07 / 05 / 2024

İÇDAŞ, 129 yaşına bastı

İÇDAŞ, 129 yaşına bastı

Demir çelik sektörünün dev firmalarından Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi (İÇDAŞ), aile şirketleri hakkında genellikle kabul gören "3'üncü kuşakta batar" teorisine meydan okudu



129 yıllık tarihi ile en köklü aile şirketleri arasında yer alan firma, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) her yıl yaptığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında da bu yıl 8'inci sıraya yükselmeyi başardı.

Ana işi demir çelik
Demir çelik sektörü dışında tersanecilik, liman işletmeciliği, pilotaj ve römorkaj, kara ve deniz taşımacılığı, gemicilik, broker'lık, sigortacılık, dış ticaret, turizm, inşaat, enerji gibi alanlarda da faaliyet gösteren İçdaş, birsanayi şirketi olarak 2008 yılında 3 milyar 828 milyon 300 bin TL'lik üretimden satış cirosu yaptı. İÇDAŞ Grubu'nun toplam cirosu ise 12 milyar 699 milyon TL'ye ulaştı. 10 bine yakın çalışanı olan İÇDAŞ Grubu'nun, 2008 yılı ihracatı da 1 milyar 638 milyon dolar oldu.  İÇDAŞ'ın temelleri, Derbederoğlu Koca Mustafa Bey'in 1880 yılında Kastamonu'dan İstanbul'a gelip Haliç'te gemi tamiri ve servisi yapmak üzere kurduğu işle atıldı. Firma büyük atılımını 1955'te gerçekleştirdi. İÇDAŞ, bu dönemde tornalama ve haddeleme işinin de katılımıyla demir çelik sektörüne adım attı. Şirket, 1970 yılından itibaren de inşaat demiri ve alaşımlı çelik üretimiyle Türkiye'nin en büyük "özel sektör" çelik üreticisi konumuna geldi. İÇDAŞ, halen Bayram Yusuf Aslan'ın başkanlığında yoluna devam ediyor. 
Hürriyet


Geri Dön