Kent Haberleri

İBB'nin Sinan Erdem Spor Salonu'nu TBF'ye tahsis etmesi reddedildi!

İBB'nin Sinan Erdem Spor Salonu'nu TBF'ye tahsis etmesi, mevzuata takıldı. Tahsis, sayıştay tarafından reddedildi... 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2017'de bir protokol ile kullanım hakkına sahip olduğu Sinan Erdem Spor Salonu'nun tüm ekipmanları ile beraber 4 sene boyunca federasyona tahsisini sağlamıştı. Söz konusu tahsis mevzuata aykırı bulundu.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Sinan Erdem Spor Salonu'nu Türkiye Basketbol Federasyonu'na (TBF) tahsis etmesi Sayıştay denetiminden geçemedi. Sayıştay, TBF’nin taşınmaz tahsis edilebilecek kamu idaresi kapsamında bulunmadığını, vakıf veya dernek statüsünde de olmadığını söyleyerek, “Bu durum, taşınmaz tahsis edilmesi mümkün olmayan diğer kurum, kuruluşlar için de tahsis işleminin yapılabileceği sonucu doğurur” tespitinde bulundu.

Türkiye’nin en büyük 3. salonu olan Abdi İpekçi'nin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi amacıyla yıkımına karar verilince, Türkiye Basketbol Federasyonu’nun talebi üzerine İBB, 2017'de bir protokol ile kullanım hakkına sahip olduğu Sinan Erdem Spor Salonu'nun tüm ekipmanları ile beraber 4 sene boyunca federasyona tahsisini sağlamıştı. 

Söz konusu tahsis Sayıştay tarafından mevzuata aykırı bulunarak denetime takıldı. Sayıştay, Sinan Erdem Spor Salonu'nun mülkiyetinin, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne, kullanım hakkının da 25 sene süreyle taşınmazın yapımını üstlenen İBB'ye ait olduğunu belirtti. İBB'nin bu taşınmazı tahsis edebilmesi için mülkiyet sahibi olması gerektiğinin vurgulandığı Sayıştay raporunda, “Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi her ne kadar taşınmaz üzerinde kullanım hakkına sahip olsa da mülkiyetine sahip olmadığı taşınmazı tahsise konu edemeyecektir” ifadesine yer verdildi.

KAMU İDARESİ DE DEĞİL VAKIF DA DEĞİL

Mevzuata göre tahsisin ancak kamu idaresine yapılabileceğine dikkat çekildi. Federasyonun kamu idaresi kapsamında değerlendirilemeyeceği de belirtildi. Ayrıca belediyelerin sadece kamu yararına çalışan dernekler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek odaları, vakıflar ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilecekleri vurgulandı. Federasyonun özel hukuk hükümlerine tabi ve tüzel kişiliğe sahip bir kuruluş olup dernek veya vakıf statüsünde bulunmadığına dikkat çekildi. Tahsis işleminin hukuki dayanağının bulunmadığı söylendi. 

TAHSİS MEVZUATA AYKIRI

İBB verdiği yanıtta; Spor Genel Müdürlüğü-İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ve İBB arasında imzalanan 2008 tarihli sözleşmede ücretsiz tahsisin hüküm altına alındığını, protokolün dayanağının da bu sözleşme olduğunu belirtti. Sayıştay ise bu durumda İBB'nin ayrıca bir tahsis yapmasına gerek kalmadan TBF'ye taşınmazı verilebileceğini kaydetti. Tahsisin, 2008 tarihli sözleşmeye aykırı hükümler içermemesinin, söz konusu taşınmazın tahsisini mevzuata uygun hale getirmediğine dikkat çekildi. Bu durumun, kendisine taşınmaz tahsis edilmesi mümkün olmayan diğer kurum, kuruluş, örgüt gibi oluşumlar için de tahsis işleminin yapılabileceği sonucu doğuracağını belirten Sayıştay, “İfade edilmeye çalışılan husus; protokole aykırı kullanım değil, tahsis işlemidir. Sonuç olarak söz konusu taşınmazın mülkiyetinin İBB'ye ait olmaması, yönetmelik hükümleri gereğince TBF'nin taşınmaz tahsis edilebilecek kamu idaresi kapsamında olmaması, ortak hizmet protokolü düzenlenmiş olsa dâhi TBF'nin vakıf veya dernek statüsünde olmaması ve hâlâ devam eden irtifak hakkı nedenleriyle taşınmazın tahsisi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir” şeklinde tespitte bulundu.