İAOSB İzmir'e değer katıyor!
Türkiye’nin önde gelen sanayi merkezlerinden biri olan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi 25'inci açılış yıldönümünü kutluyor. İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, bölgenin İzmir'e yeni bir heyecan ve ruh kattığını belirtti.
Türkiye’nin en önemli üretim, ihracat ve istihdam merkezlerinden biri olan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), 25. yılını kutluyor. 1990 yılında kurulan bölgede 572 firma faaliyet gösterirken, ağırlıklı olarak tekstil, hazır giyim, otomotiv, yan sanayi, metal, plastik, kimya, gıda, elektrik ve elektronik sektörleri üzerine yoğunlaşıyor. Çeyrek asrı geride bırakmanın verdiği mutluluğu dile getiren ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, bölgenin İzmir'e yeni bir heyecan ve ruh kattığını belirtti. '25. açılış yıldönümümüzü kutlarken geldiğimiz nokta hem bizim için, hem de İzmir için gurur verici' diyen Uğurtaş, “Bugün İzmir'in sanayi üretiminin yüzde 20'sini yapıyoruz. 40 bine yakın çalışanımız var. Çiğli'ye, Karşıyaka Bostanlı'ya baktığımız zaman bugünkü gelişmenin altında yatan İAOSB'dir. Yine eğitim kurumu olarak Katip Çelebi, Gediz Üniversitesi'nin bu bölgede konumlanmalarının sebebi İAOSB'dir. Bölge sayesinde Manisa Organize Sanayi Bölgesi de, Manisa sanayisi de büyümüştür. Firmalar burada büyüdükçe Manisa'ya ve diğer bölgelere gidiyor. İzmir'in kalbi bu bölgede atıyor” dedi. Bugün Türkiye’nin her noktasında ve İzmir'de İAOSB'den çok olumlu sözlerle bahsedildiğini aktaran Uğurtaş, bunun gurur verici olduğunu aktardı. Bölgeye 13 senedir başkanlık yaptığını vurgulayan Uğurtaş, “İAOSB'nin bu noktaya gelmesinde hepimizin emeği, çabası ve payı var. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Su şebekesinin işletilmesi: Doğalgaz İşletme Birimi 2004 yılından itibaren faaliyet gösteriyor. Tüm katılımcıların kesintisiz ve güvenli doğalgaz kullanımını sağlamak için 1 mühendis ve 2 teknisyenden oluşan kadrosuyla, 7/24 hizmet veriyor. İAOSB’de doğalgaz kullanan katılımcı sayısı ve doğalgaz miktarı sürekli artıyor. Birim, ana dağıtım hatlarına ait bakım ve onarım çalışmalarını yaptığı gibi katılımcıların iç tesisatlarında karşılaşılan problemlere süratle müdahale ediyor.
Çevre: İAOSB, çevreye zarar vermeden üretme ilkesi ile, bu alanda gerekli tüm tedbirleri alan ve hayata geçiren bir organize sanayi bölgesi. Atık Su Arıtma Tesisi'nde bilgisayar kontrolünde ve dünya standartlarında arıtma yapılıyor. İzmir civarında yapılan ilk atıksu arıtma tesislerinden biri olan tesis, 2000 yılında kapasite artışı sebebiyle aynı prensiplerine bağlı kalınarak yapılmıştır. Öte yandan yağmur suyu drenaj kanalları ve yangın havuzu bulunuyor. Bölge çevreci kimleğiyle de ön plana çıkıyor.
Sosyal tesisler: Bölgede ayrıca tam donanımlı ambulans, doktor, hemşire ve şoför kadrosuyla 7/24 acil yardım birimi hizmet veriyor. Sağlık kurumunun da bulunduğu bölgede itfaiye, Sanayici Aktivite Merkezi, spor kompleksi, sosyal tesisler, kreş, tır parkı, araç kantarı, özel istihdam bürosu da bulunuyor.
Sürekli sergi alanı: Bölgenin ticaret hacminin, özellikle de ihracatının arttırılması, dünyanın farklı bölgelerindeki hedef pazarlarda katılımcılarımızın hakettiği yeri alabilmesi amacıyla İAOSB Sürekli Sergi Alanı Ağustos 2004'te hizmete açıldı.
Üniversite- sanayi işbirliği: Üniversitenin yenilik yaratma ve sanayinin bu bilgiyi ticarileştirme potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla “İAOSB Sanayicileri ve İzmir Üniversiteleri Buluşması” konulu periyodik etkinlikler yılda bir defa olmak üzere düzenleniyor. Bu etkinlik sayesinde sanayiciler, projelerine yönelik uzmanlık alanına sahip akademisyenlerle görüşme olanağına kavuşurken, akademisyenler de proje fikirlerini firmalarla paylaşabiliyor.
Sektörel çalıştaylar: Amacı İAOSB Yönetim Kurulu’nun yeni proje hedeflerini belirlemesine temel oluşturmak amacıyla sektörlerde karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini tespit etmek olan çalıştaylar, İAOSB'de yoğunlaşan sektörlere yönelik olarak düzenleniyor. Öte yandan İAOSB Vizyon Günleri de bölge katılımcıları ve çalışanları ekonomi, sanayi, kültür, sanat alanlarında ayda bir kere düzenlenecek toplantılar ile bir araya geliyor.
Proje masası: Katılımcıların, KOSGEB, TÜBİTAK, TTGV, Ekonomi Bakanlığı, AB, Eureka, Eurostar gibi kurum ve kuruluşların desteklerinden daha etkin bir şekilde yararlanabilmeleri için çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Gözlem