Kent Haberleri

Hüseyin Avni Paşa Korusu'ndaki inşaat mühürlendi!

Hüseyin Avni Paşa Korusu’nun yan parselindeki inşaat, bölge sakinlerinin tepki göstermesi üzerine durduruldu. Mahkeme, Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşkün müştemilatı olarak yapılan inşaatın telafisi güç zararlar oluşabileceğini belirtti...

İş insanı Mehmet Cengiz’in aldığı Üsküdar’daki Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün de bulunduğu tarihi Hüseyin Avni Paşa Korusu’nun yan parselindeki inşaat, bölge sakinlerinin tepki göstermesi üzerine durduruldu. Mahkeme Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşkün müştemilatı olarak yapılan inşaatla ilgili telafisi güç zararlar oluşturabileceğine dikkat çekerek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Sözcü Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre, mahkeme, Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşkün müştemilatı olarak yapılan inşaatın telafisi güç zararlar doğabileceği tespitinde bulundu.

Arazide Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşk ve yanında bulunan müştemilat tekrar yapılıyordu. SİNPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik ve damadı Fatih Kıvanç’ın üzerine görünen inşaatlar bölge sakinlerinin tepkisini çekmişti.  Bölge sakinleri geçmişte var olmayan bir yapının imarına izin verildiğini ileri sürerek inşaata verilen ruhsatın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle mahkemeye başvurdu.

İNŞAAT MÜHÜRLENDİ

İstanbul 9. İdare Mahkemesi de mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra yürütmenin durdurulması istemi hakkında yeniden bir karar verilinceye kadar 2577 sayılı yasanın 27. maddesi uyarınca yürütmesinin durdurulmasına 10 Şubat’ta oy birliğiyle karar verdi. 27 maddede işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya olanaksız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verileceği kuralı bulunuyor.

Bölge sakinlerinin avukatı Onur Cingil, “Müştemilat yerine 2. bir kaçak binanın yapıldığı inşaatla ilgili olarak açılan davada mahkeme yürütmenin durdurulması kararı verdi. İnşaatı yapan şahıslar buraya kaçak olarak 2. bir yapı yaptı. Ayrıca projede yapılmayan ama mevcut olan 3. bir yapı daha var. Burada hem tarih hem koru hem de kent talan edilmek istenmekte. Yargıdan gelen geç karar inşaatı bitme seviyesinde getirse de hukuk mücadelesi sonrasında buranın eski hale getirilmesi mümkün” şeklinde konuştu. Cingil inşaatın karardan sonra mühürlendiğini belirtti.

Bölgede yaşayan mimar Aysel Can Ekşi de, “Kurul kararlarının bu kadar hiçe sayıldığı bir süreç yaşanmamıştır. Ruhsatın iptalinin de geleceğini umuyorum. Sultantepe’de kesilen ağaçların derhal yeniden kazandırılmasını diliyorum” dedi.