İBB Meclisinde 9 ilçedeki gayrimenkullerin satışına onay çıktı! Muhalefet şerhi olanlar da satılacak!
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, mülkiyeti belediyeye ait farklı ilçelerdeki bazı gayrimenkullerin satışına onay verildi. Muhalefet şerhi olan taşınmazların da satışı kabul edildi. İşte ayrıntılar...
İBB Meclisinin ekim ayı toplantısının ikinci oturumu, Meclis 2. Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ başkanlığında Saraçhane'de yer alan Belediye binasında gerçekleştirildi. Mecliste, mülkiyeti İBB'ye ait kimi gayrimenkullerin satışı gündeme getirildi.
Hukuk Komisyonu Üyesi olan AK Parti'li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, gayrimenkul satışları ile ilgili konuştu ve bu oturumda hukuk komisyonuna ait 54 dosyadan 31'inin gayrimenkul satışlarına ilişkin olduğuna dikkat çekti.
HAK İHLALİNE NEDEN OLUR
BirGün'de yer alan habere göre; AK Parti'li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, bu gayrimenkul satışlarının pek çoğunda hukuki açıdan sıkıntı olduğunun ve bu nedenle AK Parti grubu olarak bu dosyalara muhalefet şerhi koyduklarının altını çizdi.
Kaynar, "3 temel konudaki hukuki sorunlarından bahsedeceğim bu dosyaların. Bu muhalefet şerhi koyduğumuz 21 dosyada bazı gayrimenkullerin tapularında hak sahibi adına şerh bulunuyor. 'Üzerindeki bina filanca kişiye aittir.' diye şerh var. Bize gelen satış dosyasında bu şerh hakkı olan kişinin bu satıştan bilgisi olduğuna ya da bu satışla ilgili kendisine tebligat yapıldığına ilişkin bir bilgi yer almıyor. Bu taşınmazın satışını tapuda hak sahibi şeklinde şerh edilen vatandaşın dışındaki bir kişi talep ediyor. Bu nedenle tapuda şerh hakkı sahibi olan kişinin haklarının ihlal edilme olasılığı çok yüksek" açıklamasında bulundu.
Yapı kayıt belgesine göre satış talebi gelen dosyalar olduğuna ve bunlara da muhalefet şerhi koyduklarına dikkat çeken Kaynar, şu ifadeleri kullandı:
"Muhalefet şerhi koyduğumuz bu dosyalarda yapı kayıt belgesiyle gayrimenkulün metrekaresi birbiriyle uyumlu değil. 200 metrekarelik parselin 60 metrekaresi için yapı kayıt belgesi var ve 200 metrekarenin tamamının yapı kayıt belgesine göre satışa karar veriliyor. Bizce hukuken bu durum da yanlıştır. Ayrıca bazı parseller hisseli. Bu parsellerdeki hissedarın ön alım hakkı vardır. Öncelikli olarak bu hissedarlara satılması gerekiyor. Fakat tamamen üçüncü kişi durumunda olan ve bu taşınmazla ilgisi tespit edilemeyen kişiler bu gayrimenkullerin satışını talep etmiş. Hissedara satış şeklinde değil, açık ihale şeklinde gelmiş. Bu da çok ciddi hak ihlaline neden olur."
9 İLÇEDEKİ GAYRİMENKULLERİN SATIŞINA ONAY ÇIKTI
CHP'li Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Melendiz Dalyan İzgi de konuya ilişkin açıklamasında hukuki anlamda değerlendirmelerin farklılık arz ettiğine vurgu yaptı ve "Farklı görüşlerimizi komisyonda zaten konuşmuştuk. Biz o şekilde düşünmediğimiz için bu yönde karar verdik" ifadelerini kullandı.
Mecliste, komisyon raporları kapsamında Kağıthane, Pendik, Eyüpsultan, Ataşehir, Bağcılar, Üsküdar, Sarıyer, Şişli ve Ümraniye'deki bazı gayrimenkullerin satışı onaylandı.
AK Parti'li meclis üyelerinin muhalefet şerhi koyduğu gayrimenkullerin satışları da oy çokluğuyla kabul edildi.
TEDB Başkanı Hakan Akçam: Konut fiyatları nominalde artışta, reelde düşüşte!