22 / 12 / 2024

Hükümet ve muhalefet Meclis'te depremi konuştu: İstanbul yıkılırsa, Türkiye yıkılır!

Hükümet ve muhalefet Meclis'te depremi konuştu: İstanbul yıkılırsa, Türkiye yıkılır!

TBMM'de beklenen büyük İstanbul depremi ve megakentin dönüşümü konuşuldu. Hükümetten ve muhalefetten konu ile ilgili önemli açıklamalar geldi. İşte o açıklamalar...



6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7'den büyük 2 depremin ardından, binlerce bina yıkıldı ve 50 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Yıkılan binaların ardından, yönetmeliğe uygun inşa edilmemiş eski binalar ve kentsel dönüşüm konusu yeniden en çok konuşulanlar arasında yer aldı. 

Afet bölgesinde ihya çalışmaları devam ederken, İstanbul'da beklenen büyük deprem ve riskli binalar da sık sık gündeme geliyor. Kahramanmaraş depremlerinin yarattığı yıkımın ardından İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmeye başlandı.

İstanbul Milletvekili ve Grup Başkan Vekili İsa Mesih Şahin tarafından, İstanbul'un kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersiz olmasının sebeplerinin araştırılması, ayrıca sürecin aksamasının şehrimize ve ülkemize oluşturacağı telafisi olmayan zararların araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla 25/1/2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiş olan Meclis araştırması önergemizin diğer önergelerin önüne alınarak görüşmelerin 25/1/2024 Perşembe günkü birleşimde yapılması önerildi. Dün Meclis'te bu konu konuşuldu. 

Hükümetten ve muhalefetten konu ile ilgili önemli açıklamalar geldi. 

Hükümet ve muhalefet Meclis te depremi konuştu: İstanbul yıkılırsa, Türkiye yıkılır!

İSTANBUL'UN EN ÖNEMLİ SORUNU

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, Meclis'te yaptığı konuşmasında kentsel dönüşüm konusunu ele aldı. İsa Mesih Şahin, söz konusu açıklamasına "Grubumuz adına, İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersiz olmasının nedenlerinin araştırılması ve aynı zamanda İstanbul'da yaşanabilecek bir depremin ortaya çıkarabileceği telafisi mümkün olmayan sorunların araştırılması ve bunlarla ilgili önlemler alınması amacıyla bir Meclis araştırması önerimiz var" ifadelerini kullanarak başladı. 

Bunun gerekçesini açıklamak amacıyla söz aldığını aktaran Şahin, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğunu işaret etti ve "Mecliste İstanbul milletvekili olarak ilk yaptığım konuşma; Sayın Numan Kurtulmuş bütün milletvekillerine ilk gün söz vermişti, oradan ilk gündeme getirdiğim konu da buydu: İstanbul depremi, benim deyimimle Türkiye depremi. Neden Türkiye depremi? Çünkü İstanbul yıkılırsa Türkiye yıkılır,
mesele bu, İstanbul yıkılırsa Türkiye yıkılır" diye konuştu. 

Şahin, İstanbul'un pek çok sorunu olduğunun altını çizdi ve bunları "İstanbul'un ulaşım sorunu var, İstanbul'un yoksulluk sorunu var, eğitim sorunu var ama İstanbul'un en önemli sorunu, can güvenliği sorunu yani deprem gerçeği" diyerek açıkladı. 

"Bugüne kadar görev makamında olan herkes bu konuyu ihmal etmiştir; bunun altını özellikle çiziyorum. İstanbul'un son beş yılında da bu konu ihmal edilmiştir, ondan önceki dönemlerde de bu konu ihmal edilmiştir" diye konuşan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, atılan adımların olduğunu, ancak bunların yeterli olmadığını vurguladı. 

"İstanbul'un her yerini gezen bir milletvekili olarak, daha önce il başkanlığı, ilçe başkanlığı yapmış bir siyasetçi, bir kardeşiniz olarak benim İstanbul'un sokaklarını gördüğümde uykularım kaçıyor. İstanbul’da gün gibi ortada bir gerçek var" diyen Şahin, bu konunun halının altına itilecek bir konu olmadığına dikkat çekti. 

