Kent Haberleri

İBB'nin gayrimenkulleri ilçe belediyelerine mi tahsis edilecek?

İBB'ye ait içinde kültür merkezi binalarının ve İsmek binalarının da bulunduğu binlerce metrekarelik arazi ve üzerindeki binaların AKP'li ilçe belediyelerine bedelsiz tahsisi tekrar gündemde...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait binlerce metrekarelik arazi ve üzerindeki binaların AKP’li ilçe belediyelerine bedelsiz tahsisi tekrar gündemde. İstanbul'da seçim döneminde çok tartışılan arazi devir ve tahsisleri tekrar konuşuluyor. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı, tahsis taleplerine tepki gösterdi ve “Yangından mal kaçırır gibi İBB’nin mülkiyetlerini tahsis etmeye çalışmanın hiçbir dayanağı yok. Biz öncesinde parti grupları olarak oturup konuşup değerlendirsek daha makul olurdu. Ama arkadaşlar nedense bu konuda uzattığımız eli bile itmek niyetindeler” diye konuştu.

İstanbul'da seçim döneminde çok tartışılan arazi devir ve tahsisleri tekrar gündeme geldi. Daha önce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bilgisi dahilinde ilçe belediyelerinin İBB'den istediği arazi tahsisi taleplerini değerlendirmek üzere oluşturulan komisyon 4 aylık çalışmasını 2019 yılının Kasım ayında bitirmişti.

Ve tüm partilerin ortak kararı ile ilçe belediyelerinin fiili olarak kullandığı alanların İBB'ye ait olması sebebiyle yaşanan hukuki sorunlar çözülerek gereken tahsisler gerçekleşmişti.

Ancak İBB Meclisi'nin Ocak ayı oturumlarının ilk bileşiminde AKP grubu yeni tahsis taleplerini gündeme getirdi. Beyoğlu, Başakşehir, Sancaktepe, Bahçelievler, Çekmeköy ilçelerinde İBB'ye ait taşınmazların AKP'li ilçe belediyelerine 10 yıllığına bedelsiz tahsisi için teklifler sunuldu.

Tüm tahsis talepleri oy çokluğu ile ilgili komisyonlara gönderildi. Tahsis talepleri komisyonlarda rapora dönüştürülerek karar alınmak üzere tekrar meclis gündeminede konuşulacak.

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ…

Taleplerin komisyonlara sevk edilmesinin ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, yöntemi doğru bulmadıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

-Tüm bu teklifler daha önce birleştirilerek tek bir teklif olarak getirilebilirdi, şov için ilçelere göre ayırıp önümüze getiriyorlar.

-Daha önce biz bu konuda uzun süre incelemeler yaptık, hukuki olarak değerlendirdik. Mutabakatla meclise getirdik.

-Şimdi her bir ilçenin belediye başkanlığı kendi kafasına göre burada önerge vererek İBB'nin mallarını üstüne almak için çaba sarf ediyor.

“BU TAVRI ANLAMIYORUZ”

Tahsis taleplerinin bu şekilde meclise getirilmesini doğru bulmadıklarını belirten Tarık Balyalı şunları kaydetti:

-Yangından mal kaçırır gibi İBB'nin mülkiyetlerini kendine tahsis etmeye çalışmanın hiçbir dayanağı yok.

-Biz öncesinde oturup konuşup hangisinde kamu yararı var, hangisinde kamu yararı yok diye değerlendirdikten sonra getirsek daha makul olurdu.

-Ama arkadaşlar nedense bu konuda uzattığımız eli bile itmek niyetindeler. Bu tavrı anlamıyoruz.

TAHSİS TALEPLERİNDE HANGİ BİNALAR VAR?

Beyoğlu Belediye Başkanlığı binasının bulunduğu 3 bin metrekarelik parsel, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi arazisi, Beyoğlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nün arazisi, Sütlüce'de Kıbrıs Barış Ormanı'nın bulunduğu parsel, Sütlüce Spor Halı Sahası ve park, Başakşehir'deki Bilgi Evi'nin olduğu arazi, Sancaktepe Sarıgazi'de 9.5 dönümlük boş durumdaki parsel, Bahçelievler Kocasinan Mahallesi'nde 4 dönümlük Togay Bayatlı Parkı'nın bulunduğu arazi, Bahçelievler Belediye binası ve Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nin yer aldığı parsel, Fetih Parkı arazisi, Bilgi Evi, Erzurumlu İbrahim Hakkı Parkı, Mustafa Dönmez Parkı, Kartaltepe Kıbrıs Parkı, Yenibosna Kocasinan Parkı'nın bulunduğu parseller, Çekmeköy'de Alemdağ Kültür Merkezi ve İSMEK'in bulunduğu 6 dönümlük parseller tahsis taleplerinde yer alıyor.