İBB, Marmara Üniversitesi’nin Bahçelievler’deki arazisinin imarına itiraz edince TOKİ plana ‘yol’ ekledi!
Marmara Üniversitesi’nin İstanbul Bahçelievler’de yer alan arazisini konut ve ticaret alanına dönüştüren imar planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava sonucu iptal edilmişti. Söz konusu arazinin yeni imar planı bakanlık tarafından onaylandı.
Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Marmara Üniversitesi arasında 2016 yılında imzalanan protokolla Marmara Üniversitesi’nin İstanbul Halkalı, Bahçelievler ve Nişantaşı yerleşkeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredilmişti.
Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz imzalı habere göre Marmara Üniversitesi’nin Bahçelievler yerleşkesi için 2022 yılında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkarılan imar planında ise söz konusu alan “Ticaret ve Konut Alanı” ve “Park Alanı” şeklinde planlandı.
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre üniversite arazisinin imarı değiştirilip alışveriş merkezi (AVM) ve rezidans yapımına uygun duruma getirilmesi tepki çekti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi söz konusu bu durumu yargıya taşıdı ve 2023 yılında tartışmalı imar planı iptal edildi. Konuya ilişkin davanın bilirkişi raporunda dava konusu imar planı değişikliğinin bölgede sosyal altyapı standartlarını düşüren bir özellik sergilediği kaldırılan sosyal altyapı alanının yerine belli hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir sosyal altyapı alanı önermediği ve dava konusu imar değişikliğiyle toplam 4 bin 673.16 metrekarelik bir alanın kamusal mülkiyetten çıkarak özel mülkiyete döndüğü kaydedildi. Dava konusu imar planı değişikliğinin imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olmadığına karar verildi ve söz konusu plan iptal edildi.
YALNIZCA ‘YOL’ AÇTILAR
Bu bağlamda Marmara Üniversitesi’nin arazisi “plansız” kaldı. Plansız arazi için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mahkeme kararını dikkate alarak yeni bir plan hazırladı. Paylaşılan detaylara göre önceki planda çıkmaz sokak şeklinde planlanan yol, yeniden eski haline getirilerek ulaşım yolu olarak planlanarak trafik akışı sağlandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda onaylanan ve askıya çıkarılmış olan söz konusu plana göre imar planı değişikliği kapsamında planlama alanının yüzde 70’lik kısmı “ticaret ve konut alanı”, yüzde 19’luk kısmı “park alanı” ve yüzde 11’lik kısmı da “yol alanı” şeklinde planlandı.
Kiracı tarafından ödenen gerçek kirada yıllık artış yüzde 112,6 oldu!
TOKİ’nin 250 bin sosyal konut projesinde ihale tarihleri belli oldu!