05 / 05 / 2024

Hüseyin Şehristani: Türk şirketlerini Irak'a bekliyoruz!

Hüseyin Şehristani: Türk şirketlerini Irak'a bekliyoruz!

Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Irak'taki inşaat ve altyapı projelerine Türk şirketlerini davet etti. Şehristani, "Türk şirketleri başarılarını ispatladı" dedi



Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Saddam Hüseyin döneminde hiçbir yatırımın yapılmadığı, aksine büyük bir tahribata uğrayan Irak'ın yeniden inşa edildiğini ve bu aşamada Türk şirketlerine de büyük işler düştüğünü söyledi. Çalık Holding'in katkılarıyla Sabah Gazetesi ve aHaber'in basın sponsorluğunda Atlantic Council'in düzenlediği 3'üncü Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'na katılan Şehristani SABAH'ın sorularını yanıtladı. Saddam Hüseyin'in ülkeyi adeta yıkmasının ve tahrip etmesinin ardından Irak'ın son derece büyük bir çapta yeniden yapılanma programını hayata geçirdiğini belirten Şehristani, "Irak'ta şu an okuldan hastaneye, toplu konutlardan, köprü ve havaalanlarına kadar çok geniş bir alanda yoğun inşaat faaliyetleri sürüyor. Bunun yanı sıra enerji sektörü ve telekomünikasyon alanlarında da altyapı ve yatırımlara ihtiyacımız var. Başta konut alanındaki projeler olmak üzere Irak'a yapılacak tüm inşaat yatırımı ve altyapı hizmetlerinin en kısa vadede tamamlanması gerekiyor. Irak'ın yeniden kalkınması ve toparlanması aşamasında Türk şirketlerini yatırıma ve işbirliğine davet ediyoruz" dedi.

'BAŞARINIZI İSPATLADINIZ'

Türk şirketlerinin daha önce üstlendikleri projelerde iyi bir standartta ve zamanında işleri tamamlayarak güven kazandığını ifade eden Şehristani, şu anda birçok Türk firmasının farklı projeleri hayata geçirmek üzere Irak'ta faaliyet halinde bulunmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Şehristani, "Ama bu, bizce yeterli değil. Burada yapılacak daha çok iş var ve daha fazla Türk şirketinin Irak'a gelmesini bekliyoruz. Biz Türk şirketlerinin büyük projeleri üstlenerek başarılı işlere imza atacakları konusunda eminiz. Türk şirketleri bu konudaki başarılarını daha önceki projelerde ispatladı" diye konuştu.

PETROL FİYATI 100-110 DOLAR ARASINDA İDEAL

Ortadoğu'da yaşanan sorunlar ve spekülasyona açık yapısına karşın petrolün varil fiyatının 100-110 dolar arasında olmasının adil ve makul olacağını kaydeden Şehristani, "Türkiye, Çin, Hindistan gibi ülkeler hızla gelişiyor ve petrol ithal ediyor. Küresel ekonomideki bu hareketliliğe doğru oranda üretim artışı ile cevap verirsek fiyatın yakın gelecekte büyük bir değişime uğrayacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

PETROL ÜRETİMİMİZİ ARTIRIYORUZ

Irak'ın bu yılın başından itibaren petrol üretimini 500 bin varil artırdığını söyleyen Şehristani, "Üretimi gelecek yıl 500 bin varil daha artırmayı planlıyoruz. Yaşanan Arap Baharı'ndan ötürü petrol üretim kapasitesi düşen Libya'da ortaya çıkan petrol açığını Irak ve Suudi Arabistan'ın üretimindeki artışı dengeledi. Bu noktada petrol arzında gelecek dönemde herhangi bir açık yaşanacağını düşünmüyorum" dedi. Irak'ın büyük bir gaz potansiyeline sahip olduğunu da vurgulayan Şehristani, bölgede enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını ve gaz sağlamaya hazır olduklarını söyledi. Şehristani, "Biz aynı zamanda Basra Bölgesi'ne LNG tesisi kurmayı planlıyoruz" dedi.
Sabah/İRFAN DONAT -MEHMET NAYIR


Geri Dön