Emlak Terimleri

İcrada talik halleri!

İcra ceza mahkemesi adli tatil ve icra iflas talik halleri, İcra ve İflas Kanununda açıklanıyor. Kanuna göre, terekenin borçlarından dolayı ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılıyor...

İcrada talik halleri!

İcra ceza mahkemesi adli tatil ve icra iflas talik halleri, İcra ve İflas Kanununda "Tatiller ve Talikler" başlığı altında açıklanıyor.


Kanuna göre, terekenin borçlarından dolayı ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılıyor. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse bu hususta Kanunu Medenide muayyen müddetler geçinceye kadar takip geri kalıyor. 


Kanunda yer alan icrada adli tatil ve talikler ile ilgili yasal esaslar şu şekilde sıralanıyor:


TATİLLER VE TALİKLER 

Tatiller: 

1 – Bütün borçlular hakkında: 

Madde 51 – (Değişik: 18/2/1965 - 538/24 md.) 

Güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki devrede (Gece vakti) ve tatil günlerinde takip muameleleri yapılamaz. Ancak, gece iş görülen yerlerde gece vakti hasılat haczi mümkündür. Tatil günlerinde haciz ve tebligat yapılabileceği gibi muhafaza tedbirleri de alınabilir. Borçlunun mal kaçırdığı anlaşılırsa gece vakti dahi haciz yapılması caizdir. 

 

Bir borçlu hakkında kanunda gösterilen sebeplerden dolayı icra talik edilmiş veya konkordato için mühlet verilmiş ise, o borçluya karşı takip muamelesi yapılamaz. 

 

2 – Borçlunun ailesinden birinin ölümü halinde: 

Madde 52 – Karısı yahut kocası ve kan ve sıhriyet itibariyle usul veya füruundan birisi ölen bir borçlu aleyhindeki takip, ölüm günü ile beraber üç gün için talik olunur. 

 

3 – Terekenin borçlarında: 

Madde 53 – Terekenin borçlarından dolayı ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse bu hususta Kanunu Medenide muayyen müddetler geçinceye kadar takip geri kalır. 

 

İcra takibi sırasında borçlu öldüğünde tereke henüz taksim edilmemiş veya resmi tasfiyeye tabi tutulmamış yahut mirasçılar arasında aile şirketi tesis olunmamışsa borçlu hayatta olsaydı hangi usul tatbik olunacak idi ise terekeye karşı ona göre takip devam eder. 


Bu takibin mirasçıya karşı devam edebilmesi ancak rehinin paraya çevrilmesi veya haciz yollariyle kabildir. 

 

4 – Tutukluluk ve hükümlülük halinde: 

Madde 54 – (Değişik: 18/2/1965 - 538/25 md.) 

Mümessili olmıyan bir tutuklu veya hükümlü aleyhine takipte, mümessil tayini vesayet makamına ait olmadıkça, icra memuru bir mümessil tayin etmesi için kendisine münasip bir mühlet verir ve takibi bu sürenin bitmesine bırakır. Bu mühlet içinde temsilci tayin edip icra dairesine bildirmiyen tutuklu veya hükümlü hakkında takibe devam olunur. 

 

Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde bu mühlet içinde de haciz yapılabilir. 

 

5 – Askerlik halinde: 

Madde 54/a – (Ek - 18/2/1965 - 538/26 md.) 

Askerlik hizmetinin devamı müddetince erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (Uzman veya uzatmalı çavuş ve onbaşılar hariç) aleyhine takipte, icra memuru, bir mümessil tayin etmesi için kendisine münasip bir mühlet verir ve takibi bu sürenin bitmesine bırakır. 


Bu müddet içinde temsilci tayin edip icra dairesine bildirmiyenler hakkında takibe devam olunur. 

 

Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde bu mühlet içinde de haciz yapılabilir. 

 

6 – Borçlunun ağır hastalığı halinde: 

Madde 55 – (Değişik: 18/2/1965 - 538/27 md.) 

Takip borçlunun mümessil tayin edemiyecek derecede ağır hastalığı halinde muayyen bir zaman için icra memurluğunca talik olunabilir. Ağır hastalığın resmi belge ile tahakkuku lazımdır. 

 

Mal kaçırılması ihtimali olan hallerde hastalığın devamı sırasında da haciz yapılabilir. 

 

Talikın müddetlerin cereyanına tesiri: 

Madde 56 – (Değişik: 18/2/1965 - 538/28 md.) Takip talikleri esnasında müddetlerin cerayanı durmaz. Müddetin nihayeti bir talik gününe rastlarsa müddet talikin bitiminden sonra bir gün daha uzatlır. 



İrtifak hakkı haczi!