17 / 09 / 2024

İçişleri Bakanlığı uyardı! B sınıfı ehliyetlerde yeni dönem başlıyor...

İçişleri Bakanlığı uyardı! B sınıfı ehliyetlerde yeni dönem başlıyor...

İçişleri Bakanlığı, yayınladığı uyarı metni ile Türkiye'de halihazırda 3 milyonun üzerinde vatandaşın eski tip ehliyet kullanımına devam ettiğini kaydetti. 31 Aralık 2024 tarihi itibarı ile sona erecek uygulamanın ardından eski ehliyetleri ile trafiğe çıkacak sürücülere 12 bin 978 TL para cezası.




İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan paylaşım kapsamında, trafik uygulamalarında başlayacak yeni döneme ilişkin bilgilere yer verilirken, sürücülere ehliyetlerinde değişiklik yapmaları gerektiği kaydedildi. 

1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile uygulanmaya başlanan yeni tip ehliyet sistemine sürücülerin yüzde 90'ına yakını dahil olurken, halihazırda 3 milyona yakın sürücü eski tip ehliyet kullanmaya devam ediyor. gercekgundem.com'da yer alan içeriğe göre; İlk aşamada 31 Aralık 2022 olarak belirlenen son tarih, pandemi döneminde yaşanan aksaklıklar gerekçe gösterilerek 31 Aralık 2024'e uzatılmıştı.

İçişleri Bakanlığı, söz konusu sürenin yeniden güncellenmeyeceğini belirterek, bu tarihe kadar ehliyetlerini yenilemeyen sürücülerin trafiğe çıkmasına yasak getirecek.

13 BİN LİRA PARA CEZASI KESİLECEK

Ehliyetini yenilemeyen sürücüler, 1 Ocak 2025 itibarıyla trafiğe çıkmaları halinde ilk ihlallerinde 12 bin 978 TL para cezası alacak ve ehliyetlerini yenilemeleri için uyarıda bulunulacak. Bu cezaya rağmen ehliyetlerini yenilemeyen ve trafiğe çıkan sürücülerin ise ikinci ihlalde sürücü belgeleri askıya alınacaklar.

Ehliyet yenileme işleminin oldukça basit ve kısa sürede tamamlandığını hatırlatan yetkililer, gerekli evrakları ve yapılması gerekenleri açıkladı. Yeni tip ehliyet sahibi olabilmek için en yakın nüfus müdürlüğüne gitmeniz ve 15 liralık bir ücret karşılığında ehliyetinizi değiştirmek mümkün.

İçişleri Bakanlığı uyardı! B sınıfı ehliyetlerde yeni dönem başlıyor...

Yenileme işlemi için gereken belgeler şöyle;

- Kimlik Belgesi
- Sürücü Sağlık Raporu
- Sürücü belgesi için değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubunu gösterir belge veya yazılı beyan
- Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir, ayrıca E-devlet üzerinden de temin edilebilir.)

Ehliyet yenileme işlemi için yapılacak ödeme, nüfus müdürlüklerinde geçerli değildir. Bu ödemeyi mobil bankacılık uygulamaları ya da ATM aracılığıyla tamamlayabilir ve ehliyet sahibinin kimlik numarası üzerinden ilgili işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Ehliyet sınavlarında yeni düzenlemeler başlıyor! 

Ehliyet alacaklar aman dikkat! Direksiyon sınavına yeni düzenleme geliyor...

B sınıfı ehliyette yeni dönem! Arabaların modelleri genişletiliyor!

B sınıfı ehliyeti olanlar dikkat! Ehliyet yenileme süresini aşarsanız 12 bin 978 TL cezası var!

Geri Dön