Kira

Hükümetten kira krizi için dev adım! Arabuluculuk formülü genişliyor!

Adalet Bakanlığı harekete geçti. 7'inci Yargı Paketi genişliyor. Kiracılara yeni haklar tanınacak. Böylece kira alacakları, kat mülkiyeti ihtilafları, komşuluk hukukundan kaynaklı ihtilaflar gibi konularda arabuluculuk kapsamına alınacak. Peki bu süreç nasıl ilerleyecek? İşte detaylar... Bozdağ, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde 7'nci Yargı Paketi'yle arabuluculuğun kapsamının genişletileceğini ve bu kapsamda kira alacakları, kat mülkiyeti ihtilafları, komşuluk hukukundan kaynaklı ihtilaflar gibi konuları arabuluculuk kapsamına alınacağının bilgisini duyurdu

Bakan Bekir Bozdağ katıldığı çalıştay toplantısında arabulucuk ile ilgili kiracıları yakından ilgilendiren konulara değindi. Bozdağ, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde 7'nci Yargı Paketi'yle arabuluculuğun kapsamının genişletileceğini ve bu kapsamda kira alacakları, kat mülkiyeti ihtilafları, komşuluk hukukundan kaynaklı ihtilaflar gibi konuları arabuluculuk kapsamına alınacağının bilgisini duyurdu. 

KİRACILAR ARABULUCU OLABİLECEK

Sabah'ın haberine göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasını kapsayarak yenilenen sözleşmelerde yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasına karşılık ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan bir çok sorunun çözümüne ilişkin arabuluculuk şartı getirilecek.  Yasal düzenlemeyi dikkate alarak  hareket eden ev sahiplerinden bazıları, mevcut kiracıyı çıkarıp evini yüksekten kiraya vermek için, bazıları da yüksek fiyatla kiraladıkları evlerinin aylık kiralarını ödemede sorun yaşayan kiracalar için çareyi tahliye davalarında aramaya başladı. Bunun yanı sıra yüzde 25 artış sınırının ihlalide eklenince eski kiracıların davaları da  sulh hukuk mahkemelerinde yoğunlık yarattığı belirtiliyo. Buna ek olarak artan kiralar oldukça yüksek seviyede seyretmeye devam ediyor.

Peki arabuluculuk sürecinde mahkemelerin yükü hafifleyecek mi? Kiracılar ve kira sahipleri bu yeni düzenleme ile arasındaki uyuşmazlığı çözebielecek mi ? Merak edilen konunun detayları..
 

 

ARABULUCUK SÜRECİ NASIL OLACAK ?


Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklar sürüyor. Kira krizine arabuluculuk sürecinde farmül nasıl işleyecek? Sulh hukuk mahkemelerinin bu konudaki iş yükü azalacak mı? Konu ile ilgili Avukat Uğur Çağlar merak edilenlere şöyle yanıt verdi;  "Kira alacakları ya da kiracıyla ev sahibi arasındaki arabuluculuk süreci, sayın Adalet Bakanımızın açıklamasından sonra dava şartı olarak gündeme gelen bir konu. Şu an dava şartı kısmında sayın Bakanımızın açıklaması var ama buna ilişkin düzenleme hali hazırda meclise gelmiş değil. Meclise geldikten sonra eğer kiracı ve ev sahibi arasında bir konu varsa mahkemeye gitmeden önce bu konu arabulucuya gelecek.''ifadelerini kullandı.

MAHKEMELERİN YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Arabuluculuk ile dava sayısının azalmasının arabuluculuğun amacı değil, sadece sonucu olacağına daikkat çeken Avukat Uğur Çağlar; Bu kıymetli bir sonuç. Diğer yargılamaların daha sağlıklı hale gelmesi için önemli bir unsur. Ama burada asıl önemli olan ülke içerisinde kazan kazan formülü ile barış felsefesini taraflara yükleyebilmek. Çünkü mahkemelerde her zaman verilen kararlar bir uzlaşma ortaya koymaz. Birisi hakkında karar verilir. Biri kızar bir sevinebilir ama eğer sorun arabuluculuk ile çözülürse bu ilişkinin devamını sağlayan dostane bir çözüm olur. Bu noktayı çok önemsiyoruz. Halihazırda ihtiyari olarak ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlara arabulucular olarak bizler dahil olmaya çalışıyoruz.dedi

Mall Of İstanbul AVM'nin 2022 değeri resmen açıklandı! Rakam şok etti! 

Kiracıysan yandın! Kışın ev kiralayana mayısta çıkma şartı!