İbrahim Çağlar: Yıllık enerji tasarrufu ile 3 boğaz köprüsü yapılabilir:
Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar: "Enerjinin bir yıl tasarruflu kullanılması sonucu 3 bin 600 okul, 3 boğaz köprüsü, 3 havalimanı veya 738 tam donanımlı hastane yapılabilir" dedi.
Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, enerjinin bir yıl tasarruflu kullanılması sonucu 3 bin 600 okul, 3 boğaz köprüsü, 3 havalimanı veya 738 tam donanımlı hastane yapılabileceğini belirtti.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çağlar, 2020'de dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya hazırlanan Türkiye'nin enerjiyi her noktada verimli ve etkin kullanarak, 2023 yılına kadar 150 milyar lira kaynak oluşturmasının mümkün olduğunu söyledi.
Son yıllarda enerji verimliliğinin öneminin arttığına işaret eden Çağlar, konutlarda, sanayide, ulaştırmada, tarımda ve daha birçok alanda kaliteyi düşürmeden enerjinin etkin kullanıldığını ifade etti. "Enerji tasarrufu ile Türkiye için önemli kazanımlar sağlamayı hedefliyoruz" diyen Çağlar, enerjinin bir yıl tasarruflu kullanılması sonucunda en az 15 milyar liralık tasarruf yapılabileceğini, bununla 3 bin 600 okul, 3 boğaz köprüsü, 3 havalimanı veya 738 tam donanımlı hastane yapılabileceğini kaydetti.
Endüstriden sonra tasarrufun en fazla ulaşım ve evlerde küçük önlemlerle yapılabileceğinin altını çizen Çağlar, bu rakama ulaşmak için otomobillerde klima kullanılmamasının yüzde 5'lik, her ekstra 50 kilogram yük azaltımının yüzde 1-2'lik tasarruf imkanı sağladığını, lastiklerin hava basıncının ise yakıt tüketimini yüzde 5-10 civarında etkilediğini belirtti.
Evlerde de basit ama etkili yöntemlerle ısı ve elektrik tüketiminin azaltılabileceğini vurgulayan Çağlar, "Bina yalıtımı en önemli evsel tasarruf metotlarından biridir, bunun yanında beyaz eşyada A+ ve üzeri ürünlerin tercih edilmesi tasarrufa yardımcıdır, süpürge, ütü, su ısıtıcısı gibi küçük ev aletlerinin verimli kullanımı için düzenli bakım yapılması, aydınlatmada kontrollü ve tasarruflu aydınlatma gereçleri tercih edilmesi de hem faturaların düşmesine hem de enerji tasarrufuna katkı sağlar" değerlendirmesinde bulundu.
Çağlar, özellikle toplam enerji tüketiminde yüzde 19'luk paya sahip olan ulaştırma sektöründe verimlilik sağlayıcı çalışmaların yapılması gerektiğini bildirdi. Bu yolla tüketilen enerji miktarının azaltılabileceğini kaydeden Çağlar, Enerji Verimli Sanayi Projesi ve Enerji Verimli Ulaşım Projesinin enerji tasarrufundaki önemine dikkati çekti.
Türkiye'nin 2002 yılında 129 milyar kilovatsaat olan elektrik enerjisi tüketiminin, 2014 yılında 255 milyar kilovatsaate yükseldiğini hatırlatan Çağlar, "Dernek olarak çeşitli projelerle evde, okulda, ulaşımda, sanayide 7’den 70’e her kesime ulaşarak enerji verimliliğinin etkin bir şekilde sağlanmasını hedefliyoruz. Bunu ülke genelinde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Tasarruflu davrandığımız takdirde yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edeceğimiz maddi karşılığın daha fazlasını kazanç hanemize yazdırabiliriz" dedi.
Çin'den sonra en fazla enerji talep artış hızına sahip olan ülke pozisyonundaki Türkiye'nin aydınlatma, ulaştırma ve üretim gibi alanlarda enerji verimliliği standartlarını geliştirmesinin önemine değinen Çağlar, "Bir işi, daha az enerji kullanarak aynı verimlilikte yapabiliriz. Bu sayede enerjide dışa bağımlılığı azaltabiliriz" ifadelerini kullandı.
Çağlar, Türkiye'nin enerji arz ve talebinin özellikle doğalgaz ve elektrikte büyük bir hızla arttığına, bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine dikkati çekerek "Az enerji ile daha çok ekonomik getiri sağlamak, fosil yakıtların tüketimi ile çevreye verilen zararın azaltılmak ve enerjiyi her alanda verimli ve etkin kullanmak bir zorunluluk haline geldi" diye konuştu.
AA