Kent Haberleri

İBB’den bakanlığın İstanbul’da seçtiği rezerv ve riskli alanlar için sert tepki!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın riskli ilan ettiği alanlar arasında sadece üç alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile örtüştü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, “Planlama yapılmalı, risk büyük” dedi.

6 Şubat tarihinde meydana gelen felaket Türkiye’nin deprem gerçeğini bir defa daha gözler önüne serdi. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanlar beklenen İstanbul depreminin her an yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Konuyla ilgili olarak bazı detaylara değinen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün tartışmaların merkezindeki yasanın kamuoyunda Rezerv Alan Yasası şeklinde bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün şunları söyledi: “Söz konusu afet yasasının yaptırım gücü yüksek. Mega kent İstanbul’un yüzde 70’lik kısmı ruhsatsız yapı. Önemli olan bu yetkiyi nasıl ve nereye kullanacağınız. Bu yetki kamu yararına kullanılmalı.”  

Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar imzalı habere göre açıklamasında “Planlamaların yerelden yapılması ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın planlayıcı değil denetleyici olması gerektiğini” dile getiren Akgün, yasa kapsamında riskli alan edilen bölgelere değindi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün açıklamasında “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin riskli ilan ettiği bölgelerle  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın riskli ilan ettiği alanlar içinde Tuzla ve Zeytinburnu’nda bulunan yalnızca üç alan örtüşüyor. Bakanlığın seçmiş olduğu  yerlerin rant değeri çok yüksek. Söz konusu bu durum iktidarın önceliğinin rant olduğunu gösteriyor” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün açıklamasında “Vatandaşların barınma hakkına rant gözüyle bakılmamalı.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler sürecin paydaşı olmalı. Kurumların birlikte iş yapma kültürünü yeniden kuvvetlendirmeliyiz. Başka çaremiz yok.”


EKİBİMİZİ HAZIRLIYORUZ


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün yaptı açıklamada “Yaklaşık 90 bin İstanbul Büyükşehir Belediyesi personeli var. Binalarımızda deprem taraması yaptık. Afet anında müdahale edecek olan 4 bin kişilik ekibimiz var. Biz öncelikle bu ailelerin nerede yaşadığını tespit ettik. Riskli olanları boşaltarak, personelimizi de KİPTAŞ’taki konutlara eşleştirdik. 2019 yılında  hazırlanan hasar tahmin raporlarını güncelledik. Afet müdahale planımız hazır” diye konuştu

ERCAN: SARSINTILAR ÜÇ SENE SÜRECEK

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da yaptığı son açıklamada İstanbul ve Tekirdağ’ı uyarmıştı. Övgün Ahmet Ercan, Marmara’da iki büyük depremin kapıda olduğunu dile getirerek olası bir depremin etkisinin 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nden büyük olabileceğini belirtmişti. İlk depremin 20-35 saniye, ikinci depremin de 30-40 saniye arasında süreceğini kaydeden Ercan, Marmara Bölgesi’ndeki sarsıntıların 2-3 yıl süreceğini belirtti.

Övgün Ahmet Ercan açıklamasında “Mega kent İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki zarar görme riski yüzde 65. Anadolu Yakası için bu oran yüzde 35” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Övgün AhmeT Ercan, özellikle Suriçi, Fatih, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Güneşli ve İkitelli gibi bölgelerin risk altında olduğunu söyleyerek, Anadolu Yakası’nda da Fenerbahçe’nin Kurbağalıdere kesimleri, Maltepe ve Kartal sahil bölgeleri, Tuzla ve Adaların bazı kesimlerinin tehlike altında olduğunu belirtti.

 

İzmir Bayraklı'daki 375 hektarlık alan orman sınırları dışına çıkarıldı!

Arnavutköy Belediyesi, İmrahor Mahallesi’ndeki yapıları ‘kaçak’ diyerek yıktı!

Yatırımcılar dikkat! İşte borsada bu hafta en çok kazandıran 3 hisse!