"Kadıköy’de İlçe Başkanlığı yaptım ben. Kadıköy’de Fikirtepe bölgesinde on üç yıldır tamamlanamayan bir kentsel dönüşüm çalışması bulunuyor" diye konuşan Şahin, 2011'de bunun başladığına, tamamlanan bölümler olduğuna ancak hala çivi bile çakılmayan yerlerin de olduğuna vurgu yaptı. 

Hükümet ve muhalefet Meclis te depremi konuştu: İstanbul yıkılırsa, Türkiye yıkılır!

PEK ÇOK İLÇEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLENİYOR

"Benim Fikirtepeli hemşehrilerim, kardeşlerim, kırk yıldır, elli yıldır Fikirtepe’nin çamurunu, çilesini çeken kardeşlerim hâlâ orada on üç yıldır İstanbul’u yönetenlerden, Türkiye'yi yönetenlerden bir çözüm bekliyor arkadaşlar. Bu çözümün gelmesi için depremin olması mı gerekiyor? nsanların bu depremde bu evlerin altında kalması mı gerekiyor?" ifadelerini kullanan İsa Mesih Şahin, 13 yılda tamamlanamayan bir sorundan bahsettiğini, bu sorunun hızlıca çözülmesi gerektiğini dile getirdi. 

Güngören Tozkoparan’a da değinen Şahin, buradaki kentsel dönüşüm çalışmasının da bir kısmının tamamlandığını fakat bir bölümünün hala durduğunu belirtti. Şahin, "Yine, aynı bölgedeki Küba mahallesindeki -Küba mahallesi olarak tanımlanıyor- tapu sorunu öyle duruyor arkadaşlar, tapu sorunu duruyor, vatandaş orada mağdur bir şekilde bekliyor" dedi. 

Şahin, Sultangazi'de de Seçkinler, Sultankent, Palmiye, Dostluk, Mavi Evler Yunus Emre, Cumhuriyet Mahallelerinin kentsel dönüşüm beklediğini aktardı ve "Bu kentsel dönüşüm çalışmasının olması için daha kaç bilim adamının bizi uyarması gerekiyor veya Maraş depreminden daha büyük bir ibret olabilir mi?" sorusunu yöneltti. 

Sultanbeyli adayı ile konuştuğunu ve onun da “En önemli sorun, imar emsalinin düşük olması nedeniyle ilçeyi
dönüştüremiyoruz Sayın Başkanım" dediğini ifade eden İsa Mesih Şahin, "Bu anlamda da yeni bir imar planına ihtiyaç var. İlçenin yüzde 85'i riskli yapı. Yani bu deprem gerçeği gün gibi ortadayken Sultanbeyli’yi de hızlı bir şekilde, gerçekçi bir imar planıyla dönüştürmek zorundayız. Üsküdar Kirazlıtepe’de ilçe belediyesinin güzel bir çalışması var ama Üsküdar’ın boğaz gören mahallelerinde büyük bir imar sorunu var. Bunların hepsini hızlı bir şekilde çözmek zorundayız. Yine, Bayrampaşa, Esenler, Gaziosmanpaşa, Bağcılar, bu havzada çok büyük bir kentsel dönüşüm ihtiyacı var. Fatih, tarihî yarımadamız, tarihin bize emaneti olan bölge büyük bir dönüşüm bekliyor ama bu dönüşüm için bir şekilde hâlâ adım bile atılamamış" açıklamasını yaptı. 

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, yeni çıkan yasanın İstanbul'u dönüştürmek için yeterli olmadığının altını çizdi ve "Biz diyoruz ki İstanbul'u bütüncül bir şekilde ele almadan İstanbul'un kentsel dönüşüm çalışmasını yürütemeyiz, İstanbul'u depreme hazırlıklı hâle getiremeyiz; anlatmak istediğimiz husus bu. İstanbul’u bölgesel bazlı çalışmalarla dönüştüremeyiz, İstanbul'u bütüncül bir şekilde masaya yatırıp İstanbul'un tamamını dönüştürecek bütüncül bir çalışma ortaya koymak zorundayız" diye konuştu. 

İstanbul'a özel bir yasa çıkarılması gerektiğini dile getiren Şahin, "Bu anlamda bir Meclis araştırma önergemiz var; hepinizin İstanbul adına, İstanbul'un geleceği adına, bir daha bu konuları Mecliste konuşmama adına desteğini bekliyorum" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Hükümet ve muhalefet Meclis te depremi konuştu: İstanbul yıkılırsa, Türkiye yıkılır!

