29 / 04 / 2024

Hüseyin Ağa Camisi restore edilecek!

Hüseyin Ağa Camisi restore edilecek!

Beyoğlu'nda, Demirören Alışveriş Merkezi'nin inşaatı sırasında hasar gören Hüseyin Ağa Camisi restore edilecek. Projeler hazır, top koruma kurulunda



Beyoğlu'nun tarihi sembollerinden biri olan Hüseyin Ağa Camisi'nin, Demirören Alışveriş Merkezi inşaatı sırasında gördüğü hasarla ilgili röleveleri onaylandı. Restitüsyon ile restorasyon projeleri ise kurul onayını bekliyor. Alışveriş merkezinin yapımı sırasında oluşan çatlaklarla ilgili devreye giren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın öncülüğünde Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletmecilik arasında bir protokol yapıldı. Bu protokolle birlikte sadece camide oluşan çatlaklar değil tarihi yapının tamamının restore edilmesi karara bağlandı.

PROTOKOL İMZALANDI

Hüseyin Ağa Camisi'nin restorasyonu için belediye başkanlık binasında 26 Mart 2010'da sorunu çözmek için tarafları bir araya getirdiğini belirten Başkan Demircan şunları söyledi: "AVM'yi yapan firma tarihi camiyi onarmayacak, yeniden restore edecek. Bina tescilli olduğu için tüm prosedürleri 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından yerine getiriliyor. Kurul onayı olmadan hiç kimse bir şey yapamaz. Biz üzerimize düşün bütün sorumlulukları yerine getirip, tarafları bir araya getirdik. Hem vakıflar hem de yüklenici firma bu noktada iyi niyetle bir protokole imza attılar. Çatlaklar işin profesyonelleri tarafından takip ediliyor. Burada Beyoğlu Belediyesi tarafları bir araya getirerek tarihi camide oluşan zararların sponsor tarafından yapılmasını sağladı"

ÇATLAKLAR DURDU

Çatlakları uzun süre takip ettiklerini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Çılı, görülen her çatlağın tarihi binaların yıkılmasına neden olacağı düşüncesinin doğru olmadığını söyledi. Ölçü aletleri konularak çatlakların her aşamasını takip ettiklerine dikkat çeken Çılı sözlerini şöyle sürdürdü: "Restitüsyon, restorasyon ve röleveleri çıkarıldı. Koruma kurulunun onayı bekleniyor. Bu tür tarihi yapılarda her çatlağa anında müdahale edilmesi doğru değil. Çünkü o çatlağın canlı olma ihtimali var. Anında müdahale edilirse, güçlendirme yapılmaz. Görülen her çatlakta bina yıkılmaz."
Sabah/ERHAN ÖZTÜRK


Geri Dön