İBB, Beykoz'daki inşaatı bitmeyen film platosu için 4 yıldır kira ödüyor!
Sayıştay, İBB’nin Beykoz’da inşaatı yarım kaldığı için hayata geçirilemeyen “Yeşilçam Film Platosu” projesi için 2016'dan beri kira ödediğini belirledi.
Sayıştay'ın 2019 yılı İBB denetim raporunda eski İBB Başkanı Kadir Topbaş dönemine ait film platosu projesine ilişkin dikkat çeken usulsüzlükler tespit edildi.
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; rapordaki bilgilere göre Beykoz Kılıçlı Köyü'nde 265 bin 963 metrekare alan ve içindeki 7 bin 627 metrekarelik 53 adet yapı ve tesisler, 2009'da Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Beykoz Belediye Başkanlığı'na kiralandı.
Beykoz Belediyesi tarafından kiralanan alanda, film platosu yapılması için İBB, 16 Mart 2011 tarihinde “Beykoz Yeşilçam Film Platosu Onarım ve Tamamlama İnşaatı” ihalesi yaptı.
İhalenin yüklenicisi ile 11 Nisan 2011'de de 11 milyon 591 bin 469 TL'lik sözleşme imzalandı. Şirkete 13 Nisan 2011'de yer teslimi gerçekleştirildi.
İBB, Beykoz Belediyesi'ne ait kiracılık hakkının kendisine devrini sağladı. 15 Ocak 2016 itibariyle devir sözleşmesi imzalandı ve İBB söz konusu yerin 2038'e kadar kiracısı oldu.
ÇALIŞMALAR 2016'DA DURDURULDU
Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kiraya verilen alanda film platosu inşaatı için gerekli izinler alınmadığı ve yasal prosedürlerin tamamlanmadığı sebebiyle 13 Temmuz 2016'da çalışmalar durduruldu.
Raporda, işin durdurulduğu tarihe kadar 11.5 milyonluk işin 6 milyon 243 bin 808 TL'lik kısmının yani yüzde 53'ünün gerçekleştiği belirlendi. Raporda, alınması gereken izinler henüz alınmadığından işin tamamlanmasıyla ilgili herhangi bir adımın da atılmadığı belirtildi.
31 Aralık 2019 tarihi itibariyle işin durdurulmasından sonra yaklaşık 3,5 yıllık süreçte kiralanan taşınmaz üzerinde ne belediye tarafından ne de gerçek veya tüzel kişi tarafından herhangi bir kültürel- sanatsal faaliyet gerçekleştirilmediği belirlendi.
İşe ait imalatların tamamlanması için yazışmalar yapılmışsa da herhangi bir sonuç alınamayarak taşınmazın atıl halde kaldığı ifade edildi.
İBB: BELEDİYE HİZMETLERİNDE KULLANILACAK
Söz konusu taşınmaz için İBB tarafından ödenen kira ve ağaçlandırma bedeli ile KDV'nin, idarenin bütçesine karşılıksız bir maliyet yüklediği vurguladı.
İBB, Sayıştay denetçilerine verdiği cevapta söz konusu taşınmazın belediye hizmetlerinde kullanılması konusunda çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Raporda, idarenin kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli kullanılmasının sağlanması amacıyla inşai faaliyetler için gerekli izinlerin ivedilikle alınarak yapım işinin bitirilmesi talep edildi.
Bu alanın kültürel ve sanatsal etkinlikler için kullanımının sağlanması, bu mümkün değilse sözleşmenin feshedilerek kullanılmayan taşınmaz için kira ödeme yükünün ortadan kaldırılması uygun görüldü.
İBB kiracılarına pandemi düzenlemesi!