Hüseyin Vefa Ülgür: Efesi rant tehdit ediyor!
TRT Radyo1 de yayınlanan Gecenin İçinden programına konuk olan Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ; Efesi rant tehdit ediyor dedi ve tüm dinleyicileri tarihi ve doğal varlıkları ile eşsiz Selçuk'a davet etti.
Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın düzenlediği Raci Badem İyi Uygulama ödülünü aldıktan sonra TRT Radyo 1’de yayınlanan “Gecenin İçinden” programına konuk oldu. 20 dakika süren yayında bu değerli ödülü almaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Başkan Ülgür bu ödülü Selçuk’u ve sahip olduğu değerleri görünür kılma çabasının getirdiğini söyledi. “Selçuk çok önemli bir yerleşke. Geçmişi de çok önemli. Bu anlamda geçmişi ve kültürel varlıkları korumaya ve daha görünür kılmaya çalışıyoruz” diyen Başkan Ülgür “İstasyon Meydanı çalışmamız çok komplike bir çalışma oldu. Bir tarafta restorasyon, bir tarafta kamulaştırma, bir tarafta meydan düzenleme çalışması, bir taraftan eski tütün binamızın restore edilip kent belleği olarak sosyal yaşama kazandırılması gibi çok yönlü bir bakış açısı ile bu çalışmayı yaptık. Bu ödül bizim için moral oldu” diye konuştu. Türkiye’de belediyelerin daha çok hizmet odaklı çalıştığını ifade eden Başkan Ülgür “Gelişmekte olan bir ülkeyiz. Belediyelerin bütün başarıları yaptıkları yollara, tretuvarlara göre değerlendiriliyor. Oysa ki bu hizmet odaklı belediyeciliğin yanında hem demokrasinin gelişmesi, hem de kültürün gelişmesi açısından bu tür çalışmalar çok önemli. O anlamda belediye olarak bu tür çalışmalara çok önem veriyoruz” dedi.
Efes’in Unesco Dünya Kültürel Mirası Listesine girmesi için yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgi veren Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür “Uluslararası korumacılık anlayışının elinin Efes’in üstünde olması, Efes’in uluslararası kriterlere göre korunması çok önemli. Enternasyonal bir bakış açısı bizi de disipline edecektir. Bir de ülkemizde çok değişken olan kültür politikalarının dalgalanmalarından Efes’i koruyacaktır. Ayrıca bu ülkemiz ve ilçemiz için de önemli bir prestij. Efes gibi önemli bir kültür varlığının çoktan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi gerekirdi. Bu gecikmiş bir konu. Biz Efes’te 5 yıldır planlama yaptık, mülkiyet sorunlarını çözdük, koruma amaçlı imar planları yapıldı ve alan yönetimi oluşturuldu. Tüm bunları çok katılımcı bir yöntemle gerçekleştirdik. Adaylık dosyamız Kültür Bakanlığı tarafından onayladı, UNESCO Komitesine iletilmek üzere Dış İşleri Bakanlığı’na teslim edildi. 2014 yılı haziran ayında Efes UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş olacak diye düşünüyoruz” dedi.
Selçuk halkının Efes ve diğer kültürel varlıklarını büyük özenle koruduğunu ve sahiplendiğini belirten Başkan Ülgür “Efes dünyanın en iyi korunan kültür varlıklarından biri. Üstelikte açıkta, yaşamla iç içe bir antik kent olmasına rağmen Selçuk halkı Efes’i iyi korumuştur. Bu anlamda tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum. Üzülerek söylüyorum ki tahribatlar yabancı devletler tarafından yapılmış. Ne yazık ki son yıllarda da ulusal sermaye bir takım çıkarlar sağlamak için Efes’e girmeye çalışıyor. Yani Efes’i yerel halk değil rant tehdit ediyor” dedi.
Selçuk’un dünya kültürel zenginliği içindeki yerinin çok önemli olduğunu söyleyen Başkan Ülgür “Katolik Hristiyanların okuduğu İncil’in yazıldığı yer Selçuk. O İncil’i yazılı hale getiren St. Jean’ın mezarı Selçuk’ta. İncil’in kararlaştırıldığı kilise Efes’in içinde. Hz. Meryem’in evi Selçuk’ta ve Vatikan tarafından Hac yeri ilan edilmiş, iki kez Papa’nın ziyaretine mazhar olmuş. Tabi Türk –İslam mimarisi açısından çok önemli yapılar olan İsa bey Camisi ve İsa Bey hamamları Selçuk’ta. Ayrıca Pagan dinin en önemli simgelerinden ve dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı Selçuk’ta. Tüm bunlar 1 kilometrelik alanda. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar küçük bir alanda 3 dinin simgesi yer almaz. Çok önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. Herkesi Efes’i ve Selçuk’u görmeye davet ediyorum” dedi.
HaberTürk