23 / 12 / 2024

İBB'den 'Deprem Hackhatonu' yarışması!

İBB'den 'Deprem Hackhatonu' yarışması!

İBB deprem anında ve sonrasındaki iletişim problemlerinin çözülmesi için fikir geliştirilmesi üzerine 'Deprem Hackhatonu' yarışması düzenliyor. Yarışma 28 Mayıs-3 Haziran tarihlerinde yapılacak...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentin en önemli sorunlarının başında gelen deprem gerçeğine karşı “hackathon” (belli bir ortak fikre sahip insanların, belirli bir süre içerisinde, takım çalışması halinde, aynı ortamda aynı havayı soluyarak yaratıcı fikirlerini kodlara dökme hali) gerçekleştiriyor.

Sözcü'de yer alan habere göre; İstanbul'da olası bir deprem anında ve sonrasındaki iletişim problemlerinin çözülmesi hedeflenen yarışmaya; İBB, Türkiye Bilişim Vakfı, Başlangıç Noktası, İTÜ Yapay Zeka Merkezi, Zemin İstanbul ve Kodluyoruz katkıda bulundu.

İBB den Deprem Hackhatonu yarışması!

“Deprem Hackhatonu” yarışmasının katılımcılarıyla telekonferans yöntemiyle bir araya gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Deprem, bu şehrin bana göre değişmez birinci sıra en büyük sorunu" dedi. Geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a depremle ilgili bir mektup yazdığını da dile getiren İmamoğlu, “Deprem meselesi artık İstanbul'da, bir bağımsız alanda yorumlanmalı ve ortaya konmalı ki başta siyaset üstü kabul edilsin. ‘Ne olur hızlı hareket edelim’ özetiyle kendisine bir mektup yazdım" diye konuştu.

14 TAKIM YARIŞACAK

Deprem Hackhaton'un jürisinde; Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Erol Özgüner, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Altan Çakır, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, AKUT Vakfı Kurucu Başkanı Ali Nasuh Mahruki, İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Prof. Dr. Sinan Özeren, İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ve İTÜ Afet Yönetim Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşen Taşkın Kaya yer aldı. 

Jürinin ön değerlendirme sonuçlarına göre, toplam 14 takım, İBB Deprem Hackathon'unda yarışmaya hak kazandı. Birinci projenin 20 bin TL, ikinci projenin 15 bin TL, üçüncü projenin de 10 bin TL TL ödül kazanacağı Deprem Hackhaton'u, 28 Mayıs-3 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Yarışmaya seçilen takımlar, 84 saat boyunca boyunca makine öğrenmesi, yapay zeka, büyük veri, blockchain, nesnelerin interneti gibi yeni teknolojileri kullanarak yaratıcı çözümler geliştirilecek.

“DEĞERLİ SONUÇLAR OLUŞACAĞINI HİSSEDİYORUM”

Deprem Parkı'yla ilgili sürecin sonuna gelindiğini de vurgulayan İmamoğlu, burada depremi sürekli gündemde tutma ve eğitim vermeyi amaçladıklarını ifade etti. 

Yarışmanın konusunun çok kritik olduğunu belirten İmamoğlu, deprem sonrası çözümleri içeren fikirlere ihtiyaç olduğunu dile getirdi. 

Bu konularda en önemli konunun, depreme maruz kalan kitlenin iletişimi olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Bu manada bir hackhaton düzenleniyor. Gerçekten çok değerli sonuçlar oluşacağını da hissediyorum şimdiden. Başarılar diliyorum” diye konuştu.

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Erol Özgüner, İTÜ Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Altan Çakır da toplantıda konuştu.

Konuşmacılardan sonra yarışmaya katılan takımların sözcüleri (Afelyon, Blocklearners, Crawlers, CO-1, DEHA (Depremde Hayat Ağı), Faydos, AY-Tİ, Netcad Innovatıon Labs, İletifay, Janus, Ozuterıan, Soundquake, Ravens ve Veri Terbiyecileri), projelerini anlattı.

İBB'den 4 ilçeye yeni spor tesisi!

 


Geri Dön