23 / 07 / 2024

İBB belediye şirketlerini özelleştirmeye hazırlanıyor: Önce İGDAŞ, ardından Hamidiye ve Halk Ekmek! 

İBB belediye şirketlerini özelleştirmeye hazırlanıyor: Önce İGDAŞ, ardından Hamidiye ve Halk Ekmek! 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) belediye şirketlerini özelleştirmek için hazırlıklara başladı. İBB Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, İgdaş'ı 10 milyar dolar değerlemeyle halka arzını planladıklarına, sırada da Hamidiye ve Halk Ekmek'in olabileceğine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...




İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından şirketlerini özelleştirmek için hazırlık yapmaya başladı. İBB Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Neslihan Vural, belediye meclisinde CHP’nin çoğunluğu elde etmesinin, İgdaş’ın halka arzı da dahil olacak şekilde fonlama sağlama planlarında ilerlemeye imkan tanıdığına dikkat çekti. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İBB Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, "Eskiden bir projeyi kabul etmek için yaklaşık bir seneye ihtiyaç duyarken, şimdi oldukça hızla karar alabiliyoruz" açıklamasında bulundu. 

İBB belediye şirketlerini özelleştirmeye hazırlanıyor: Önce İGDAŞ, ardından Hamidiye ve Halk Ekmek! 

İgdaş’ın halka arz planı ilk olarak 2010 yıllarında gündeme getirilmiş fakat hayata geçememişti. Daha yüksek doğalgaz tarifesinin onaylanması durumunda İgdaş’ın 10 milyar dolara kadar değerleme yakalayabileceğine vurgu yapan Vural, İgdaş’taki İBB hissesini yüzde 90’ı aşkın seviyeden yüzde 20’nin altında bir seviyeye indirmeyi amaçlayacaklarını dile getirdi. 

İgdaş'ın 2022 35,8 milyar lira (1,1 milyar dolar) gelir elde ettiği belirlendi. 

Vural, konuya ilişkin açıklamasında "Bir finans insanı olarak özelleştirme taraftarıyım. Belediyenin nihayetinde yalnızca belediye işlerine geri dönmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. 

İBB Meclisi’nin halka arz izninin hala geçerli olduğunun altını çizen Vural, yatırım bankalarını yetkilendirme aşamasından önce yapılması gereken bazı çalışmalar olduğuna ve bunlar arasında şirket ana sözleşmesinin yeniden düzenlenmesinin de olduğuna vurgu yaptı. 

İBB belediye şirketlerini özelleştirmeye hazırlanıyor: Önce İGDAŞ, ardından Hamidiye ve Halk Ekmek! 

İBB Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, otopark şirketi İspark’ın, su şirketi Hamidiye’nin ve ucuz ekmek üreticisi Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunun altını çizdi. 

Vural, İgdaş’tan sonra sıranın İspark’a gelebileceğini, ancak bunun henüz masada olmadığını dile getirdi. 

16 milyon kişiye ev sahipliği yapan İstanbul, Türkiye ekonomisinin üçte birini meydana getiriyor. Kentte fonlamaya ihtiyaç duyan bir dizi proje de yer alıyor. 

Neslihan Vural, bu projeler arasında atık kaynaklı enerji santrali, yeni ve tamamlanmamış metro hatları ve mevcut taksi filosunu yüzde 50 büyütecek 10 bin yeni taksi projesinin olduğunu belirtti. 

Vural, "Tüm projelerimiz yeşil  ya da ESG bağlantılı. Bu nedenle finansman mevcut olacak" diye konuştu. 

İBB belediye şirketlerini özelleştirmeye hazırlanıyor: Önce İGDAŞ, ardından Hamidiye ve Halk Ekmek! 

İBB Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kasım ayında çıkılan 715 milyon dolarlık İBB yeşil tahvil ihracına onay verdiğine ve aralarında 925 milyon dolarlık kredi hattının da olduğu dört metro projesi finansmanının onaylanmasının beklendiğine dikkat çekti. 

Vural, İBB’nin bu sene sermaye piyasaları ve EBRD gibi uluslararası finans kuruluşlarından 1 milyar euroluk (1,1 milyar dolar) finansman sağlamayı planladığının altını çizdi. 

ESG tahvil satışları, yeşil kira sertifikaları, yeşil ve mavi tahvilllerinin yanı sıra İBB 225 milyon dolarlık bir kaynağı da yurt dışından borçlanma yapacak. Vural bunun için Bank of America ve BancTrust Investment Bank’in kurduğu bir SPV’nin tahvil satacağının ve gelen kaynağı İBB’ye borç olarak vereceğinin altını çizdi. 

Ev sahibinin de EYT’linin de durumu aynı! Baraja takıldılar…

Kiracılar, kira sözleşmesi yaparken dikkat! Tahliye taahhütnamesinde kritik ayrıntı! Geçersiz sayılır...

Yatırımcılar dikkat! İşte en fazla temettü veren 11 şirket!

Emeklilere refah payı müjdesi geldi! En düşük emekli aylığı da 15 bin TL'yi bulacak! 


 


Geri Dön