13 / 11 / 2024

İbrahim Çağlar: Mega projeler kıtaları buluşturan dev adımlardır!

İbrahim Çağlar: Mega projeler kıtaları buluşturan dev adımlardır!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Üçüncü Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Körfez Geçiş Köprüsü gibi mega projelerin kıtaları buluşturan dev adımlar olarak bir bir hayata geçtiğini dile getirdi.




İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye'nin jeostratejik konumu ve ekonomik altyapısıyla İpek Yolu üzerinden dünyaya uzanan bir güç merkezi olduğunu ve son 15 yılda küresel krizleri de aşan şekilde bir başarı hikayesi yazdığını belirterek, "Türkiye ekonomisindeki bu ilerleme, tüm Avrasya coğrafyası için bir fırsattır. Gelin, bu fırsatı hep beraber değerlendirelim." dedi.


Birçok ülkeden cumhurbaşkanlarını, meclis başkanlarını, bakanları, uluslararası kuruluşların temsilcilerini ve dini önderleri İstanbul'da buluşturan, dünyayı tehdit eden terör, mülteci dramı ve küresel ekonomilerin önündeki belirsizliklerin masaya yatırılacağı 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi başladı.


Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Çağlar, Avrasya'nın dünyanın can damarı olduğunu belirterek, "Avrasya içlerine hakim olan dünyaya hakim olur" denildiğini anımsattı.


Çağlar, son 100 yılda yaşanan tüm gelişme ve savaşlara rağmen Avrasya'nın stratejik öneminin artarak devam ettiğini, Avrasya'nın dünyanın kalbi olmayı sürdürdüğünü söyledi.


Avrasya'nın bugünün dünya siyaseti ve ekonomisi açısından çok önemli bir yer kapladığını kaydeden Çağlar, dünya nüfusunun yüzde 75'inin bu topraklarda yaşadığını aktardı.


Çağlar, dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yarıdan fazlasının Avrasya'da üretildiğine ve bölgenin yer altı zenginliklerine dikkati çekerek, "Tüm dünyada barış ve huzurun tesisi, küresel entegrasyonun güçlenmesi, uluslararası ekonomik iş birliğinin sağlanması için Avrasya'daki dengeleri ve çatışma alanlarını hesaba katmak zorundayız. Söz konusu gerilim hatlarını barışçıl bir temelde çözümlemedikçe dünyanın hiçbir yerinde güvenliğin ve refahın tesisi mümkün değildir. Avrasya'daki zenginliğin, bölgesel refaha hizmet etmesini istiyorsak elimizdeki en önemli enstrüman ekonomidir, ticarettir." diye konuştu.


"Türkiye, İpek Yolu üzerindeki çok önemli ülkelerden" 


Bu yüzden her fırsatta ekonominin konuşulması gerektiğinin altını çizen Çağlar, üzerinde 65 ülke, milyarlarca insan, milyarlarca dolarlık iş hacmi ve 21 trilyon dolarlık ekonomik güç bulunan İpek Yolu'nun, küresel ekonominin büyümesinde de çok büyük role sahip olduğunu belirtti.


Çağlar, "İpek Yolu gibi ticaret ve medeniyet yollarını ihya ettikçe, ekonomik gelişmeyi de sağlarız. İşte bu sayede sahildeki cansız bedeniyle vicdanları sızlatan Aylan bebeklerin ölmesini engelleriz." dedi.


Türkiye'nin jeostratejik konumu ve ekonomik altyapısıyla İpek Yolu üzerinden dünyaya uzanan bir güç merkezi olduğunu vurgulayan Çağlar, Türkiye'nin ekonomik alanda son 15 yılda yazdığı başarı hikayesinden örnekler verdi ve milli gelirde, ihracatta, doğrudan yabancı sermaye girişindeki artışlara işaret etti.


Çağlar, Üçüncü Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Körfez Geçiş Köprüsü gibi mega projelerin kıtaları buluşturan dev adımlar olarak bir bir hayata geçtiğini dile getirdi.


Etrafındaki bütün karmaşaya rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini söyleyen Çağlar, "Türkiye ekonomisindeki bu ilerleme, tüm Avrasya coğrafyası için bir fırsattır. Gelin, bu fırsatı hep beraber değerlendirelim. Ekonomiden siyasete, kültürel entegrasyondan bölgesel iş birliğine kadar geniş bir alana yayılan avantajları uluslararası barış ve refah için birlikte değerlendirelim." çağrısında bulundu.


AA


Geri Dön