23 / 12 / 2024

İBB’den Silivri’ye 1 milyar TL çevre yatırımı!

İBB’den Silivri’ye 1 milyar TL çevre yatırımı!

Silivri’deki çevre yatırımlarını basına tanıtan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ’nin sadece Silivri’ye 1 milyar TL’lik su ve atıksu yatırımı yaptığını belirtti ve şehrin yetersiz yağışa rağmen su sıkıntısı yaşamayacağını müjdeledi.




İstanbul’daki atıksuların yüzde 95’i arıtılıyor


“Silivri Atıksu Tüneli TBM Çıkışı Basın İnceleme Gezisi” İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bazı İstanbul milletvekilleri, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ile sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların da katıldığı törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul yaz aylarında günde 3 milyon metreküp su kullanıldığını, kullanılan atıksuların da çevreyi ciddi anlamda kirlettiğini belirterek, “Silivri'ye sadece İSKİ marifetiyle yaptığımız yatırım 1 milyar TL. 1994 öncesinde atıksuların sadece yüzde 4’ü temizlenirken şanda yüzde 95’lere geldik. İstanbul’un köylerine kadar biyolojik arıtma tesisleri kurduk ve devam ediyoruz” dedi.


Geçmişte derelerin yöneticilerce açık kanal kabul edildiğini ve sanayi atıklarının derelere bağlandığını hatırlatan Kadir Topbaş, “Düşünmemişler yarın ne olacak diye. Gelecek düşünülmemiş. Oysa biz İstanbul’un köylerine kadar biyolojik arıtma tesisleri yaparak İstanbul’un sahillerin denizlerini atık su tehdidinden kurtarıyoruz. 2014 yılı sonuna kadar İstanbul’da çözülmemiş dere problemi kalmayacak. Hepsinin ihalesi yapıldı” diye konuştu.


İstanbul Avrupa’nın en temiz şehirlerinden birine dönüşüyor


Yapılan dev kolektörlerle Silivri bölgesindeki 100 kilometrekarelik bir alanı atıksu tehdidinden temizlediklerine ve ileri biyolojik arıtma tesislerinde bahçe sulanacak kalitede arıtılan suları da Marmara Denizi’nin 2 kilometre açığına boşalttıklarına dikkat çeken Başkan Topbaş, şöyle konuştu;


“İstanbul artık Avrupa’nın en temiz şehirlerinden biri haline geliyor. Çocuklarımızın yarınlarını hazırlıyoruz. Basit bir olay değil Bizler tarihe tanıklık ediyoruz. Gelecekte bu sorunlardan bahsedilmeyecek. Deniz kirliliğinden ve su probleminden konuşulmayacak. İnşallah Silivri’ye metroyu getirdiğimizde ulaşım da konuşulmayacak. Bütün bu çalışmalar tamamlandığında inşallah İstanbul’da sosyal projeleri konuşur hale geleceğiz. İstanbul’a böyle hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz.”


26 milyon metrekare alan çevre için kamulaştırıldı


2004 yılına kadar mutlak korunması gereken su havzalarında 11 milyon metrekare kamulaştırma yapıldığını, kendilerinin son 10 yılda kamulaştırarak tapusunu İBB’ye kazandırdıkları alan miktarının ise 26 milyon metrekareye ulaştığını vurgulayan Topbaş, “Sadece son 3 yılda 14 milyon metrekarelik alanı kamulaştırmışız. İSKİ kamulaştırmalara 1 milyar dolar bedel ödedi. Yarınları düşünerek bu kaynakları doğru kullanıyoruz. Kasamızda paramız da var. Hizmet bizim işimiz. İnsanları mutlu etmek bizim en büyük gururumuz. Bu şehir hizmete doymuyor. Biz de İstanbul’a hizmet etmeye doymuyor. Hizmet etmek bizim şiarımız” şeklinde konuştu.


