İçişleri ile Çevre ve Orman Bakanlığı ihale yasağı getirdi
İçişleri ile Çevre ve Orman Bakanlığı, 5 kişi ve firmaya değişik sürelerle ihalelere katılma yasağı getirdi
İçişleri ile Çevre ve Orman Bakanlığı 4734 Sayılı Kamu İhale, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri ile 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre 5 kişi ve firmaya değişik sürelerle ihalelere katılma yasağı getirdi. Yasaklara ilişkin duyurular, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Duyurulara göre Çevre ve Orman Bakanlığı, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleye katılan, "Demirezen İnşaat Taahhüt Turizm ve Ticaret Limited Şirketi"ni ihalelerden men etti. Ankara Ticaret Odasına kayıtlı şirket, 1 yıl süreyle Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacak olan ihalelere katılamayacak. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, "ihaleye fesat karıştırmak, ihale hükümlerini yerine getirmeme ya da eksik getirme" gibi durumlarda ilgililere değişik sürelerle ceza verilmesinin öngörüyor.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı ise 4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre 4 firmaya ihale cezası verdi. Buna göre Ankara Jandarma Tedarik Merkezi Komutanlığının ihalesine katılan, Ankara Ticaret Odasına kayıtlı "Ali Osman Eroğlu" 6 ay süreyle ihalelerden men edildi. Ankara Jandarma İkmal Merkezi Komutanlığı tarafından yapılan ihaleye katılan Menemen Ticaret Odasına kayıtlı "Şeref Ay (Şeref Ofis)", Ereğli (Konya) Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı "Ethemoğlu Bulgur ve Gıda Sanayi Anonim Şirketi" ile 21'inci Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı(Hakkari) tarafından yapılan ihaleye giren, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı "Cey-Ka Gıda Petrol Ürünleri İnşaat Medikal Nakliye İthalat İhracat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" ile ortağı "Kıyasettin Kundakçı"ya ise 1'er yıl süreyle ihale cezası getirildi.
4734-4735 SAYILI KANUNLAR
4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu "yasak fiil veya davranışları" düzenliyor. Söz konusu maddelerde, mevzuata aykırı davranışlardan bazıları şöyle sıralanıyor: "Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.
-İsteklileri tereddüte düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.
-Sahte belge veya teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.
-Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek."
AA