklerimizi yeine getireceğiz. Hissedarlarımız ve müşterilerimizin çıkarına olan en uygun şekilde hareket ederek fabrikayı kapatma kararı aldık" açıklamasını yaptı. Cleveland Senatörü Sherrod Brown ise "Fabrikanın Türkiye'ye taşınacağını biliyoruz. Bu fabrikanın kapanmasıyla bu işçilerin, ailelerinin ve Ohio ekonomisinin neyle karşılaşacağını biliyoruz" diye konuştu.

`Cehennem Silahı' devreye girdi Oscar'da Hugo Boss boykotu istedi
EYLEMLERİNE üç aydır devam eden Hugo Boss işçilerine Hollywood'dan da destek geldi. `Cehennem Silahı' serisiyle tanınan ABD'li ünlü aktör Danny Glover, 7 Mart'ta düzenlenen Oscar töreninde de Hugo Boss'a karşı bir kampanya düzenledi. Glover, oyuncu arkadaşlarına Oscar töreni öncesi, "İşçiler çalışıyor ve fabrika kâr ediyor. Ancak Hugo Boss daha fazla kâr için fabrikayı Türkiye'ye taşıyacak. Lütfen Oscar gecesi dünyaya artık Hugo Boss giymeyeceğinizi duyurun" diye bir mesaj gönderdi. 1500 destek imzası alan Glover etkili oldu ve Oscar gecesi Hugo Boss giyen ünlülerin sayısının azaldığı gözlendi. Dün de işçileri fabrikada ziyaret eden Glover, alkışlarla karşılandı. Birleşmiş İşçiler Sendikası Başkanı Bruce Raynor ile fabrikayı gezen Glover, "Şirketi bu kararından dönmeye çağırıyorum" çağrısında bulundu. Ancak şirket yetkilileri, "Kapatma kararımız geçerliliğini koruyor" açıklamasını yaptı.

İŞÇİLER FABRİKANIN ÖNÜNDEN AYRILMIYOR
CLEVELAND'DAKİ fabrikada yılda 150 bin takım elbise üretiliyordu. İşçiler son 3 aydır fabrika önünde eylem yaparak "İşimizi almayın, bırakın çalışalım" diyor.

İZMİR'İ YÖNETİM ÜSSÜ YAPTI 3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM YARATTI
- Türkiye pazarına 1999 yılında giren dünya moda devi Hugo Boss, 2010 yılına kadar pazarda Zafer Yıldırım ve Zafer Kurşun'un ortağı olduğu Orjin Grup tarafından temsil ediliyordu.

- Şubat 2010'dan itibaren yönetim ve büyüme planlarını kendi yürütmeye karar veren marka, İzmir'i yönetim üssü olarak belirledi.

- İzmir'de Ege Serbest Bölgesi'nde üretim yapan ve buradan ABD, Çin dahil tüm dünyaya kadın ve spor giyim, takım elbise, gömlek ihraç eden Hugo Boss'un çalışan sayısı ise 3 bin düzeyinde.

- İzmir'deki fabrika yılda 500 bin takım elbise ve 1 milyon gömlek üretim kapasitesine sahip.

- Dünya genelinde 110 ülkede faaliyet gösteren Hugo Boss, Türkiye'de kısa vadede Nişantaşı,  Ankara  ve Bağdat Caddesi'nde mağaza açarak perakende tarafında büyüme planları yapıyor.

UCUZ DEĞİL KALİFİYE İŞGÜCÜ NEDENİYLE GELDİK
HUGO Boss Türkiye Genel Müdürü Dr. Sezai Kaya, bir süre önce yaptığı açıklamada Hugo Boss'un Türkiye'ye ucuz işçilik nedeniyle gelmediğini söylemişti. Kaya, "Hugo Boss Türkiye'ye ucuz işçilik nedeniyle gelmedi. Türkiye insan kaynakları açısından zengin. Burada kalifiye ara kademe yönetici, işçi, makinacı seviyesinde personel yönünden sıkıntı çekilmediği için Türkiye tercih edildi. Eğitimli, becerikli, öğrenmeye hazır, geliştirilebilecek insan gücü Türkiye'de mevcut. Bence Türk işadamlarının yatırım için Romanya ve Bulgaristan'a gitmesi yanlış. Bu ülkeler AB'ye geçiş sürecine girdiklerinde, işçilik ücretleri artacak ve ekonomik olmaktan çıkacaklar" demişti.
Vatan


Geri Dön