İbrahim Urlulu: 2000 krizi Özsüt için fırsata dönüştü!
Türkiye'de 2000 krizi, Özsüt için fırsata dönüşmüş, krizde mağazalar boşalıp kiralar düşünce Özsüt İstanbul ve Ankara'da şube açmış
Türkiye Cumhuriyeti'yle yaşıt olan ve mübadeleyle gelip İzmir'e yerleşen Sefer Usta'nın hikâyesi, Selanik'te başlıyor. Bugün 140 şubeyle hizmet veren özsüt'ün temellerini 1938'de yoğurt ve sütlü tatlı sattığı 16 metrekarelik bir dükkânda atan Sefer Usta, 1980'de yaşama gözlerini yumunca, özsüt'ü büyütmek de 16 yaşındaki oğlu İbrahim Urlulu'ya düşer.
"Esas işimiz yoğurtmuş; koyun yoğurdu, içinde katkı maddesi yok, piyasada 3 liraysa, bizde 5 lira. Ama kalitesini görüp insanların da tercih ettiği bir yoğurt" diye konuşan İbrahim Urlulu, o yıllarda tatlının ikinci planda kaldığını anlatıyor. Bu durum, 1954 yılına kadar devam ediyor; ta ki yine Kemeraltı'nda daha büyük bir dükkâna taşmana kadar... Yeni ve büyük dükkânda yoğurtla birlikte sütlü tatlıların da satışları artıyor; 1970 yılına gelindiğinde tatlı satışları yoğurdu geçince, Sefer Usta yoğurttan vazgeçip sütlü tatlılara ağırlık veriyor, 10 yıl sonra da hayata veda ediyor. Gerisini Urlulu'dan dinleyelim: "1980'de biz babamızı kaybedince, 16 yaşında işe ben de dahil oldum. Tabii babam avcı olduğu için o zamana kadar hafta sonları dükkânı açıp kapatmak bizim işimizdi. Kaymağı biz yapıyorduk. Bulaşık yıkamak da dahil her işi yaptım."
O dönemde henüz lise öğrencisi olan ibrahim Urlulu, her ne kadar işe hızlı girişse de, önünde daha bitirmesi gereken bir okul hayatı vardır. 1964 yılından beri birlikte çalıştıkları Toprak ailesiyle ortak olmaya karar verirler. Bu arada da Urlulu liseyi, sonrasında 9 Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirip, ABD'de master'ı tamamlar. Urlulu, ortaklık sürecini şöyle anlatıyor: "Hedefimiz işi yürütmek; belli bir yere getirmekti. Onların da bizim de tek işimiz özsüt. Akrabalığımız yok ama artık kardeş gibiyiz. Çünkü yıllardır birlikteyiz." 1991'de Türkiye'ye dönen Urlulu, 2 yıl Vestel'in satın alma finansmanı bölümünde çalışıyor. Askerliğin ardından kendi işlerinin başına dönmeye karar veriyor. 1991'de yine izmir'de Talatpaşa Bulvarı'nda ikinci şubeyi açıp, 1994'te dört şubeye ' ulaşıyorlar. Bu yıllarda özsüt'ün portföyünde 3-4 çeşit tatlı olduğunu dile getiren Urlulu, şöyle konuşuyor: "1996, atüım yılımız oldu; ilk franchise'ı verdik. Orası, beklediğimizden daha başarılı bir performans sergiledi, izmir'de 1997'ye kadar 9 şubeye çıktık; 5 dükkân bize ait, 4'ü bayilikti, izmir'de meşhur bir Bonjour Pastanesi vardı. Sahiplerinin satıp ABD'ye yerleşeceklerini duyunca 300 bin dolara burayı aldık. Tabii ki Bonjour'un pastaları özsüt'lerde de satılmaya başladı ama iki markayı da yaşatmaya devam ettik. Sonrasında da ortağımıza satıp oradan çıktık."
'2000'DE BÜYÜMEYE BAŞLADIK'
Türkiye'de 2000 krizi, özsüt için fırsata dönüşmüş. Daha önce istanbul ve Ankara'da şube açma isteğinden, kira ve hava paralarının yüksekliği nedeniyle vazgeçen Urlulu ve ortakları için bu kentler, krizde mağazalar boşalıp, hava paraları ortadan kalkınca en önemli amaç haline gelmiş, istanbul'daki ilk yer, bugün hala faaliyetlerini sürdürdükleri istiklal Caddesi'ndeki şube olmuş, izmir dışına çıkıp bilinirliği artında başka kentlerden de talepler geldiğini ifade eden Urlulu, şöyle devam ediyor: "2000 krizine paralel olarak Türkiye genelinde büyümeye başladık. 2001'deki krizden sonra yine Ankara piyasasına girdik. Üç büyük ili kapsayınca zaten Türkiye'nin de yüzde 60'ını kapsamış oluyorsunuz."
Habertürk/Ebru ERDOĞAN