Hürrem Sultan Hamamı'nın inşası ile ilgili bilinmeyenler!
AYASOFYA Müzesi ile Sultanahmet Camii arasındaki Haseki Hürrem Sultan Hamamı'nda yapılan restorasyon çalışmaları, Mimar Sinan'ın çalışmalarındaki titizliğini de ortaya çıkardı. , Rutubetten ve isten etkilenmemesi için önlemler aldığı, belirlendi
AYASOFYA Müzesi ile Sultanahmet Camii arasındaki Haseki Hürrem Sultan Hamamı'nda yapılan restorasyon çalışmaları, Mimar Sinan'ın çalışmalarındaki titizliğini de ortaya çıkardı. Mimar Sinan'ın, hamam inşa edilirken, rutubetten ve isten etkilenmemesi için önlemler aldığı, depreme karşı da kuvvetlendirdiği saptandı.
BENZİN DEPOSUYDU
Kanuni Sultan Süleyman'ın karısı Haseki Hürrem Sultan adına 1556 yılında Mimar Sinan'a yaptırdığı Haseki Hürrem Sultan Hamamı, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından temmuz ayından itibaren halkın hizmetine sunulacak. Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, hamamın Cumhuriyet döneminin başlarından itibaren belediyenin benzin deposu, bir süre de Devlet Matbaası'nın deposu olarak kullanıldığını belirtti. Hamamı 100 yıl sonra faaliyete geçirmek için ilk çalışmaların 2007 yılında başlatıldığını anlatan
Ertem, eserin onarımında yapılan sıva raspaları sonucunda eserin kubbe ve beden duvarlarında ciddi çatlaklara rastlandığını, buna göre de ilk olarak eserin güçlendirme işlemlerinin yapıldığını söyledi.
1766 ve 1894 depremlerinden hasar gören hamamda Osmanlı tarafından güçlendirme yapıldığını belirten Ertem, "Osmanlı'nın hamamı güçlendirmek için 6 bin 874 çivi çaktığı belirlendi" dedi.
DRENAJ KANALI AÇTI
Hamamın eskiden gece de kullanıldığını belirten Ertem, bu nedenle Mimar Sinan'ın hamamda yakılan çıraların duvarlara ve kubbeye zarar vermemesi için bir sistem geliştirdiğini kaydetti. Ertem, "Sinan'ın tasarımıyla çıranın üstüne konularak yakılan çırağman (üzerinde meşale yakılan kule veya demir direk) kullanılmış. Böylece hamam ise karşı korunmuş" dedi. Ertem, Sinan'ın hamamı rutubetten korumak için de drenaj kanalları açtığını dile getirdi.
Habertürk