Hüseyin Karcı yaptığı maket yapılarla evini müzeye çevirdi!
Salihli ilçesinde yaşayan Hüseyin Karcı, atık malzemeleri de kullanarak yaptığı tarihi yapıların minyatürleriyle evini adeta açık müzeye çevirdi. Karcı, eski yapıların minyatür maketlerini yapmanın kendisine büyük mutluluk verdiğini belirtti.
Salihli ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Hüseyin Karcı, yaptığı tarihi eserlerin minyatür maketlerle evini adeta açık müzeye çevirdi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Karcı, tarihi yapıları ve şehirlerle bütünleşmiş eserleri fotoğrafladıktan sonra atık malzemelerle bire bir kopyasını yaptığını söyledi. Maket yapmaya emekli olduktan sonra hobi olarak başladığını, zamanla yaptığı eserlerin çoğalması üzerine bunları sergilemeye başladığını ifade eden Hüseyin Karcı, ilk olarak Kula ilçesinde doğduğu tarihi evin maketini yaptığını dile getirdi.
Zaman içeresinde farklı tarihi evlerin maketini yapmaya başladığını anlatan Karcı, eski yapıların minyatür maketlerini yapmanın kendisine büyük mutluluk verdiğini belirtti. Karcı, "Bir çok tarihi eserin yanı sıra, Sardes Antik Kenti'in en ince detaylarına kadar maketini yaptım. Bu iş sayesinde şeker hastalığını yendim" dedi.
Karcı, şöyle konuştu:
"Doğduğum evin maketini yaptıktan sonra, Salihli’nin önemli bir simgesinin maketini yapmaya karar verdim. İlçemizin en önemli eserlerinden birisi de Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes Antik Kenti'dir. Kentin en ince detaylarına kadar fotoğraflarını çektim ve maketin yapımına başladım. Daha sonra İzmit Saat Kulesi, İzmir Saat Kulesi, Salihli’de Küçük İmam Cami maketlerini yaptım. İnternetten şato evleri buldum. Bulduğum fotoğraflar ışığında 2 adet şato evi maketini de yaptım. Bu işin hiçbir eğitimini almadım. Tamamen içimden geldiği gibi, zevkle yapıyorum. Bu benim için gönül işi oldu."
- "Atık malzemeler kullanıyorum"
Maket evleri yaparken bir çok malzemeyi İstanbul ve İzmir'den temin ettiğini anlatan Karcı, malzeme sıkıntısı çekince atık eşyaları denediğini ve olumlu sonuç aldığını ifade etti.
Bazı maketlerde kola tenekeleri, kürdan, doktorların çocukların diş muayenesinde kullandığı tahta malzemelerden faydalandığını anlatan Karcı, "Maketlerdeki sokak lambalarını, japon yapıştırıcıların kutularından yaptım" dedi.
İlham gelmediği ya da yapacak bir maket bulamadığı zaman 9 yaşındaki torunu Nil Deniz'in yönlendirmesiyle evdeki eşyaların maketlerini yaptığını söyleyen Karcı, "Evimizdeki tüm eşyaların minyatürlerini yapmamı istedi. Oturduğum sandalyeden elbise dolabına, mutfağımızdaki buzdolabından çamaşır makinesine kadar tüm eşyaların minyatürünü yaptım" diye konuştu.
- "Sağlığıma kavuştum"
Karcı, şeker hastası olduğunu, maket ev yapmaya başlamadan önce kan şekerinin yüksek düzeylerde olduğunu belirterek "Şeker hastalığı strese bağlı. Bu işe odaklandığım için stresten uzak duruyorum ve bu sayede de kan şekerim en aza indi. Şu anda kan şekerim normal düzeyde" ifadelerini kullandı.
Yıllardır yaptığı maket yapılar ile eşyalarla evini adeta müzeye çeviren Karcı, en büyük hayalinin ise büyük bir sergi açmak olduğunu sözlerine ekledi.
AA