Ekonomi

İBB'den 'öğrenci' hamlesi! Usulsüzlük yapanlar aboneliği bitti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi öğrencilik durumu biten öğrencilerin yıl boyu indirimli kart kullanmasının önüne geçti. Haksız bir şekilde öğrenci indirimi kullananların artık kartları tam bilet basacak..Daha önce, öğrencilik durumu aktif olmasa da o yıl içinde kayıt yenileyen öğrenciler indirimli tarifeden faydalanabiliyordu

Kaynakların verimli kullanılması ve ulaşım imtiyazlarının adil dağılımını sağlamak amacıyla hayata geçirildiği duyurulan yeni uygulama dünden itibaren geçerli oldu.

Daha önce, öğrencilik durumu aktif olmasa da o yıl içinde kayıt yenileyen öğrenciler indirimli tarifeden faydalanabiliyordu.

USULSÜZ KULLANIM GEREKÇESİYLE İPTAL EDİLDİLER
www.istanbulkart.istanbul internet sitesinden duyurulan habere göre kartlar kapatılmayacak, sadece tam tarifeli karta dönüşecek. Bunun yanı sıra halihazırda İstanbulkart’ında abonman yüklü olan kullanıcılar ise abonman hakkı ya da süresi bitene dek indirimli kullanım sağlayabilecekler.

İşte o duyuru:

Öğrenci İstanbulkart sahiplerinin dikkatine,

Belediye olarak kaynakların verimli kullanımını ve İstanbullulara sunduğumuz ulaşım imtiyazlarının adil dağılımını sağlamak için usulsüz kullanımları engelliyoruz. Özellikle indirimli İstanbulkart kullanımlarında ortaya çıkan usulsüzlükler bugün altyapısal ve teknolojik yeterlilikler sağlanarak kontrol altına alınmaktadır.
İstanbulluların bütçesini korumak amacıyla 24 Temmuz’dan itibaren öğrenci statüsü biten indirimli İstanbulkartlar sene içinde tam tarifeye dönüştürülecektir.

• Kontrollerin sıklığı artırılarak kullanıcının öğrenci statüsündeki değişikliği YÖK, MEB ve diğer kurumlardan alınacak verilere göre güncellenecektir.
• Uygulamaya hem fiziksel hem dijital İstanbulkartlar dahil olacaktır.
• Kartlar kullanıma kapatılmayacak, yalnızca ulaşım geçiş tarifesi indirimli tarifeden tam tarifeye dönüştürülecektir.
• Halihazırda İstanbulkart’ında abonman yüklü olan kullanıcılar abonman hakkı ya da süresi bitene dek indirimli kullanabilecektir.
• Aynı yıl içerisinde öğrenci statüsünün tekrar kazanılması durumunda tarife ücretsiz olarak yeniden indirimli olarak kullanıma açılacaktır.
• Liseden yeni mezun olan öğrenciler bu uygulamanın kapsamı dışında tutulacaktır.

ÖĞRENCİ İSTANBULKARTTA ONLİNE BAŞVURU DÖNEMİ
Öğrencilerin ulaşım kartlarına kolayca erişebilmesi için, Öğrenci İstanbulkart başvurularına kolaylık getirildi. Başvurular artık İstanbulkart Başvuru Merkezlerine yerine sadece online olarak yapılacak. Kartlar, kayıt sonrasında ev veya okul adreslerine gönderilecek. Dileyenler, İstanbulkart Başvuru Merkezlerinden de Öğrenci İstanbulkartlarını teslim alabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaşam kartına dönüştürdüğü İstanbulkartta bir yenilik daha hayata geçiyor. Öğrenci İstanbulkart başvuruları, İstanbulkart Başvuru Merkezlerine gitmeye gerek kalmadan sadece www.istanbulkart.istanbul  adresinden gerçekleştirilecek. Kart sahipleri, başvuru süreci tamamlandıktan sonra arzu ettikleri teslimat seçeneğiyle yeni kartlarına ulaşacak. Teslimat tercihine göre ücretsiz olarak kampüse veya kargo bedelli olarak adrese gönderim yapılacak. Online başvuru ve ödeme sonrası İstanbulkart Başvuru Merkezlerinden de teslimat gerçekleştirilecek.

BAŞVURMAK ÇOK KOLAY

Yeni dönemde Öğrenci İstanbulkart başvuruları, İstanbulkart Başvuru Merkezleri yerine web adresinden yapılacak. Öğrenci İstanbulkart almak isteyenler, www.bireysel.istanbulkart.istanbul adresini ziyaret ederek birkaç adımla başvurularını gerçekleştirebiliyor. İlk adım olarak web adresinden telefon numarasıyla giriş yapması ya da kayıt olması isteniyor. Bireysel İstanbulkart profili oluşturulduktan sonra ana sayfada yer alan ‘Kart Başvurusu’ seçeneğine gidilerek, başvuru seçenekleri arasında ‘Öğrenci’nin seçilmesi ise diğer adımı oluşturuyor. Yönlendirmeler takip edilerek gerekli bilgiler doldurulduktan sonra teslimat tercihi yapılarak başvuru sonlandırılıyor. Üç farklı teslimat seçeneği sunulduğu Öğrenci İstanbulkart başvurularında İstanbul dışında teslimat yapılmıyor. Mevcut Öğrenci İstanbulkart sahipleri yeni kart başvurusunda bulunmadan mevcut kartlarını kullanmaya devam edebilir.

FİZİKİ KART HENÜZ ULAŞMAYANLAR İSTANBULKART MOBİL’İ KULLANABİLİR

İstanbulkart Mobil, fiziksel kart olmadan da dijital kart sayesinde  İstanbul içi tüm ulaşım ödemelerini QR kodla yapabilme imkânı sunuyor. İstanbulkart Mobil üzerinden kişiye özel tanımlanan dijital kart tüm indirim, aktarma ve mesafe bazlı ücretlendirmeleri saklı tutarak ulaşım ödemelerini gerçekleştiriyor. Dijital Öğrenci İstanbulkart üzerinden QR kodla yapılan ulaşım ödemeleri öğrenci tarifesi üzerinden hesaplanıyor.

Dijital kart, aktif öğretim hayatı bittikten 6 ay sonra tam tarife üzerinden hesaplanmaya başlıyor. Öğretim hayatına 6 aydan uzun süre ara vermiş ancak tekrar öğrenci olan kullanıcıların Dijital İstanbulkartı, belirli aralıklarla sistemden sorgulanarak Dijital Öğrenci İstanbulkartına dönüşüyor. Dijital kartın tam tarifede kalmaya devam etmesi durumunda aktif öğrencilik statüsü olan kullanıcıların ALO153 Çözüm Merkezi üzerinden kayıt açması gerekiyor.