İbrahim Şahin: Tek katlı ya da 2 katlı binalar yapmamız gerekiyor!
Samsun Valisi İbrahim Şahin konuşmasında; Şehrin binalarının genetiği vardır. Çok yüksek katlı binalardan kurtulup, belki tek katlı ya da 2 katlı binalara gitmemiz gerekiyor, dedi...
İlki Ordu’da ve 10’uncusu da Samsun’da Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde yapılan çalıştaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı İbrahim Acar, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı İbrahim Acar, çalıştayın Türkiye genelinde 10’uncusunu Samsun’da yaptıklarını söyledi. Acar, “İnsanın maddi ve manevi gelişiminde en yakın medeni çevresi şehirdir. İnsan çevresini, çevresi de insanı geçmişiyle geleceği ile mevcut hali ile kederiyle, üzüntüsüyle, tasasıyla her şeyi ile etkiler. Nasıl insanların ruhu varsa, şehirlerinde ruhu ve kimliği vardır” dedi.
YILMAZ: “SAMSUN ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ OLMALI”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şehirlerin kimlik ve vizyon belirleme konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalıştay çalışmasının son derece yararlı olacağına inandığını belirtti. Şehirlerden bahsedilince akla gelen çok sayıda hatıra, kültürel değerler, medeniyet birikimleri, ticaret, kanaat önderleri geldiğini hatırlatan Başkan Yılmaz, "Bunlar kentlerimizin kimlikleridir. Samsun da denilince de akla geçirdiği tarihsel evreler içinde sahip olduğu en önemli değeri, Cumhuriyet dönemiyle başlıyor. Samsun'un 19 Mayıs şehri olma özelliği, şehrin kimliği ile ilgili ağırlıklı bir veri tabanını oluşturuyor. 19 Mayıs hadisesi kimliğimiz üzerinde Samsun deyince akla gelen tarihsel kimliğini belirlemede etkin bir aktör. Ama vizyon meselesini konuşurken Samsun'u geleceğe taşıyacak dinamiklerden bahsetmemiz gerekir. 19 Mayıs kimliğimizi vizyonlarımızla ilişkilendirdiğimiz taktirde stratejik olarak şehri geleceğe taşıyacak olan süreçleri konuşmalıyız." diye konuştu.
Samsun’un vizyonu için kalkınma stratejik planı yaptıklarını ifade eden Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “21. yüzyılın ilk çeyreğinde modern Türkiye Cumhuriyeti’nin bulunduğu coğrafyadaki en iddialı demokratik ülkelerden birisinin olması, süzülerek tarihten gelen, tarihi birikimlerinin de oldukça büyük bir uygarlık ve medeniyet tabanı üzerine oturmuş olması, şehirlerimizin de hızla kırsaldan kente doğru olan göçün etkisiyle şekillendiği bir süreçte adeta yeniden yapılandığı işin biraz gecikerek de olsa bizim ülkemizde devam ediyor olması, sonuçta estetikten ve vizyondan mahrum şehirlerin oluşması tehlikesi ile bizi karşı karşıya getirdi. Dolayısıyla şehirlerimizin kimlik ve vizyon belirleme, şehir insanını bu kimlik ve vizyon etrafında belli bir noktaya yaklaştırma yönündeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın çalışmasının son derece yararlı olduğuna inanıyorum. Bir şehri geleceğe taşıyacak olan vizyon, şehrin ‘ne olacak bu şehrin geleceği’ sorulduğunda ‘bu şehir gelecekte nasıl bir şehir olacak, nasıl bir şehir olma yolunda geleceğe kendini layık görüyor’ sorununun cevabının arandığı anda bulunan cevaptır. Biz bu cevabı Devlet Planlama Teşkilatı ile Valiliğimiz ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yaptığı bir çalışmada bulduk. Bu çalışma şehrin gelecek vizyonu dediğimiz, vizyon aslında bir iktisadi kalkınma stratejik planıdır. Kalkınma stratejik planı Samsun’da 3 temel planı içerdi. Bunlar uluslararası ticaret, tarım ve tarıma dayalı sanayi ile uzman iş gücüne dayalı sanayi ve ihtisaslaşmış hizmetler dinamiğidir. Samsun uluslararası bir ticaret merkezi olmalı. Kuzeye açılan bir kapısı olmalı. Samsun’un buna yönelik bir ev sahibi yapabilmesi için iyi bir limanı ve havayolu olması gerekir” şeklinde konuştu.
VALİ ŞAHİN: “KÖYLER BETON YIĞINI OLDU”
Köylerin yükselen apartmanlardan dolayı beton yığınına dönüştüğünün altını çizen Vali Şahin, “Şehrin binalarının genetiği vardır. Eğer bu genetiği kaybedersek, kayboluruz. Nasıl insanın DNA’sı varsa, şehirlerinde de DNA’sı vardır ve o tarihi binalardır. Çok yüksek katlı binalardan kurtulup, belki tek katlı ya da 2 katlı binalara gitmemiz gerekiyor. Bizim kültürümüzde aslında dikey yapılaşma yok, yatay yapılaşma var. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 60, 70, 80, 100, 110 metrekarelik 1 veya 2 katlı binaları üretelim ve onların da maketlerini üretelim. Belediyeler de ruhsat verirken kişilere ‘binaların dış görünüşü en azından bunun gibi olsun’ desinler. Köyler beton yığını oldu. Köylerde 4-5 katlı apartmanlar yapmaya başladılar. İnanın köy mü şehir mi karıştırıyoruz. Batılı ülkelerde şehirde yaşıyorsunuz ama köy havasını size teneffüs ettiriyorlar” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi