04 / 05 / 2024

İBB, atıksu tünel inşaatı yapacak!

İBB, atıksu tünel inşaatı yapacak!

Kumburgaz, Selimpaşa, Celaliye ve Silivri'nin doğu kesiminin atık sularının Selimpaşa Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaşmasını sağlayacak tünelin inşaatına yarın hem delme hem de betonlama işlemi yapan makine (TBM-Tunnel Boring Machine) indirilecek



İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Avrupa Yakası 1. Kısım Atıksu Tünel İnşaatı kapsamında  Güzelce-Kumburgaz arası 6 bin 500 metre, Selimpaşa-Silivri arası 4 bin 128 metre uzunluğunda ve 2 bin milimetre çapındaki tünelin inşaatında segment beton kaplamasının makine tarafından otomatik olarak yapıldığı ve bu teknik sayesinde çevre ve araç trafiğinin çalışmalardan olumsuz etkilenmediği vurgulandı.

TBM'nin 20 veya 40 metre derinliklerde çalışabildiğine dikkatin çekildiği açıklamada, bu yatırımla İstanbul'un sayfiye yerleri olan sahillerin kontrolsüz atık sularla kirlenmesinin önlenmiş olacağı bildirildi. Proje kapsamında bugüne kadar 13 adet ana tünel şaftı, 2 adet branşman tünel şaftı ve 450 metrelik branşman tüneli tamamlanan inşaatın 3 adet ana tünel şaftının imalatının devam ettiği belirtilen açıklamada, toplam 10 bin 628 metre uzunluğunda tünelin de yer aldığı Avrupa Yakası 1. Kısım Atıksu Tünel İnşaatı'nın tamamının maliyetinin 34 milyon TL olduğu ve 31 Ocak 2008'de başlanan inşaatın 31 Mayıs 2011'de tamamlanmasının öngörüldüğü bildirildi.

Son 5 yılda Kumburgaz, Selimpaşa, Celaliye ve Silivri bölgelerinde 113 bin 426 metre içme suyu hattı, 25 bin metre küp içme suyu deposu ve 2 adet terfi merkezi yapıldığı hatırlatılan açıklamada, bölgede 476 bin 592 metre içme suyu hattı inşaatının devam ettiği vurgulandı. Son 5 yılda bölgede biten, devam eden ve planlanan içme suyuyatırımlarının toplam tutarının 210 milyon TL, atık su yatırımlarının toplamının ise 540 milyon TL olduğu bildirildi.

Açıklamada, yarın TBM'nin şafta indirilmesi törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılacağı belirtildi.
AA


Geri Dön