Genel

Hüsnü Özyeğin Fiba'daki hisselerini devretti

Ekim 1987'de kurduğu Finansbank'ı 2006'da Yunan NBC'ye (National Bank of Greece) satan Hüsnü Özyeğin, sigorta alanında faaliyet gösteren şirketi Fiba'daki tüm hisselerini 500 milyon lira karşılığında Sompo Japan Insurance'a devretti

2001'de 5 milyon lira sermayeyle kurulan şirketin adı da Sompo Japan Sigorta olarak değiştirildi.

Finans sektöründe 1977'de Pamukbank'ın genel müdürlüğünü yapan Hüsnü Özyeğin, 1984'ten itibaren 1987'de Finansbank'ı kurana kadar Yapı Kredi Bankası'nın genel müdürlüğünü yaptı.

1995'e kadar sadece 4 şubesi olan Finansbank'ın yüzde 46'sını 2006 yılında Yunanistan'ın en büyük bankası NBC'ye 2,76 milyar dolara sattı. Özyeğin, anlaşma yapmaktaki becerisini bir kez daha göstererek 2002'de 5 milyon lira sermaye ile kurduğu Fiba Sigorta'yı Japon sigorta şirketine 500 milyon liraya sattı. 10 yıldan kısa bir sürede yaklaşık 100 kat değerlenen şirketin Genel Müdürü Recai Dalaş, Özyeğin'in şirket alıp satmak gibi bir alışkanlığı ve kabiliyeti olduğuna işaret ederek, '2002'de 5 milyon sermaye ile kurulan şirket 2010'da 500 milyon liraya satılmıştır. Bunu göz kamaştıran başarı hikyesi olarak değerlendiriyoruz.' dedi. Dalaş, 2010 yılı itibarıyla şirketle ilgili rakamları şu şekilde sıraladı: 318,6 milyon lira prim üretimi, yüzde 2,8 pazar payı, 118,1 milyon lira özsermaye, 304 çalışan, 1,3 milyon adet poliçe, 754 acente ve 4 banka ile çalışma.

Dünyanın 4. büyük pazarı olan Japonya'nın 1888 yılında kurulmuş olan en eski sigorta şirketi Sompo Japan, gelişmekte olan pazarlara yatırım yapıyor. Daha önce çin ve Brezilya'da satın alma gerçekleştiren şirket, Fiba'yı satın alarak Türk Sigorta pazarında da faaliyet göstermeye başladı. Türkiye'de pazarın çok kısa sürede büyüme potansiyeli olduğu bilgisini veren Recai Dalaş, gelişmiş ülkelerde sektörün artık küçülmeye başladığını o yüzden Türkiye'nin yabancı yatırımcıların aşırı ilgisine sahip olduğunun altını çizdi. 10 yıl sonra en az 3 kat büyümesi beklenen pazarda şimdiden pazar payına sahip olmak için rekabetin çok yoğun olduğunu, bunun da sektörde krsızlığa sebep olduğunu sözlerine ekledi. Sompo Japan'in krlılığı ön planda tuttuğu bilgisini veren Dalaş, şirketin birkaç puanlık pazar payı kaybetmeyi göze alarak dünyada yaşanan fiyat rekabetine girmemeyi tercih ettiğini söyledi. Sektördeki acente sayısını yeterli bulan üst yönetici, Hazine'nin yeni düzenlemesiyle zaten sektöre girişin zorlaştığına da dikkat çekti.

Türkiye ile Japonya pazarları arasındaki benzerlikten bahseden Sompo Japan Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Shinobu Arimoto da, toplam sigorta primlerinin yarısının kaskodan geldiğini belirtti. Sompo'nun çatı kuruluşu NKSC Holding'in 5 kıtadaki 29 ülkede 3 binin üzerinde çalışanı olduğunu bildiren Arimoto, kendilerinin buradaki potansiyelden etkilendiklerini anlattı. Japonya'daki prim üretiminin Türkiye'nin 2,5 katı olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı, oto sigortaları alanındaki bilgi ve tecrübelerini buraya aktaracaklarını ve ilerleyen zamanlarda henüz Türkiye'de olmayan sigorta ürünlerini müşterileri ile buluşturacaklarını ifade etti. Grup olarak gelirlerin yüzde 10'unu yurtdışından elde etmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Zaman/SERKAN şžAHİN