Genel

Hulusi Belgü: AVM konsepti Kapalıçarşı ile başladı!

AYD Başkanı Belgü, AVM konseptinin 550 yıl önce Kapalıçarşı ile İstanbul'da hayata geçtiğini belirterek, "900 bin metrekarelik büyüklüğe ulaşan AVM'ler yıllık 60 milyar TL ciro elde ediyor" dedi.



Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, Türkiye'de Alış Veriş Merkezlerinin (AVM) büyüklüğünün 900 bin metrekarenin üzerinde çıktığını ve yıllık 60 milyar TL ciro elde ettiğini bildirdi. 13.Perakende Günleri Kongre ve Fuarı'nda yaptığı konuşmada Belgü,Türkiye'de AVM'lerin gelişimden bahsederek, AVM konseptinin 550 yıl önce Kapalıçarşı ile İstanbul'da hayata geçtiğini söyledi.Uzun bir süre sonra 1987 yılında ise Galeria AVM ile AVM'lerin tekrar insanların hayatına girdiğini anımsatan Belgü, şuanda ise Türkiye'de AVM'lerin büyüklüğünün 900 bin metrekarenin üzerinde çıktığını ve yıllık 60 milyar TL ciro elde ettiğini belirtti.Türkiye'de AVM'leri yaparken 45 milyar dolar para harcandığı anlatan Belgü, bunun da 14 milyar dolarlık kısmının yabancı sermaye tarafından yapıldığını bildirdi. Avrupada ise AVM'lerin 160 milyon metrekareye ulaştığını dile getiren Belgü, "2007-2008 yıllarından sonra Avrupa'da krizden dolayı AVM'lerin gelişimi biraz yavaşladığı görüldü. Ayrıca, her bin kişye düşen kiralanabilir alana bakıldığında ise Türkiye'nin hala gidecek yolu var gibi gözüküyor. 2013 yılında yapılan AVM'lere bakıldığında ise Türkiye 400 bin metrekarelik alanm üzerinde bir büyüme ile Rusya'nın ardından ikinci sırada geliyor" diye konuştu. 


'Perakende bu yılı yüzde 12 büyümeyle kapatacak' Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Vahap Küçük de Türkiye'de 10 yıl öncesine kadar sektörün büyüklüğünün 94 milyar dolar olduğunu söyledi.Bugüne gelindiğinde ise sektörün büyüklüğünün 295 milyar doları bulduğunu anlatan Küçük, AVM sayısının ise 333 adete ulaştığını ve sektörün bu yılı yüzde 12 büyüme ve 50 bin ilave istihdam artışı ile kapatacağını öngördüklerini belirtti.Küçük, perakende sektörünün ekonomiye katkılarıyla ilgili de bilgi vererek, modern perakende ile birlikte kayıt dişiliğin belli oranda kayıt altına alındığını, sektörün ciddi bir istihdam sağladığını, yabancı sermaye getirdiğini ve yeni iş alanlarının ortaya çıkmasını sağladığını anlattı.2014 yılında sektörü nelerin beklediği ile ilgili de görüşlerini paylaşan Küçük, "Bakıldığında iki tane seçim var. Bu artı da katkı sağlayabilir ya da siyasetçiler gerilim politikası güderse kutuplaşmaya da gidebilir bu da tüketicinin moralini bozar ve alış verişi etkileyebilir. 

Olumlu gitmesini temenni ediyoruz" dedi.Küçük, cari açığın problem olarak devam ettiğini, döviz riskinin perakendenin üzerinde bir risk olarak durduğunu ifade ederek, "Bunu iyi yönetmemiz gerekiyor. 

Suriye problemi devam ediyor. 


Küresel ısınmayı böyle giderse modern perakende için büyük tehlike olarak görüyorum. Kredi kartlarına sınırlama perakende yasası gibi konuların ne tür bir sonuç getireceğini bilmiyoruz. Orada da perakende için belirsiz bir durum var" değerlendirmesinde bulundu.Doğu ve Güneydoğuda İd çözüm sürecini de oldukça önemsediklerini ifade eden Küçük, "Yaklaşık bir yıldan beri huzur var ve oradaki kendi grubumuzdaki en büyük büyümeyi orada görüyoruz. 

Yeni mağazalar açma konusunda o tarafa gidip yatırım yapmak istiyoruz. Özellikle Van, İğdır, Hakkari gibi yerlere çok turist geldiğini görüyoruz. Bunlar daha önce gelmiyordu. Huzur olduğunda o bölgeye gidip turizm geleceğini yatırım yapılacağını bizim için yeni bir pazar olma ihtimalini hep beraber görüyoruz" diye konuştu


Hürses