04 / 10 / 2024

İçinde kiracı olan konutun riskli yapı ilan edilmesi halinde kiraya veren zarardan sorumlu mu?

İçinde kiracı olan konutun riskli yapı ilan edilmesi halinde kiraya veren zarardan sorumlu mu?

Kiradaki bir konutun riskli yapı olarak ilan edilmesi halinde, kiracı ev sahibinden hangi masraf bedellerini isteyebilir? Kiraya veren, zarardan sorumlu mu? Avukat M. Güray Küçük açıkladı. İşte ayrıntılar...




İçinde kiracı olan bir konutun riskli yapı olarak ilan edilmesi halinde, kira sözleşmesi sona ermeden tahliye eidlmesi halinde kiracı kalan süre ile ortantılı olarak masraf bedellerini talep edebilir. 

Avukat M. Güray Küçük sosyal medya hesabından, kira ilişkisi devam ederken, taşınmazın riskli olarak ilan edilmesi halinde kiraya verenin zarardan sorumlu olup olmadığı konusunda değerlendirmelerde buldu. 

İşte Avukat M. Güray Küçük, taşınmazın riskli yapı ilan edilmesi halinde, kiralananın tapu kaydına şerhin konulmasının sözleşme başlangıcından sonra gerçekleştiği gerekçesiyle davalı kiraya verenin bir kusurunun bulunmadığına karar verilmiş ise de; kiralananın, kira sözleşmesinin başladığı tarihde ve sözleşme süresi boyunca, kullanılmaya elverişli, hukuki ayıptan ari bir şekilde teslim borcu kiraya veren davalıya ait olduğunu açıkladı. 

İşte Avukat M. Güray Küçük'ün sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o açıklama...

Av. M. Güray Küçük @mguraykucuk

 KİRA İLİŞKİSİ DEVAM EDERKEN TAŞINMAZIN RİSKLİ YAPI OLARAK İLAN EDİLMESİ HALİNDE KİRAYA VEREN ZARARDAN SORUMLU MUDUR?

Derece mahkemelerince 6306 sayılı Kanun uyarınca kiralananın tapu kaydına şerhin konulmasının sözleşme başlangıcından sonra gerçekleştiği gerekçesiyle davalı kiraya verenin bir kusurunun bulunmadığına karar verilmiş ise de; kiralananın, kira sözleşmesinin başladığı tarihde ve sözleşme süresi boyunca, kullanılmaya elverişli, hukuki ayıptan ari bir şekilde teslim borcu kiraya veren davalıya aittir. Önemli ayıplardan sayılan riskli yapı özelliği, kiralananın teslimi sırasında mevcut olan ve yapı maliki tarafından bilinmesi gereken bir ayıp olması karşısında, davalı kiraya verenin kusurlu olduğunun kabulü gerekir.

Bu durumda, davacıların maddi tazminat isteminde haklı olduğu gözönüne alınarak faydalı ve zorunlu imalat bedelleri ile kazanç kaybına yönelik isteminin değerlendirilmesi gerekiyor. 

Kiralanan sözleşme süresi sona ermeden tahliye edildiğine göre kiracı, kalan süre ile orantılı olarak faydalı veya zorunlu masraf bedellerini talep edebilecek.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi
2021/6311 E., 2022/1085 K.

Kiracı kira sözleşmesini nasıl sonlandırır? 

Avukatlar da kira davalarına isyan ediyor: Dünyanın hangi ülkesinde kira davası bu kadar zor ilerler?

Geri Dön