Ekonomi

Hükümet düğmeye bastı! 7 bin 693 lirayı devlet karşılayacak!

Devlet uzun süreli işsizliği sonlandırmak için primde teşvik verecek. Buna göre son 6 aydır işsiz olanları istihdam eden firmalar desteklenecek. 1.025-7.693 TL arasında değişen sosyal güvenlik primi işveren payı devlet tarafından ödenecek. İşte detaylar...Devlet, işsizleri çalıştıran özel sektör işverenlerinin, prime esas kazançlarının üst sınırına kadar, sosyal güvenlik primlerinden işveren hissesini bu yılın sonuna kadar karşılayacak

Devlet uzun süreli işsizliği bitirmek için primlerde teşvik musluğunu sonuna kadar açtı. Devlet, işsizleri çalıştıran özel sektör işverenlerinin, prime esas kazançlarının üst sınırına kadar, sosyal güvenlik primlerinden işveren hissesini bu yılın sonuna kadar karşılayacak. Bu kapsamda 1025 liradan 7 bin 693 liraya kadar değişen sosyal güvenlik primlerinin işveren payı devlet tarafından karşılanacak. Özel sektör işverenleri, son 6 aydır işsiz kalanlar için bu destekten yararlanacak.

İşte istihdam seferberliği ve ödemelerle ilgili tüm detaylar...

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALANLARA DA ÖNCELİK

Hükümet, kadın, genç ve engelli vatandaşların istihdamının artırılması, stratejik yatırımların özendirilmesi, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması amacıyla işverenlere sigorta prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanma imkânı sunuyor.  İŞKUR tarafından bu yıl verilen 4 prim teşvikinin ayrıntıları şu şekilde:

ASGARİ ÜCRETTEN HESAPLANAN PRİMİN TAMAMI KARŞILANACAK

İşsizlik yardımı alanlarını işe alan işletmeler de prim teşviklerinden yararlanacak. İşe giriş tarihinden önceki son 6 ayda bildirilen ortalama sigortalı sayısına ek olarak işsizlik parası alan kişi işe alınırsa, asgari ücretten (1676 lira) hesaplanan primin tamamı (yüzde 1 hariç) sigorta süresince karşılanacak.

İşverene sağlanan destek süresi, kişinin işsizlik ödeneği için başlangıçta belirlenen toplam hak kazanma süresinden düşülecek. İşverenler tarafından; Aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna ibraz edilmesi ve primlerin yasal süresi içinde ödenmesi gerekmektedir.

İLAVE İSTİHDAMA 5004 LİRA DESTEK

Özel sektör işverenleri tarafından istihdam edilen her bir engelli için asgari ücret üzerinden işverenin sosyal güvenlik primi (1025 lira) hissesinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacaktır. Ek istihdam teşviki, işyerinin faaliyet gösterdiği sektöre göre farklı şekilde hesaplanacaktır.

İmalat ve bilişim sektöründe ek istihdam teşvikleri kapsamında, 31 Aralık'a kadar işe alınacaklar için 13 bin 344 liraya (1876 lira -5004 lira) kadar prime esas kazanç tutarı için ödeyecekleri tüm primler karşılanacak. Diğer sektörlerdeki destek tutarı ise 1876 lira olacak. Destek süresi, yıl sonuna kadar istihdam edilen her sigortalı için 12 ay olacaktır. Ancak istihdam edilen sigortalının 18 yaşından büyük, 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması halinde destek 18 ay süreyle uygulanacaktır.

54 AYA KADAR PRİM TEŞVİKİ

İŞKUR bu sene de gençler ve kadınların istihdama teşvik için 54 aya kadar prim desteği sağlayacak. Buna göre, 31 Aralık tarihine kadar işsizleri istihdam eden özel sektörün prime esas kazanç üst sınırına kadar işveren prim payı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Mesleki yeterlilik belgesi alan ve çalışırken işgücü eğitim kurslarını tamamlayanları da istihdam eden işverenlere de 12 ay süreyle destek verilecek. İŞKUR'a kayıt olunması durumunda destek süresi 6 ay daha uzatılabiliyor.

GİRİŞİMCİLERE 2 MİLYAR PRİM DESTEĞİ

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, genç girişimci teşviki kapsamında kendi işini kuran 275 binden fazla gence  2.1 milyar lira sigorta prim desteği verildi. SGK aracılığıyla özel sektör işletmelerine verilen prim teşvik, destek ve indirim uygulamasıyla  geçen sene  50 milyar lira civarında destek sağlandı.

Teşviklerden yararlanan iş yeri sayısı 1 milyon 820 bine ulaştı. Bağ-Kur kapsamında ilk defa sigortalı olan genç girişimcilerin sigorta primleri ni devlet 12 ay boyunca karşılıyor.

Girişimcilerin teşvikten yararlanabilmeleri için 18-29 yaşları arasında olmaları ve kendi işini kurdukları tarihte sigortalı olmaları gerekmektedir.

Brüt asgari ücretin yüzde 34,5'i olan 4B sigorta primleri hazine tarafından karşılanıyor. Bu kapsamda aylık 1234 lira ödeniyor.

İşsizlik maaşı en az ne kadar olacak?

2022 işsizlik maaşı ne kadar?

4.250 Lira ve üstü maaş alanlara şok haber: AGİ kalktı mı?

Merakla beklenen ekonomi paketi devrede! Milyonları ilgilendiriyor!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?

Bloomberg'den kritik analiz: Dolar kuvvetlenecek!

Altın fiyatlarında şok iddia! İkinci çöküş geliyor!

IMF'den El Salvador'a kripto para uyarısı!

A101 aldın aldın online 27 Ocak kataloğu!