Hüsnü Özyeğin: Konut kredisinde talep, kriz öncesi seviyede
Krizin başladığı dönemde günlük 300'e düşen konut kredisi talebinin şu anda kriz öncesi seviyeye geldiğini belirten Hüsnü Özyeğin, "Bu rakam 1.000-1.500'e çıktı. Sağlam bankacılığımız krizin etkilerini hafifletti" dedi
Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye'de krizin etkilerinin azalmaya başladığına yönelik olumlu sinyaller vererek, "Krizin başladığı günlerde Türkiye'de günlük bazda 300-400'lere düşen konut kredisi talebi şu an 1.000-1.500 seviyesine çıktı. Bu neredeyse kriz öncesindeki seviye" dedi. Türkiye'de krizin daha çok ihracata dayalı sanayilerde etkili olduğuna dikkat çeken Özyeğin, "En çok dayağı, gemicilik, demir-çelik ve otomotiv yedi. Ama bankacılık sektörümüzün çok sağlam olması krizin Türkiye'deki etkilerini hafifletti" diye konuştu.
Capital ve Ekonomist dergilerinin başlattığı Perakende Liderleri Oluşumu'nun Teknosa evsahipliğinde düzenlendiği toplantıya katılan Özyeğin, perakendecilere de "Kriz var diye moral bozmayalım. İşler toparlandıktan sonra yurtdışına açılmanın yollarını arayalım" çağrısı yaptı.
Krizde dip yakın
FED Başkanı Ben Bernanke'nin önceki gün yaptığı açıklamalara da değinen Özyeğin, "ABD'de kriz 3 ya da 4'üncü çeyrekte dibe vuracak. Sonra yavaş bir çıkış olacak. Türkiye'nin 2001 sonrası yakaladığı hızlı çıkışı kimse beklemesin. Ama çıkış beklentisi bile rakamları tepeye itti" dedi.
`Dibe vurmalar başlıyor ama işi bilenler farkedilecek'
Krizden büyük darbe alan perakende sektöründe son dönemde yaşananlar konusunda yorum yapmayan sektörün duayeni Mudo'nun sahibi Mustafa Taviloğlu'nun suskunluğunun nedeni belli oldu. Sektörde çok sayıda dernek oluşturulmasını eleştiren ve bunun sektörü zayıflattığına dikkat çeken Taviloğlu, "Kalbim kırık, gönlüm sektörden yana ama aklım onlarla değil" dedi. Söyleyeceklerinden üzülenler olacağından konuşmak için bir süre bekleyeceğini belirten Taviloğlu, "Krizle birlikte dibe vurmalar da başlıyor ama yine bizler için dünyada yapacak çok iş var" diye konuştu. Coca-Cola'nın CEO'su Muhtar Kent'ten duyduğu "Rakiplerim rahatsa ben endişeliyim, rakibim endişeliyse ben mutlu olurum" sözünü düstur edinen Taviloğlu, "Piyasanın endişesini fırsata çevirmek gerekiyor. Sektöre iyi günler gelecek ama işi bilenler farkedilecek" açıklamasını yaptı.
İşportacı gibiyiz ama şu an kiraya çalışıyoruz
Park Bravo Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Özçoban, Türkler'in 'işportacı ruhu'na sahip olduğunu belirterek, "Biz perakende konusunda çok becerikliyiz. Ne yapar eder, satarız. Şu anda ise kâr etmiyoruz kazanıp kiraya yatırıyoruz. Ama üzerimizdeki yükleri attıktan sonra sektör düzene girecektir" dedi.
Sektördeki kayıtdışılıktan da şikayet eden Özçoban, "Devlet bizi 'vergi tahsilat bürosu' gibi kullanıyor. Kayıtdışı çalışan ve haksız rekabete neden olanların da kontrol edilmesi gerekiyor. Biz sürekli ödediklerimiz nedeniyle 'vergi şilti almayalım', bizden çok bunu alması gerekenler var" ifadesini kullandı.
Kiğılı'ya emanet
Perakende sektörünün duayenlerinden Kiğılı'nın sahibi Abdullah Kiğılı yeni bir 'görev' daha üstlendi. Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi olan Kiğılı, sayıları 65'i bulan Fenerium Mağazaları'nın büyümesinden de sorumlu olacak.
Hale Tüzün/Vatan