27 / 04 / 2024

İBB'nin 'Yabancıya konut satışı askıya alınsın' önerisine sektörden yanıt geldi!

İBB'nin 'Yabancıya konut satışı askıya alınsın' önerisine sektörden yanıt geldi!

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce yaptığı açıklamada yabancılara konut satışının askıya alınmasının konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacağını söyledi. Söz konusu öneriye sektörden yanıt geldi...



İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce gayrimenkul sektörü ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Buğra Gökce, "Türkiye genelinde belli bir süre yabancılara konut satışının askıya alınması gayrimenkul piyasasının dengelenmesi için olumlu olacaktır” önerisinde bulundu. 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara Buğra Gökçe, “Kanada bu senenin başında yabancılara konut satışını 2 seneliğine askıya aldı. Yeni Zelanda 2017 yılında yabancıların mevcut evleri satın almasını yasakladı. Böyle önlemler daha önce Hong Kong ve Avustralya gibi yerlerde uygulanmış ve konut fiyatlarının belli bir oranda düşmesini sağlamıştı. Türkiye genelinde belli bir süre yabancılara konut satışının askıya alınması gayrimenkul piyasasının dengelenmesi için olumlu olacaktır” dedi.

İBB nin Yabancıya konut satışı askıya alınsın önerisine sektörden yanıt geldi!

SEKTÖRDEN YANIT GELDİ

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Buğra Gökçe’nin açıklamalarına ilk tepki, emlak piyasasının uzman ismi Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Koçak’tan geldi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre geçtiğimiz senelerde, özellikle gayrimenkul yatırımı ile vatandaşlık alma sınırının 250 bin USD’ye çekilmesi ile beraber yabancıya satışta ciddi talep oluştuğuna değinen Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Koçak, “Söz konusu bu talep yoğunluğuyla beraber yabancıya satışta komisyon oranlarının da yüzde 10 hatta yüzde 15’leri bulması konut fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Hatta bazı mülk sahiplerinde yabancıya daha yüksek fiyata satabilirim düşünceleri oluşmuş ve mülkleri için ederinden daha yüksek talep edildiği de görülmüştü. Fakat vatandaşlık sınırının 400 bin USD’ye çıkarılması ile beraber yabancıya satışta talep azalmış, 2023'te yabancıya konut satışında ciddi düşüş yaşanmıştır” dedi.
 

“YABANCIYA KONUT SATIŞI YOK DENECEK KADAR AZ”

Son 3 aylık veriler masaya yatırıldığında yabancıya konut satışının yok denecek kadar az olduğuna değinen Mustafa Koçak, “Toplam konut satışlarının yalnızca yüzde 3’lük bölümü yabancıya satış oluşturmaktadır. Yabancıya satış zaten durma noktasına gelmiştir ve bir süre daha bu şekilde devam edeceği ortadadır. Bu nedenle yabancıya satışın askıya alınması gayrimenkul piyasasında çok bir etki yaratmayacaktır” diye konuştu.

 

Türkiye'de yaşayan yabancı nüfusu Komşu’yu da solladı! Yabancılar 1 milyon 518 bin 462 konutu kullanıyor!

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce’den öneri! ‘Yabancılara konut satışı bir süre ertelenmeli’

İBB, İstanbul için ayrı kentsel dönüşüm yasası çağrısında bulundu!


Geri Dön