Ekonomi

Hükümet kesenin ağzını açtı! 500 bin öğrenci hem para kazanacak hem meslek sahibi olacak!

AKP hükümeti 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi emekli ve çalışanlardan sonra gençlere yönelik önemli bir destek programını açıkladı. Ayrıca 500 bin genci meslek sahibi yapmayı hedefleyen program kapsamında yapılan ödemelere de yüzde 33 zam yapıldı.AKP hükümeti 500 binin üzerindeki genci ‘İşbaşı eğitim programı’ ile meslek sahibi yapmayı hedeflerken, bu programa katılan öğrencilere yapılan günlük ödemelere de 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere yüzde 33 zam yaptı

Mayıs ayında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde hükümetten bir destek de gençlere geldi. AKP hükümeti 500 binin üzerindeki genci ‘İşbaşı eğitim programı’ ile meslek sahibi yapmayı hedeflerken, bu programa katılan öğrencilere yapılan günlük ödemelere de 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere yüzde 33 zam yaptı.

Sabah Gazetesi’nin haberine göre, altı aylık program süresince gençler aylık 8 bin 506 lira olmak üzere 6 ayda 51 bin lira kazanacak. Haberde, geleceğin meslekleri olarak bilinen; siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı, kodlama programlarına katılan gençlere günde 359,90 lira verileceği belirtilirken, 9 ay devam edecek program boyunca gençlerin eline geçecek tutarın 84 bin 216 lira olacağı kaydedildi.

KİMLER KATILABİLİYOR?

İşbaşı Eğitim programına; ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencileri katılabiliyor. 18-29 yaş arası gençleri kapsayan işbaşı eğitim programı 9 ay devam ediyor.

Haberde, işverenlerin de programa katılan öğrencilere yüzde 50 oranında istihdam edeceğine ilişkin taahhüt vermesi halinde toplam sigortalı çalışan sayısının yüzde 30'una kadar bu kontenjandan yararlanabileceği belirtildi. İşbaşı Eğitim Program kapsamında; iş arayan statüsündeki gençlere günlük 327,18 lira ödenecek. İşsizlik ödeneği alanlara ise günlük 163,59 lira ödeneceği kaydedilirken, lise ve altı örgüt eğitime devam öğrenciler günde 245,38 lira, diğer öğrenciler için ise 327,18 lira ödeme yapılacak.

Öte yandan İşbaşı Eğitim programına katılan gençlerin; genel sağlık sigortası ile iş kazası, meslek hastalığı sigortası primlerinin program boyunca yani 9 ay süresince İşkur tarafından karşılanacağı belirtildi.

İŞVEREN DE ÖDEME YAPABİLİYOR

İşverenler de bu program kapsamında gençlere ödeme yapabiliyor. Ancak bu ödemelerin en fazla brüt asgari ücretin yarısına tekabül eden tutarının vergi matrahından düşebileceği belirtilirken, kabul edilebilir mazeret gösteren gençlere, işveren ya da işveren vekili tarafından, programın 10'da birlik süresini aşmamak kaydıyla mazeret izni verilebileceği de kaydedildi.

İşbaşı eğitim programından yararlanmak isteyen işyerlerinin öncelikle ilgili mevzuatı gereği en az iki sigortalı çalışanı bulunması gerekiyor. Sabah Gazetesi’nin haberinde, bu programa kamu kurumu olmayan tüm işverenlerin de başvuruda bulunabileceği belirtilirken, işveren İşveren tarafından yüzde 50 istihdam sözü verilmesi şartıyla işverenin toplam sigortalı çalışan sayısının yüzde 30'una kadar kontenjan kullanabileceği ifade edildi.