Kent Haberleri

İBB ve İTÜ'den korkutan deprem raporu!

İBB ve İTÜ 6 şubat depremlerinde büyük hasarın neden kaynaklandığına ilişkin Paratus Projesi çalıştayı raporunu paylaştı. İşte detaylar... 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı Dönüşüm ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) beraber çalışması olan Paratus Projesi çalıştayı raporunu paylaştı. 

Söz konusu raporda hasar kaynakları altı ana başlıkta topladı. Kullanılan beton dayanıksız, zemin zayıf, işçilik kusurlu, düzensiz imar ve hatalı tasarım, sargılama yetersiz ve yasak olmasına rağmen düz demir kullanıldı ibaresi dikkat çekti.

İşte detaylar...

Karar Gazetesi'nde yer alan detaylara göre, Türkiye'de 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş depreminden etkilenen illerdeki enkazların incelendiği raporu yerli ve yabancı akademisyenleri ile paylaştıklarını ifade eden Gökce, hasar kaynaklarını altı ana başlıkta topladıklarını belirtti.

Gökce, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, binaların yıkılıp yeniden yapılması için harcanan sürelerin uzunluğu ve depremin her an gerçekleşme olasılığını da göz önünde bulundurarak yasal mevzuatta bulunmasının önemine dikkat çekti.

KULLANILAN BETON DAYANIKSIZ

İstanbul’un yapı stoku nezninde değerlendirildiğinde ortaya çıkan tablonun, yönetmelik teklifinin acilen meclis gündemine alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Gökce, Hasar kaynaklarının altı ana başlığını peş peşe sıraladı.

Gökce, deprem bölgesinde yapılan incelemelerde, konutlarda kullanılan betonun dayanıksız olduğunun görüldüğünü İstanbul'daki yapı stoğunun önemli bir kısmının eski yönetmeliklerle inşa edildiğini bildiklerini belirtti.

HATALI TASARIM DİKKAT ÇEKTİ!

Kahramanmaraş depremi sonrası, zemin katında büyük açıklıklara ihtiyaç duyan ticari kullanımları olan konutların ivedilikle tespit edilmesini talep ettiklerine dikkat çeken Gökce, "Son depremde, zeminde yaşanan sıvılaşma nedeniyle sağlam binaların bile ciddi hasar gördüğünü gördük. Bu durumu dikkate alarak, iki kattan fazla katı olan yapılarda bodrum kat zorunluluğu getirilmesi talep edildi" dedi.

İŞÇİLİK SORUNU

İnşaatlarda çalışacak usta ve kalfalara standart getirilmesi gerektiğini belirten Gökce, bu yönde ilgili yönetmeliklerde değişiklikler yapılması gerektiğine dikkat çekti. Deprem bölgesinde işçilik kusurları sebebiyle yıkılan binalar, bu konunun önemini vurguladığını da sözlerine ekledi.

NERVÜRSÜZ DONATI 

İlgili yönetmelikler kapsamında etriye, çiroz ve döşeme donatısı dışında, nervürsüz donatı kullanımı yasak olmasına karşılık deprem bölgesinde bu kurallara uyulmadığının gözlemlendiğini belirten Gökce, “Ekibimizin belirlemiş olduğu bu altı başlık kapsamındaki kusurlara sahip yapıların deprem anında tamamen çökmemesi için güçlendirme çalışması yapılması, riskli yapı stokunun fazlalığını da göz önüne aldığımız da dikkate değer bir çözüm yöntemidir" şeklinde konuştu.

Gökce, mevcut kanun ve yönetmeliklerde yer alamayan bu çözümün, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar konutların yıkılıp yeniden yapılması için geçen sürelerin uzunluğu ve depremin her an gerçekleşme olasılığını da göz önüne alarak yasal mevzuatta yer almasının önem arz ettiğini de belirtti.

Türkiye'de deprem riski en az olan iller hangileri?

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü tek tek açıkladı: Riskli yapılar bir an dönüştürülmeli!