İmar

Hüseyin Öz: Trabzon'un tarih ve kültür mirası ön plana çıkartılmalı!

MHP Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dr. Hüseyin Örs, "Trabzon zengin tarihi ve kültürel miraslan olan bir şehir. Ancak çarpık yapılaşma ile birlikte tarihi dokumuz ön planda gözükmüyor. Birinci planda bu dokuyu ortaya çıkarmamız gerekir" dedi.

MHP Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dr. Hüseyin Örs, kentin, tarih, kültür ve turizm şehri olarak ön plana çıkartılması gerektiğini söyledi. 


"Trabzon'a gelen herkes Fatih'in şehrine, Yavuz'un şehrine, Kanuni'nin şehrine, Atatürk'ün şehrine geldiğini hissetmesi gerekir" diyen Dr. Örs, "Trabzon zengin tarihi ve kültürel mirasları olan bir şehir. 

Ancak çarpık yapılaşma ile birlikte tarihi dokumuz ön planda gözükmüyor. Birinci planda bu dokuyu orta çıkarmamız gerekir" görüşünü dile getirdi. 


Tarihi dokuyu ortaya çıkarmak adına tarihi Ortahisar mevkisini ve Gülbaharhatun Camii ve türbe-i sinin de bulunduğu Atapark mevkisinin birleştirilmesi için çalışacaklarını dile getiren Örs, yerli ve yabancı turistlerin şehrin merkezinde turizm faaliyetleri yapabüeceği, şehrin tarihi havasının yaşanabileceği geniş meydanlar oluşturacaklarını belirtti. 


Trabzon'un misyonunun iyi belirlenmesi gerektiğine de vurgu yapan Örs, "Trabzon, kültür şehri mi, spor şehri mi, sanayi şehri mi, eğitim şehri mi bu noktada önce bir karar vermemiz gerekir. Bunun için sivil inisiyatiflerin de katkılarıyla akademisyenlerden oluşan bir çalışma ekibi oluşturacağız. 


Aceleye getirip süslü püslü düşüncelerle hareket etmeyeceğiz. Ortak platformdan çıkan kararla birlikte şehrin neresine ne yapümalı karar vereceğiz" diye konuştu. 


"Vadiler şehrin hava koridorları olmalı" İmar konusunda şehrin çok ciddi sıkıntıları bulunduğuna işaret eden Örs, bir yandan kentsel dönüşümler yapılırken, bir yandan da hızla çarpık yapılaşmaların devam ettiğine dikkat çekti. 


Trabzon'da yapılan vadi ıslah projelerinin olumlu olduğuna değinen Örs, "Vadüerde ıslah yapıyoruz, ama sonrasında da vadi kenarlarında binalar yapıyoruz. Bunun olmaması lazım. 


Bu vadiler» şehrin hava koridorları olmalı" ifadelerini kullandı. 

Denize yatay yollara dikey yollarla bağlantüar kurulması gerektiğini de kaydeden Örs, bu sayede şehrin nefes almasının da sağlanmış olacağını dile getirdi. Bunun için şehrin yeni nazım imar planlarını ortaya koyacaklarını belirten Örs, şöyle devam etti: "İlçe belediyeleri de buna uygun olarak projelerini hayata geçirecekler. Buna göre, nerelerin eğitim, sanayi, tarım alanı olacağına karar vermemiz lazım. Ön çalışmalarımız var, göreve geldiğimiz takdirde hızlabunları hayata geçireceğiz." Hüseyin Örs, şehirdeki hava kirliliğini bitirmek için de bazı yanlış uygulama ve planlamalar nedeniyle önemli bir sorun haline gelen doğalgaz sorunu çözeceklerini söyledi. Su kaynakları ile bilinen Karadeniz'de su sıkıntısı yaşanmasına da anlam veremediğini vurgulayan Örs, halkı bıktıran elektrik kesintilerinde de özelleştirmeye sığınüarak topun taca atıldığının altını çizdi. 


Trabzon'un bir eğitim şehri olmasma rağmen üniversite-şehir bütünlüğünün bir türlü sağlanamamasından yakınan MHP'li Örs, "Üniversite ile şehir sanki iki ayrı dünyaymış gibi. 


Üniversite gençliğini şehirle buluşturacak projeler geliştirmek lazım. Bunun için lOO.Yıl Parkı olarak bilinen alam şehirle bütünleştireceğiz." dedi. 


"Şehri güneye doğru açmak gerekiyor" Sahil şeridinde sıkışıp kalan şehri güneye doğru açmak gerektiğinin altın çizen Hüseyin Örs, "Güneydeki yeni yollar ve onları sahile bağlayan dikey yollar yapmalıyız. 


Deniz şehriyiz, ama denizden yeterince faydalanamıyoruz. Trabzon'u denizle buluşturmak lazım, bununla ilgili projemiz var. Uzunkum ile Yenimahalle arasını kapsayan plaj projemizle denizle halkımızı buluşturacağız. Ayrıca Türkiye'de Trabzon'da en çok bilinen yerlerden biri olan Boztepe halkımız tarafından yeterince kullanılamıyor, oraya halkın daha fazla istifade edebileceği mesire yeri haline getirmek istiyoruz." şeklinde konuştu. 


Dünya