Genel

İBB, kentsel dönüşüm için menkul kıymetler borsası kuracak!

İB Başkanı Kadir Topbaş, kentteki 60 yıllık çarpık yapılaşmanın tüm izlerini yok etmek ve İstanbul’u modern şehirciliğin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden imar etmenin yolunu, oluşturulacak menkul kıymetler borsasına bağladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentteki 60 yıllık çarpık yapılaşmanın tüm izlerini yok etmek ve İstanbul’u modern şehirciliğin ihtiyaçlarını doğrultusunda yeniden imar etmenin yolunu, oluşturulacak menkul kıymetler borsasına bağladı.

‘İsteyen mülk sahiplerinin imar hakkını devredebilmesi ve transfer edilebilmesi’ olarak tanımlanabilen Menkul Kıymetlendirme  Borsası ile bir alım-satım piyasası oluşacak. İmarlaşmanın sakıncalı olduğu bölgelerde yapılaşma izni olanların, bu haklarını satabilmeleri ve imarın daha yüksek olduğu bölgelere transfer edebilmelerini içeren imkanla İstanbul’un kentsel dönüşümünde yeni çıkar yol aranacak. Uygulamanın dünyada ilk olacağını ifade eden Başkan Topbaş, gayrimenkul sektöründe büyük bir açılım gerçekleşeceğini dile getirdi.
Parsellerin birleşerek daha fazla imar hakları alabilmeleri üzerine kurulu bu yapının “İstanbul’un kurtuluş reçetesi” olacağına tüm kalbi ile inandığını belirten Başkan Topbaş, dönüşümü sağlayacak iç dinamik yapının harekete geçeceğini belirtti. Bu modelin kendi kaynağını kendi içinde oluşturan ve karşılıklı rızaya dayalı bir model olduğunu belirten Başkan Topbaş, “Bu yeni imar-yapı modellemesinde “Menkul Kıymetlendirme belgesi” adını verdiğimiz inşaat piyasasını hareketlendirecek yeni bir enstrüman olacak. Emsal artışından kaynaklanan ancak tarihi yarımada gibi bölgelerde yükseklik ve yoğunluk sınırlaması sebebiyle kullanılamayan imar hakları bu sertifikayla başka bölgelere kaydırılabilecektir” diyerek yeni borsanın ilk çerçevelerini çizdi.
İmar  artışıyla birlikte binaların yenilenme imkânına kavuşacağını belirten Topbaş, ‘transfer edilebilir imar haklarıyla’ da Tarihi Yarımada gibi koruma imar planlı yerlerde dönüşümün mümkün hale geleceğini söyledi. Konuya açıklık getiren Başkan Topbaş, isteyen mülk sahiplerinin gayrimenkulleri üzerindeki bu haklarını transfer edebileceğini ve imar hakkını devredebileceğini söyledi. Gayrimenkul sahiplerini ellerindeki Menkul Kıymetlendirme Belgesi sayesinde alım-satım piyasası oluşacağına dikkat çeken Topbaş, bu uygulamayla gayrimenkul sektöründe dünyada bir ilk olacağını ve büyük bir açılım gerçekleşeceğini söyledi.

Fikirtepe'de başlayan bu projenin Maltepe Dragos'ta, Kağıthane Cendere Vadisi’nde ve Beyoğlu Perşembe Pazarından sonra açı değiştirerek Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Okmeydanı’nda  uygulanacağını kaydetti.

3-5 yılık şantiye dönemi
İstanbul ’un 3-5 yıllığına bir şantiyeye döneceğini ve yenilenen bir şehirde deprem riskinin ve  ortadan kalkacağını belirten Topbaş, medeni bir yaşam ortamı nda sağlıklı kentleşmenin sağlanacağını belirtti. 

Yapı stoğu yenilenecek
Binlerce yıllık kültürel ve sosyal altyapısını, mimari dokusuyla birlikte 50’li yıllarda İstanbul’un kaybettiğini dile getiren Başkan Topbaş, bu acının halen yaşandığını söyleyerek bugün 1 milyon 200 bin binanın çoğunun imara aykırı olduğunu ve kaçak yapılardan oluştuğunu kaydetti. Yapıların yüzde 57’sinin yasal ve teknik prosedürleri yerine getirilmeyen ruhsatsız yapıların teşkil ettiğini belirten Başkan Topbaş, “Bu verilere, sağlam yapı stoğunun 2. deprem kuşağının standartlarına göre yapılmış olmasını da ilave etmeliyiz. Bu durumda İstanbul’un yarısından fazlasının hem yaşam kalitesi düşük hem de deprem riskine hazırlıksız konutlar olduğu sonucuna varabiliriz” diye konuştu.
Bu ihtiyacın giderilmesi için en etkin tedbirin kentsel dönüşüm projeleri olduğunu belirten Başkan Topbaş, dönüşüm ile sadece yeni ve güçlü binalar yapılacağını, modern kentleşmenin gereği olarak sosyo-ekonomik boyutlarıyla tam donanımlı bir şehir mantığının ortaya  çıktığını vurguladı.

Halk desteği gerekiyor
Kentsel dönüşümün halk desteği ile gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Topbaş, “Küçükçekmece Bezirganbahçe’de, Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde Kartal’da olduğu gibi kentsel dönüşüme model teşkil edecek projeler gerçekleştirdik. Şimdide yeni çıkan 5998 sayılı kanun çerçevesinde yeni bir modele geçiyoruz. Bunun ilk örneğini Kadıköy Fikirtepe’de hazırladık” dedi.

Fikirtepe’de 1 milyon 500 bin metrekarelik alan üzerindeki proje çalışması ve imar düzenlemesinin 14 Ocak'taki İBB Meclisi’nden geçtiğini altını çizen Topbaş, burada tüm siyasi partilerin katkısının bulunduğunu dile getirdi.

Yeni dönemde neler olacak
Bu planlama ile İstanbul’da altyapı, okul, hastane, itfaiye merkezi, tiyatro ve park gibi sosyal donatı alanlarıyla çağdaş, modern, huzurlu ve deprem riskine karşı güvenli bir kentleşmenin önündeki engelleri kalkarken son 60 yıldan bu yana yapılan niteliksiz yapı stokları tarihe karışacak.
Ayrıca bu imkân ile her kesimden ailenin ev sahibi olmasını sağlamayı planlayan İBB, finansal modellerin geliştirilmesi için de hukuki zeminin sağlandığını kaydetti. Başkan Topbaş, burada diğer önemli iki konunun inşaat sektörünün çağdaş mantığı devreye alırken her alandaki “sürdürülebilirlik” konusunun da büyük önem taşıyacağını belirterek sözlerini bitirdi.