29 / 04 / 2024

Hüseyin Kutsi Tuncay: Tüm sanayi tesisleri OSB çatıları altında toplanmamalı

Hüseyin Kutsi Tuncay: Tüm sanayi tesisleri OSB çatıları altında toplanmamalı

OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay,  mevcut sanayi tesislerinin tümünü OSB çatıları altında toplamanın olumlu sonuç vermeyeceğini belirtti



Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay,  mevcut sanayi tesislerinin tümünü OSB çatıları altında toplamanın olumlu sonuç vermeyeceğini belirterek, "bu yönde verilecek karar ve uygulama, imar uygulaması bakımından çeşitli problemlere yol açabileceği gibi gecekondu sanayi şeklinde gelişen bu bölgelerde yeni sanayi tesisleri kurulmasına yol açacaktır" dedi.
        
Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, hükümetin, tüm sanayi tesislerini Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) çatısı altında toplayacak yasal düzenlemeleriyle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, kalıcı çözümün, bu sanayi tesislerinin OSB´lere taşınmasının sağlanması olduğunu belirtti.
        
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e OSB'lerin sorunlarına gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür eden Tuncay, Bakan Ergün'ün açıkladığı "Islah OSB" modeline ilişkin olarak birtakım kaygılarının olduğunu kaydetti.
        
Bakanlığın, tüm sanayi tesislerinin OSB çatısı altında toplanmasına dönük bir yasal düzenleme içinde olduğunu anımsatan Tuncay, Türkiye´de 263 OSB bulunduğunu, bunların yarısının boş olduğunu, 263 OSB´de 58 bin 708 sanayi parselinin 39 bininde üretime geçildiğini ve yaklaşık 1 milyon kişinin bu bölgelerde istihdam edildiğini bildirdi.
        
Organize sanayi bölgelerine yatırım yapmanın hiçbir cazibesinin kalmamasından ötürü, OSB´lere harcanan milyarlarca dolarlık altyapı yatırımının boşa gittiğini ve "milli servetin" heba edildiğini savunan Tuncay, atıl durumdaki OSB´lerin canlandırılması gereğine işaret etti. Bu atıl durumun ortadan kaldırılması durumunda ilave 500 bin istihdam sağlanabileceğini kaydeden Tuncay, şu görüşleri dile getirdi:
        
"Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız iyi niyetlerle mevcut sanayi tesislerini ıslah etmek, çevreyi korumak istiyor. Yani daha önce sanayileşmiş alanları OSB bünyesinde toplayarak Islah OSB modelini hayata geçirmeye çalışıyor.
        
İmar mevzuatının ve çevre mevzuatının gerektiği gibi uygulanmamasından kaynaklanan sorunların giderilmesi amacıyla bu yola gidildiği anlaşılmaktadır. Ancak, mevcut sanayi tesislerinin tümünü OSB çatıları altında toplamak bizce olumlu sonuç vermeyecektir.
        
Bu yönde verilecek karar ve uygulama, imar uygulaması bakımından çeşitli problemlere yol açabileceği gibi gecekondu sanayi şeklinde gelişen bu bölgelerde yeni sanayi tesisleri kurulmasına yol açacaktır.  Ayrıca, bu yönde yapılacak düzenleme, planlı ve düzenli sanayileşme yerleşkeleri olan OSB´lerden yatırımcı bekleyenler için moral bozucu olacaktır.
        
Türkiye'nin dört bir yanında, ıslah OSB çerçevesinde değerlendirilebilecek ne kadar sanayi alanı bulunmaktadır? Bunların ne kadarı OSB kanununa uyum sağlayabilir? Genellikle imar ve çevre mevzuatı bakımından çok sayıda aykırılığı ve eksikliği barındıran bu alanların OSB bünyesinde toplanmasının mevzuatına uygun şekilde kurulmuş ve yatırımcı bekleyen OSB'lere etkileri nedir? Bu konularda bir çalışma ve değerlendirme yapılmış mıdır? Bunları bilmiyoruz. Bu nedenle ıslah OSB konusunda alınacak politika kararı, tüm paydaşların katkı ve katılımlarına açık olmalı, demokratik tartışma süreci yaşanmalı, doğru karar alınması sağlanmalıdır."
        
Bakanlığın iyi niyetli olarak OSB´lerin yatırım cazibe merkezi olması için çok önemli bir çalışma başlattığını ifade eden Tuncay, OSB´ler dışında kalan sanayi tesislerinin OSB´lere taşınması ve böylece çevre sorunlarının asgari düzeye indirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
        
Bakanlık önüne böyle bir hedef koymuşken, düzensiz sanayi alanlarının Islah OSB olarak planlanmasının isabetli bir politika olmayacağını belirten Tuncay, OSB´lerin dışında kalan sanayi alanlarında sanayi tesislerinin imar ve çevre mevzuatına uygun yapılaşmasını sağlamanın, mevzuata aykırı yapılaşma ve problemler varsa bunları gidermenin belediyelerin ve ilgili diğer kamunun görevi olduğunu hatırlattı. Tuncay, şöyle devam etti:
        
"Islah OSB çarpık sanayileşmenin önü açar. Aslında yapılması gereken yasalara uygun, planlanmış, altyapısı tamamlanmış OSB´lere, bu sanayi tesislerinin taşınmasını sağlamak için destek verilmesidir.
        
Bu çerçevede taşınacak sanayiciye OSB tarafından tahsis edilecek sanayi parselinin bedelinin Devlet tarafından karşılanması ve taşınma kredi faiz desteği verilmesi gereklidir. OSB´ler yapılacak yatırımlar için özel teşvikler getirilmelidir. Böylece uzun dönemde bu sanayi tesisleri OSB´lere taşınacaktır."
AA

Geri Dön