Kent Haberleri

İBB'nin Cibalıkapı surlarındaki restorasyon çalışmalarına tepki!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Cibalikapı surlarında yapılan restorasyon, Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin tarafından tepki gördü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), mayıs ayında  güvenlik tehdidi nedeniyle Cibalikapı surlarında onarım çalışmalarına başlamıştı. Çalışmalarının sonlanmasının ardından farklı bir görüntü ortaya çıkması görenleri şaşkına çevirdi. 

Hürriyet'te yer alan habere göre; Yaklaşık 1600 yıllık tarihi kapının yepyeni görüntüye sahip olması uzmanların da tepkisini çekti. Duvarın bozulmamış bölümünden yatak harcı ve derz örneği laboratuvarda incelenerek çıkan sonuca göre işlem yapmak yerine gelişigüzel harçlarla orijinal taşların ve tuğlaların sıvanmış olduğu belirlendi. 

Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği, İBB’ye başvurarak yıkılma tehlikesi nedeniyle onarım yapılan kapının yükseltildiği ve asıl amacın araç trafiğini rahatlatmak olduğu gibi iddiaları gündeme taşıyarak yapılan uygulamanın ana yaklaşımları ve bilimsel kriterlerini sordu.


İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü ise yapılan başvuruya : “Cibali Sur Kapısı’nın kitabe bulunan duvarının içerisinde büyüyen ağaç kökleri sebebiyle, duvar statik açıdan riskli bir duruma gelmiş, dış cidarında (duvar) çatlamalar ve iç dolgusunda kayıplar oluşmuştu. Can ve mal kaybına yol açmamak adına güvenlik önlemlerinin alınması gerekliliği için basit onarım çalışmasına başlanmıştır. Ancak idaremizce, kapıya ait restorasyon projelerinin müellifi Mimar Mehmet Alper’den muvafakat alınarak koruma kuruluna başvuruda bulunulmuştur. Buradan gelecek onay doğrultusunda idaremizce kapsamlı bir restorasyon çalışmasına da başlanacaktır. Duvarın statik açıdan sorun teşkil eden kısımları itinalı olarak sökülmüş ve duvar içinde oluşmuş ağaç kökleri ve bitkilenmeler uygun tekniklerle temizlenmiştir. Temizleme işlemlerinin ardından duvarın iç dolgusu yenilenmiş ve itinalı olarak sökülen kısımları yeni hazırlanan rölöve projesine uyularak ve büyük oranda mevcut taşlar kullanılarak tekrar yapılmıştır. Daha sonra özgün karışımda harçlar hazırlanarak malzeme kayıpları yaşanan alanlarda derz yenilemeleri yapılmıştır. İlerleyen aşamalarda bütün haliç surları için kapsamlı bir restorasyon faaliyeti sürdürülecektir.” yanıtını verdi.

Bu kabul edilemez! 

İBB'den gelen cevaba tepki gösteren Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Mimar Serhat Şahin, "1600 yıllık anıtsal kültür varlığımıza yapılan, reva görülen bu 'basit' uygulama ve müdahale yöntemini fotoğrafladığım görüntülerle gözlemleyip, surların orijinal haliyle, teslim edilen sonucu karşılaştırdığımızda maalesef evinizde yaptığınız tadilatta bile izin verilemeyecek ve kabul edilemeyecek bir yaklaşım tarzını görmekteyiz. Kemer ve duvarlarda ne olduğunu tanımlayamadığımız, taş ve tuğlaları iyice belirgin hale getiremeyen derz uygulaması ve hatta tuğlaların yüzeyindeki kalan harç izleri bile işin kontrolsüz teslim edildiğinin bir göstergesidir. Geri dönüşümü mümkün olmayan hoş görülemeyecek hatalar, anıtsal yapılarımıza zarar vermektedir. Amaç sadece görüntüyü düzeltmek için makyaj mahiyetinde restorasyon ve onarım olmamalıdır. Ki makyaj da güzel olmamıştır bu uygulamada. Her zaman belirttiğim gibi, restorasyon düz bir inşaat faaliyeti değildir. Bir kültür işidir. Bilgi ve kültürel birikim gerektirir" dedi. 

Galata Kulesi’nde tartışmalı restorasyon!