26 / 12 / 2024

İcra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları 30 milyar 514 milyon TL arttı!

İcra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları 30 milyar 514 milyon TL arttı!

Kredi kartlarında ödenmeyen borçlar bir senede yüzde 245, ihtiyaç kredisinde ise yüzde 59,9 oranında artarken, icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları yılbaşından bu yana 30 milyar 514 milyon TL artış gösterdi.



Vatandaşların takibe düşen borçları dikkat çekici şekilde artış gösterdi. Bankaların tahsil edemediği krediler veya takipteki alacaklar oldukça dikkat çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 19 Temmuz 2024 haftasına ait verileri kredi tahsillerinde yaşanan sorunların arttığını ortaya çıkardı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine almış olduğu batık krediler, bir haftada 13 milyar 323 milyon Türk Lirası artış göstererek, 238 milyar 385 milyon Türk Lirası'na ulaştı. Söz konusu bu artışın 3 milyar 658 milyon TL'si bireysel kredi ve kredi kartları borçlarından oluştu.

Birgün'de yer alan habere göre batık kredilerin kredi stokuna oranı henüz düşük bir seviyede sayılsa da özellikle geçen senenin aralık ayından başlayan hızlı yükseliş devam ediyor. Paylaşılan detaylara göre batık krediler geçen senenin aralık ayının son haftasına göre yüzde 24,5 oranında artış gösterirken, son bir senede yaşanan artış yaklaşık yüzde 40’ı buldu.

Kredi faizlerinin yükselmesiyle artış gösteren batık krediler en çok vatandaşları etkiledi. Faiz oranlarında yaşanan yüksek seyir ve yüksek enflasyon, geliri artmayan vatandaşların borçlarını geri ödemelerini zorlaştırdı.

İcra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları 30 milyar 514 milyon TL arttı!

BATIK KART BORCU DA ARTTI

Vatandaşların zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alınmış olan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yılbaşından bu yana 30 milyar 514 milyon TL'lik artış yaşandı. Aralık'ın son haftasından bu yana yüzde 68 oranında artış gösteren bireysel kredi ve kredi kartı kaynaklı takipteki alacaklar, 75 milyar 349 milyon Türk Lirası'na ulaştı.

Yalnızca batık kredi kartı borçlarında son bir senede yüzde 245, batık ihtiyaç kredisi borçlarında ise yüzde 59,9 oranında artış yaşandı. Geçen sene 10 milyar 99 milyon olan batık kredi kartı borcu, 19 Temmuz tarihi itibarıyla 34 milyar 859 milyon Türk Lirası'na batık ihtiyaç kredisi borcu da 25 milyar 336 milyon Türk Lirası'ndan 39 milyar 757 milyon Türk Lirası'na yükseldi.

Ticari kredilerdeki batık oranında da özellikle son dört haftada ciddi artışlar yaşandı. Haziran'ın son haftasında 147 milyar 710 milyon Türk Lirası olan batık ticari ve diğer kredi borçları yüzde 10 artış göstererek, 163 milyar 35 milyon Türk Lirası'na ulaştı. Paylaşılan detaylara göre batık ticari kredilerdeki yıllık artış da yüzde 21,3 oldu. KOBİ’lerin batık kredi borcu da son bir senede 53 milyar 46 milyon TL'den yüzde 18 oranında artışla 62 milyar 603 milyon Türk Lirası'na yükseldi.

FAİZLER ZİRVEYE ÇIKTI

Merakla beklenen genel seçim öncesinde kredi kartları azami faiz ve gecikme faizi oranları düşük kredi politikası sebebiyle yüzde 1,36 ve 1,66 seviyelerinde uygulanıyordu. Seçim sonrası değişen ekonomi yönetiminin ilk faiz artışı kararıyla beraber önce yüzde 1,91’e yükseltilen kredi kartı faizleri yüzde 4,25 olarak uygulanıyor. Gecikme faizi ise yüzde 4,55 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın verilerine göre bireysel kredilerin ortalama yıllık faiz oranı yüzde 75,44 seviyelerinde bulunuyor. Ticari kredilere uygulanan ortalama yıllık faiz oranı da yüzde 62,80'e çıktı. 

 

600 yataklı dev hastane inşa etmişti! 49 yıllık inşaat şirketi konkordato talep etti!

Konut birim fiyatı bin 37 dolara yükseldi!

Belediyelerden Muğla ve Kayseri'de satılık 10 arsa!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön