Kent Haberleri

İBB, konut krizinin çözümünde yapılması gerekenleri tek tek sıraladı!

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, ülke çapında neden konut krizi yaşandığını anlatarak, soruna ilişkin çözüm önerilerini de sundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda, bu problemin sebeplerini ve çözüm önerilerini sıraladı

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin gibi büyük iller başta olmak üzere Türkiye çapında kira ücretleri ve konut fiyatları rekor seviyelere çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda, bu problemin sebeplerini ve çözüm önerilerini sıraladı.

“KONUT ARZI PLANLAMAYLA YAPILMIYOR”

“Anayasamıza göre Konut Hakkı temel bir hak ama peki neden bir konut problemimiz var?” diye soran Gökce, açıklamasında şunları söyledi

“Konut krizini besleyen etkenler; Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kapatıldı. DPT’nin daha önce konut ihtiyacına yönelik hesapları ve önerileri de uygulamaya alınmadı. Dolayısıyla, ülkede konut arzı bir planlama ile yapılmazken, kamu kurumları da yeterli sayıda sosyal konut üretimi yapıp arz etmiyor.

“TOKİ YAP-SATÇI HALİNE GELDİ”

TOKİ bir müteahhitlik kurumu haline geldi. Sosyal konut üretimi yapması gerekirken yap-satçı bir kurum durumuna dönüştü. Örneğin İstanbul’da son 20 senede geliştirdiği konut sayısı yalnızca 85 bin ve son 20 senede İstanbul’da üretimi yapılan bütün evlerin (özel + kamu) yalnızca yüzde 5’i sosyal konut. Konut üretimi esasen özel sektöre bırakıldı.

İşte detaylar...

“KONUT ARZI EKSİK KALDI”

Anayasa’nın 57’inci maddesindeki devlete planlama, teşvik ve sosyal konut üretme görevi yükleyen ‘konut hakkı' bu şekilde ihlale uğradı. Planlı, programlı bir biçimde sosyal konut üretimi yapılmadığı için konut arzı eksik kalmış oldu.

YAPILMASI GEREKENLERİ SIRALADI

Peki ne yapılması gerekiyor? Ulusal planlama ve program felsefesine geri dönülmeli. Konut ihtiyacı tespit edilerek yıllık yatırım programıyla her sene ihtiyaç oranında yeterli sayıda sosyal konut üretilmeli. TOKİ görevine dönmeli. Ulusal Konut Ajansı kurulmalı. Kooperatif sistemi tekrar canlandırılmalı. Kooperatifçiliğe uygun inşaat teşebbüsleri desteklenmeli. Konut tasarruf birlikleri aktif duruma getirilmeli. Konut yapım endüstrisi ihtiyaçlarının ülkede yerli kaynaklarla daha yüksek bir seviyede üretmeli.

Kamu hazine ve belediye arsaları kamu yararı kapsamında kullandırılmalı. Sosyal Sigortalar-Bağ-Kur ve Emeklilik Fonları ile beraber geniş çaplı bir konut ipotek sistemi tesis edilecek, Cumhuriyetimizin eseri Emlak Bankası temeline rücu edecek, tarihi misyonuna tekrar kavuşmalı. Problemlerin çözümü var; akıl, mantık, deneyim ve liyakatle her problemi çözebiliriz. Toplam üretilen konutun yüzde 25’ini aşan seviyede sosyal konut üretimi yapılabilir. Halkımıza nitelikli, güvenli, uygun fiyatlı konut verebiliriz. Yeter ki doğru adımları atalım. Doğru uygulamaları yapalım.”

Tarım ve Orman Bakanlığı 1377 personel alacak! Süresi dolmadan başvurun!

Devlet Su İşleri tamı tamına 1727 işçi alacak! Bakan Kirişçi resmen açıkladı! Hemen bakın!

BİM’de bütün tavuk 39,50 TL’ye, tereyağı 170 TL’ye, zeytin 69,50 TL’ye düştü!