TOPYEKÜN SEFERBERLİK YAPILMALI 

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ersin Beyaz da olası İstanbul depreminin bu ülke için milli bir güvenlik meselesi olacağının altını çizdi. 

"1950'li yıllardan itibaren başlayan kırsaldan kentlere göç dalgasının en büyük örneğini İstanbul'da görmek mümkündür. İstanbul'un orantısız büyümesi, bunun yanında yeteri kadar gelişememesi ve değişimin getirdiği doğal sonuç kontrolsüz ve plansız şehirleşmeye neden oldu" diye konuşan Ersin Beyaz, İstanbul'u büyük bir felaketin beklemekte olduğuna, depremin yaklaştığına dikkat çekti. 

"Deprem bize gelmeden biz depreme hazır olmalıyız. Bilim insanlarının açıklamaları, yıllardır üzerinde çalışılan deprem analizleri ve İstanbul özelinde can güvenliği üzerinden değerlendirilen bu durum İstanbul'un depreme hazır olmadığı gerçeğini ortaya koyuyor" diyen Beyaz, İstanbul'un yıkılmasının, öncelikle can güvenliği, sonrasında ticari, kültürel, sosyal değerlerimizin geri dönüşü olmayan bir yıkım anlamına geldiğinin, kentsel dönüşümün başta ve özellikle İstanbul'da hızla hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Beyaz, açıklamasını "Geçtiğimiz on beş yıl boyunca devam eden bölgesel kentsel dönüşüm projeleri maalesef verimli değildir, bu projeler gerektiği hızda gitmemektedir. Bu hâliyle bölgesel bazlı projelerle, günübirlik siyasetle İstanbul'u kurtaramazsınız. Topyekûn bir seferberlikle muhtemel felakete İstanbul'u en iyi şekilde hazırlamalı ve depremden en az hasarla çıkılması için elimizden geleni yapmalıyız" diyerek tamamladı. 

Hükümet ve muhalefet Meclis te depremi konuştu: İstanbul yıkılırsa, Türkiye yıkılır!

HÜKÜMETTEN DÖNÜŞÜM RAPORU 

Bu açıklamaların ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Alan da konuştu. Nurettin Alan, "AK PARTİ olarak İstanbul depreminin siyasetüstü bir zeminde, polemiklerden uzak, milletimizin menfaatine, can sağlığının, can güvenliğinin korunmasına ilişkin olduğunu ve bütün partilerin bunda el birliğiyle hareket etmesi gereken bir konu olduğunu düşünerek hareket etmek istiyoruz. Bu çerçevede, İstanbul'da şu anda var olan 5,8 milyon bağımsız bölümün 1,5 milyona yakınının riskli olduğunu, 600 bine yakınının belki ilk anda yıkılacak binalardan oluştuğunu, bunların derhâl dönüştürülmesi gerektiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı. 

İstanbul’da 2012’den bugüne kadar kentsel dönüşüm çerçevesinde 127 milyar 926 milyon TL'lik yatırım yaptıklarına dikkat çeken Alan, "Kentsel dönüşüm kapsamında 815.973 bağımsız bölümün dönüşüm süreci tamamlanmıştır, 67 bin bağımsız bölümün dönüşümü de devam etmektedir. Riskli yapıdan dönüşümü tamamlanan konutlarda yaklaşık 2.428.896 kişi oturmaktadır. İstanbul ilimizde 6306 sayılı Kanun kapsamında 34.015 yapı ve 116.599 adet bağımsız bölümün bulunduğu yaklaşık 1.144 hektar alanda 68 adet riskli alan, 73.515 adet yapı ve 211.489 adet bağımsız bölümün bulunduğu yaklaşık 44.470 hektar alanda 219 adet rezerv yapı alanı belirlendi" ifadelerini kullandı. 

Ünlü profesörden 9 il için çarpıcı uyarı: '7.5 şiddetinde deprem olabilir'

Prof. Dr. Naci Görür, yine o bölgeyi işaret etti: 6 Şubat'ta buralara önemli miktarda enerji transfer edildi!

Bankada parası olanlara kötü haber! Mevduat faizleri yüzde 50'nin altına düştü!


Geri Dön