Ulaşım

İBB İstanbul'da yapımı devam eden iki metro hattının ihalesini iptal etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yapım aşamasında olan Kaynarca-Pendik-Tuzla ve Kirazlı-Halkalı metro hatlarının ihalelerini iptal etti. İBB, söz konusu inşaat işleri için yeniden ihaleye çıkacak. İşte detaylar...İBB, iki metro inşaatını tamamlamakta yetersiz kalan mevcut firmalar yerine işi daha hızlı yapacak yüklenici firmalar belirleyip çalışacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB); belirlenen bitiş takviminin gerisinde kalan, fiziki ilerlemeleri yüzde 15’i geçemeyen Kaynarca-Pendik-Tuzla ve Kirazlı-Halkalı metro hatları için yeniden ihaleye çıkma kararı aldı. İBB, iki metro inşaatını tamamlamakta yetersiz kalan mevcut firmalar yerine işi daha hızlı yapacak yüklenici firmalar belirleyip çalışacak.

İBB, Kaynarca-Pendik-Tuzla ve Kirazlı-Halkalı metro hatlarının belirlenen bitiş takviminin gerisinde kaldığını ve fiziki ilerlemelerinin yüzde 15'i geçemediğini tespit etti. belirtildi.

Kaynarca-Pendik-Tuzla ve Kirazlı-Halkalı metro inşaatlarını gerçekleştiren mevcut yüklenici firmalar değiştirilecek. İki metro hattı için yeniden ihale yapılacak..

 

KAYNARCA – PENDİK – TUZLA METRO HATTINDA SON DURUM

 2018'in ocak ayında fiziksel saha ilerlemesi sadece yüzde 0,2’ydi. Ödenek yetersizliği ve kredi temin edilememesinden dolayı yapım işleri tamamen durdu. 2020 şubat ayında Fransız Kalkınma Bankasından temin edilen 86 Milyon € kredi ile hattın yapım işleri yeniden başladı. Bu bütçe ile, 4,9 km uzunluğunda ve 2 istasyondan oluşan 1. ETAP “Pendik Merkez-Kaynarca Merkez-Fevzi Çakmak ve Tavşantepe İstasyonu-Kaynarca Merkez İstasyonu Kesimi”nin inşasına hızla devam edildi.

2020 Aralık ayında Eurobond ihracı ile projeye 34 milyon euro daha finans sağlanarak 1. Etap için gerekli tüm finans ihtiyacı tamamlandı. Fiziki ilerlemesi yüzde 30’lara çıkarılan hat inşaatının 2023 sonunda bitirilmesi planlanıyordu. 2017 yılında ihale ve yer teslimi sürecinden itibaren yaklaşık 3 yıl geciken metro yapım işinin, gereken bütçesi temin edilmiş olan 1. Etap’ın hiçbir kesintiye ve duraklamaya uğramadan, daha fazla gecikmeye mahal vermeden, yapım işlerine hızla devam etmesinin ve 2023 açılış hedefi doğrultusunda tamamlanarak, işletmeye alınmasının önemi, önceliği ve yaratacağı kamu yararı yazılı olarak iletildi.

 

KİRAZLI HALKALI METRO HATTI İNŞAATINDA SON DURUM

Kirazlı Halkalı metro inşaatı hattı yer teslimi 2017 yılında yapılmış inşaat 2018 Ocak ayında fiziksel saha ilerlemesi yüzde 2,5 iken, diğer bir ifadeyle sahada önemli ölçüde imalat yapılmadan, ödenek yetersizliği ve kredi temin edilememesinden dolayı yapım işleri tamamen durmuştu.

2020 aralık ayında 170 milyon euro tutarındaki tahvil ihracı ile hattın yapım işleri yeniden başlatıldı. Bu bütçe ile, 4,2 km uzunluğunda ve 4 istasyondan oluşan 1. Etap “Kirazlı, Barbaros, Malazgirt, Mimar Sinan ve Fatih İstasyonu Kesimi”nin yapım işleri 2021 şubat ayında yeniden başlandı. 9 İstasyondan oluşan 10 km uzunluğundaki hattın fiziki saha ilerlemesi yaklaşık yüzde 8’lere çıkarıldı.

İBB yaptığı açıklamada inşaatı yapan yüklenici firmanın son dönemde sahada işleri yeniden yavaşlattığını bildirdi.

 

'Altın ve dolarımı satıyorum TL'ye geçiyorum' diyen İslam Memiş'ten bomba yorum: Taktik değiştirebilirim

Sanayiciye üretim desteği: Yabancı hammaddenin gümrük vergisi düşürüldü

İstanbul'da Pazar günü bazı metro hatları ulaşıma kapatılacak! İşte nedeni

Tahıl koridoru çalışmasından sonra Ukrayna'dan flaş buğday adımı: Her ay yüzde 50 artıyor

Çekmeköy Kışlasına Çınarköy Evleri projesi: Bin 774 konut 141 villa 56 ticari alan yapılacak

Bahçeli'nin 100 il önerisini Erdoğan kabul etti! İşte il olmaya aday olan o ilçelerin listesi

Fırıncılar Odası Başkanı Balcı'dan flaş ekmek zammı açıklaması: Pazartesi'den itibaren zamlar iptal

Asgari ücrete ek zam çalışmasında son dakika gelişmesi! Bakan Bilgin o adımı atacak

Şeker fiyatlarına gelen zamların arkasında ne var artışlar vatandaşa nasıl yansıyacak? İşte son gelişmeler

BDDK'nın kredi adımından sonra dolarda kıyamet senaryosu: Pazartesi günü eğer bu olursa kıyamet kopar

TOGG'un şarj süresi ve menzili açıklandı! Aracın kullanılacağı iller de belli oldu

Doların kaderini değiştiren adım! Önce düştü sonra yeniden yükseldi

Altın fiyatları FED'in koşulsuz taahhütü sorası düşüşe geçti! Uzmanlardan 'derin' uyarı

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete ara zam miktarının açıklanacağı tarihi duyurdu