İstanbul’da su sıkıntısı yaşanmayacak


Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu’nun açıkladığı gibi İstanbul’da bu yıl su problemi yaşanmayacağını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, şunları kaydetti; “Hazırlıklarımızı yaptık. 14 milyon insanın yaşadığı ve günde 3 milyon metreküp su kullanılan bu şehirde inşallah su problemi yaşanmayacak. 186 kilometre öteden, Melen’den su getirdik. Melen suyunun gerektiğinde Silivri’ye kadar aktarılması için Boğazın altından tüneller yapıldı. Melen’in 135 kilometrelik ikinci hattı da bitmek üzere. Bunu İSKİ kendi bütçesinden yapıyor. İnşallah önümüzdeki günlerde sayın bakanımızla birlikte Melen’deki barajın temelini atacağız. O da yapıldığı zaman inşallah İstanbul 100 yıl 200 yıl su problemi görmez. Bizi de hayırla yad ederler. Tabi bunların hepsi doğal kaynaklar, çevreyi korumak gerekiyor. Kaynakları doğru kullanmak gerekiyor. Hele şehirde yaşayan bir insanın medeniyet göstergesi olarak doğaya ve çevreye daha saygılı olması gerekiyor. İstanbulluların çevreye ve enerji tüketimine hassasiyet göstermesini rica ediyorum. Suyun musluğunuza gelinceye kadarki maliyetinin yüzde 85’i elektrik maliyetidir. Özellikle dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynaklarına daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.”


İSKİ’den Silivri’ye 1 milyar TL yatırım…


Törende Silivri’de yapılan çevre çalışmaları hakkında bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ise, Marmara Denizini atık su tehdidinden kurtaracak çok önemli bir projenin bir ayağını daha gerçekleştirdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi;


“Marmara denizine akan atık suları kesmek için daha önce Ataköy ve Ambarlı biyolojik arıtma tesislerini inşa ettik. Her ikisi de günde 400 bin metreküp suyu arıtan devasa büyüklükte ileri biyolojik arıtma tesisleri. Bunlar dereye girdi. Bunun haricinde 132 bin m3 kapasiteli suyu arıtabilecek Büyükçekmece İleri Biyolojik arıtma tesisi inşaatı da inşallah 2014 yılı sonunda devreye girecek. Ayrıca Selimpaşa, Silivri ve Çanta Biyolojik arıtma tesislerinin de ihalesi tamamlandı yer teslimleri yapıldı. Şu anda Kumburgaz Selimpaşa ve Celaliye arasındaki atıksuları Selimpaşa Arıtma Tesisi’ne iletecek olan 22 kilometrelik atık su tüneli ile 2.2 kilometre uzunluğundaki Çanta Atıksu tünelini tamamlanmış oluyoruz. Şu ana bulunduğumuz noktada da atıksuları Silivri İleri Biyolojik arıtma tesisine götürecek olan Silivri Merkez, Gazitepe, Alipaşa, Kayadere ve Fener Köyünden gelecek atıksuları 1672 metrelik Silivri Atıksu Tünelinin 3 metre çapındaki tünelini bugün bitirdik.”


“Silivri, Selimpaşa ve Çanta ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinden çıkan atık sular Marmara Denizi’nin 2 kilometre uzağına iletecek olan deniz deşarj hatlarının da ihaleleri gerçekleşti” diyen Ahmet Demir, sözlerini şöyle sürdürdü;


“Bu hatların toplamı 5 bin 247 metre uzunluğunda ve inşallah 2015 senesinde de bunlar alınmış olacak. Bununla da yetinmedik atıksuları ismini saydığımız arıtma tesislerine getiremeyecek olan uzak köylerimizdeki arıtma tesislerinin de inşaatına başladık. Bunlardan Beyciler ve Değirmenköy arıtma tesisleri tamamlandı. İşletmeye alındı. Ayrıca Çayırdere ve Sayalar köylerindeki artıma tesisi inşaatları da tamamlanmak üzere. Danamandıra ve Akören köylerindeki arıtma tesisi çalışmaları da devam ediyor. Özet olarak Silivri ilçesinde 270 kilometre atıksu kanalı ile 25 kilometre atık su tüneli inşaatı sadece ve bu tünel ve kolektörlere 245 milyon TL harcadık. Atık su artıma tesislerine de 293 milyon TL para harcadık. Şuanda gündemimizde 7.5 kilometrelik Çanta Katı Atık su tüneli ile 60 kilometrelik bir dere ıslah projemiz var. Bunlara da 70 milyon TL harcayacağız. Silivri bölgesinde ayrıca 710 km içme suyu hattı döşendi. 78 km de isale hattı inşa edildi. 3 ayrı su deposu da inşa ettik. Silivri’ye yeni bir İSKİ şube binası da yapıyoruz. Silivri’de içme suyuna 247.5 milyon TL yatırım yaptık. İSKİ sadece Silivri bölgesine sadece 1 milyar lira yatırım yaptık.”


Törende konuşmaların ardından Silivri Atıksu Tüneli'Nde TBM makinesinin çıkışı gerçekleşti. Kadir Topbaş, daha sonra bölgedeki iki okulu ziyaret ederek öğrenci ve eğitimcilerle sohbet etti.


İBB


Geri Dön