26 / 12 / 2024

İçişleri Bakanlığı 87 yıllık köy kanununu değiştiriyor!

İçişleri Bakanlığı 87 yıllık köy kanununu değiştiriyor!

Türkiyede uygulanan 87 yıllık Köy Kanunu değiştiriliyor. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün hazırladığı taslakta, muhtarların ekonomik ve sosyal durumlarında iyileştirmeler yer alıyor



Türkiyede uygulanan 87 yıllık Köy Kanunu değiştiriliyor. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün hazırladığı taslakta, muhtarların ekonomik ve sosyal durumlarında iyileştirmeler yer alıyor. Muhtarlara yılda 30 gün izin hakkı verilirken, maaşlar da nüfusa göre kademeli olarak düzenlenecek.

Hükümet, 1924 tarihli Köy Kanununu yenilemek için kolları sıvadı. Türkiye genelinde 52 bin köy ve mahalle muhtarının yanı sıra köylerde yaşayan vatandaşları yakından ilgilendiren kanun tasarısı taslağında, 87 yıllık Köy Kanununda önemli değişiklikler yer alıyor. İçişleri Bakanlığı hukukçularının hazırladığı taslağa göre, muhtarlara yılda 30 gün izin hakkı verilecek. "İhtiyar heyeti" kavramı da yerini "Köy Meclisi"ne bırakacak. Muhtarlar, izinde oldukları süre için yerine vekalet edecek kişiyi Köy Meclisinden seçecek.

MİMAR MÜHENDİS İSTİHDAM EDEBİLECEKLER

Düzenleme ayrıca, köylerde ihtiyaç halinde mimar, mühendis, veteriner, teknisyen, tekniker ve işçi, istihdamına imkan sağlıyor. Köylerde görev yapacak personele ödenecek ücretin üst sınırı da aynı yasada hükme bağlanırken, köyün yıllık toplam personel giderlerine de sınırlama getiriliyor.

KÖYLERDE ÇOK KTALI YAPILAŞMAYA FREN

Köy Kanunu değişikliğiyle, köylerde yapılaşmaya da çekidüzen getiriliyor. Yapılaşma için il özel idaresi ve kaymakamlığın onayı şartı getirilirken, bina yüksekliği de 12,5metre, kat yüksekliği 4 olarak belirlendi. Düzenlemeyle ayrıca, köylerde görselliğe de yer verilerek, "İl özel idareleri, köy yerleşik alanlarında yapılacak yapılar için yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun projeler yapar ve yaptırır. Bu projelerin uygulanmasını zorunlu kılabilir" hükmü getiriliyor. Ayrıca, köylerde yapılan inşaatlar her türlü harçtan muaf tutulacak.

MUHTARA HİZMET ETTİĞİ NÜFUSA GÖRE MAAŞ

Kanunun değiştirilmesiyle köyler nüfuslarına göre sınıflandırılacak ve 3 gruba ayrılacak. Nüfusu bin 500den yukarı köyler birinci grup, nüfusu 250den bin 500e kadar olan köyler ikinci grup, nüfusu 250ye kadar olan köyler üçüncü grubu oluşturacak. Birinci grup köylerde muhtarların 2012 Ocak memur maaş artışına göre yaklaşık 850, ikinci grup köylerde 620, üçüncü grup köylerde ise 420 TL civarında maaş alması öngörülüyor. Şehir ve kasabadaki mahalle muhtarlarının maaşı ise üçüncü grup muhtar maaşına denk olacak.

Muhtarlarının sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanacak. Emekli maaşı alan muhtarların maaşlarında muhtarlık maaşı almaları gerekçe gösterilerek kesinti yapılmayacak.

"MUHHTARLAR BİZİM GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ"

Taslağı değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, "Muhtarlarımıza çok büyük önem vermekteyiz, onlar bizim
 gözümüz, kulağımız. Sorunları, istekleri en iyi bilen onlardır" dedi.

Türkiye genelinde muhtarlık binalarının yenilenmesi için çalışmaların sürdüğünü ve muhtarlara e-devlet uygulaması kapsamında dizüstü bilgisayar dağıtıldığını anımsatan Tanrıverdi, "Muhtarların çalışma şartlarının iyileştirilmesi, özlük haklarının yeniden düzenlenmesi gibi konular üzerindeki çalışmalar son aşamaya geldi. Köy Kanunu kısa süre içinde TBMM gündemine gelecek" diye konuştu.

300DEN FAZLA MUHTAR DERNEĞİ

"Muhtar ödeneklerinin artırılması, primlerinin tamamının ödenmesi gibi konular bizim önceliğimizdir" diyen Tanrıverdi, şunları söyledi:

"100 nüfuslu bir mahalle ile 30 bin nüfuslu mahallenin muhtarlarının ihtiyaçları aynı değildir. Bunları dikkate alıyoruz. 52 bine yakın muhtarımızın örgütlü olduğu 300 civarında muhtar derneği var. Bu temsilde güçlük yaşanmasına neden oluyor. Kamu kurumları hangisini dikkate alacağını bilemiyor. Temsilde yaşanan sorunların aşılması, parçalı yapının bütünleşmesi ve bu sayının azaltılması muhtarlarımızın yararına olacaktır."

AA


Geri Dön