Kent Haberleri

İBB'nin Kirazlı-Halkalı metro ihalesinde kaos! ihaleye davet edilmeyen firmalar yargıya başvurdu!

Kirazlı-Halkalı Üniversite Metro hattı inşaatı ihalesini Yapı Merkezi İnşaat A.Ş kazanmıştı, iptal edilen ihaleye katılan inşaat firmaları, 26 Eylül'de yapılan son ihaleye davet edilmedikleri gerekçesiyle yargıya başvurdu.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin geçen sene açık ihale usulü ile yaptığı ve daha sonrasında iptal ederek 21/B pazarlık usulü ile yaptığı Kirazlı-Halkalı Üniversite Metro hattı inşaatı ihalesini Yapı Merkezi İnşaat A.Ş kazanmıştı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre geçen sene gerçekleştirilen ve iptal edilen ihaleye katılan inşaat firmaları, 26 Eylül tarihinde gerçekleştirilen son ihaleye davet edilmedikleri gerekçesi ile mahkeme yoluna gitti, ihalenin iptali için itirazda bulundu.

İBB’nin Kirazlı-Halkalı Üniversite Metro Hattı İnşaatı yapım işini Kalyon, Makyol ve İçtaş İnşaat, Kaynarca-Pendik-Tuzla metrosu inşaatını da Cengiz ve Alarko İnşaat beraber almıştı. 

Patronlar Dünyası'ndan Toygun Atilla imzalı habere göre söz konusu bu süreçte girdi maliyetlerindeki ciddi artışlar ve enflasyonun aşırı yükselmesinden ötürü oluşan sıkıntılardan ötürü metro inşaatlarını yapmakta zorlanan inşaat şirketlerinin imdadına ise 2021 yılında çıkan tasfiye kararnamesi yetişti. 

Söz konusu metro inşaatları tamamlama yüzdesi yüzde 15'in altında kalan bu inşaat şirketleri, kararnameden yararlanarak işlerini tasfiye ederek, metro inşaatından çekildi. 

YENİ İHALE AÇILDI


Yaşanan bu gelişmeler üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni bir ihale açtı. Merakla beklenen 2024 yerel seçimlerinin hemen öncesinde ihale ilanı gerçekleştirilen işin ihalesi 5 Nisan 2024 tarihinde yapıldı. 

Açık ihale usulü ile gerçekleştirilen ihaleye, Dido-Ray Yapı ve Akçadağ İnşaat ortaklığı, Aga Enerji ve Şenbay Madencilik, Gülermak Ağır Sanayi,Doğuş İnşaat, Antaş Altyapı, Kalyon İnşaat, Nurol İnşaat, IC İÇTAŞ ve Öztaş İnşaat katılım sağladı.

Kirazlı-Halkalı Üniversite Metro hattı inşaatı ihalesini 8 milyar 313 milyon 819 bin Türk Lirası bedel ile Dido-Ray Yapı ve Akçadağ İnşaat ortaklığı kazandı. Fakat bu ihale İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edildi. 

METRO İHALESİ YAPI MERKEZİ’NE


Geçtiğimiz aylarda 21-B pazarlık usulü ile yenilenen ihaleye, toplamda 3 grup istekli davet edildi. Söz konusu bu firmalar da Yapı Merkezi İnşaat,AKM Yapı Taahhüt A.Ş ve KCT Yol Yapı konsorsiyumu, Duygu Taahhüt ve İnşaat A.Ş, Dillingham Const.A.Ş, Makimsan Asfalt A.Ş ve Yazıcıoğlu Yol Yapı A.Ş konsorsiyumu oldu. 

26 Eylül 2024 tarihinde kamuoyunda pazarlık usulü diye bilinen 21/B yöntemine göre açılan ihaleyi,  22 milyar 469 milyon Türk Lirası  ile en düşük fiyatı veren Yapı Merkezi İnşaat,AKM Yapı Taahhüt A.Ş ve KCT Yol Yapı konsorsiyumu kazanmıştı.


İTİRAZ GELDİ

İhalenin sonuçlanmasından sonra daha önce açık ihale usulü ile 5 Nisan 2024 tarihindeki ilk ihalede yer alan firmalar, 21/B usulü ile gerçekleştirilen 2. ihaleye kendilerinin davet edilmediğini öne sürerek ihalenin iptalini istediler. İhale sürecini yargıya taşıyan inşaat şirketleri, 22 milyar 469 milyona Yapı Merkezi İnşaat,AKM Yapı Taahhüt A.Ş ve KCT Yol Yapı konsorsiyumun kazandığı ihalenin iptal edilmesi için itiraz etti.

 

TOKİ yüzde 25 indirim kampanyasında son 9 gün! TOKİ yüzde 25 indirim kampanyası başvurusu nasıl yapılır?

İslam Memiş'ten altın almak isteyenler için üç hamle! Böyle yapmayanlara geçmiş olsun!

Reel kira endeksi tarihi zirvesinde!