Hüseyin Kaya: Yapı güvenliği açısından binaları kontrol ettirin!
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Hüseyin Kaya Mantolama için yapı güvenliği açısından binaların kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Kaya: 'Riskli bir binaya ısı yalıtımı(mantolama) yapmak parayı çöpe atmak demektir' dedi...
Binanız riskli ise, olası bir depremde yıkılma olasığı yüksektir. Riskli bir binaya ısı yalıtımı(mantolama) yapmak parayı çöpe atmak demektir. Çok önemli bir nokta da; riskli binanın zaman içerisinde, taşıyıcı sisteminde göstereceği deformasyonları kapatmak anlamına gelir ki bu çok tehlikelidir. Son Van depreminde gördüğümüz “Bayram Oteli” faciasıyla karşılaşabiliriz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 23.09.2013 tarihli “Mantolamaya Teşvik Yolda” başlıklı duyurusunda; bundan böyle, mantolama işlemlerinin Tadilat ruhsatına bağlatılması ve proje ve uygulama denetimlerinin Yapı Denetim Kuruluşları tarafından yapılması belirtilmiştir. Bu karar kesinlikle doğru bir karardır. Kayıt altına alınmadan ve “mühendislik hizmetleri” alınmadan yapılacak bir ısı yalıtım uygulamasında kaçakların ve yanlışlıkların olması kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca hedeflenen enerji verimliliği rakamlarını yakalamak da zorlaşır.
Atlanmaması gereken en önemli konuların başında; mantolama yapılacak eski binaların riskli durumda olmaması yani yapının güvenli olması gerekir. Olası bir depremde yıkılacak bir binaya mantolama yapmak doğru değildir. Vatandaşın parasını çöpe atmak demektir. Ayrıca mantolama yapılmış eski binalar, “yeni bina” görüntüsü veriyor ki bu da tüketicilerin yanılmasına sebebiyet veriyor. Onun için mantolama ruhsatı(tadilat ruhsatı) verilirken ilgili Belediyelerin mutlaka “Yapı Güvenlik Raporu” istemesi önem arz etmektedir.
Ruhsat talebinden önce bina veya site yöneticisinin; yetkili bir yapı denetim kuruluşu ile sözleşme yapması, projeden sorumlu bir denetçi makine mühendisi ile uygulamadan sorumlu bir denetçi inşaat mühendisinin bulundurulması istenmelidir. Uygulama bittikten sonra yapı denetim kuruluşu tarafından “Enerji Kimlik Belgesi” bina yöneticisine teslim edilmelidir.
Ülkemizdeki bütün binalar ısı yalıtım yapılması teşvik edilmelidir. Bunun için Belediyeler tarafından, ruhsat harçlarının alınmaması önemli bir adımdır. Diğer taraftan yalıtım malzemelerinin ve uygulama ücretlerinin gözden geçirilerek makul seviyelere çekilmesi, Yapı denetim hizmet bedellerinin de “Optimum” değerlerde tutulması duyarlı bir davranış olacaktır.
Hüseyin KAYA
YAPI DENETİM KURULUŞLARI BİRLİĞİ GENEL BAŞKANI